0
AdmiralBet ABA Liga

Istorija ABA lige kroz brojke, treneri, igrači, rekordi

Objavljeno: 20.04.14 u 23:53

Fajnal-for ABA lige u Beogradu sve je bliži. Prva polufinalna utakmica zakazana je za četvrtak 24. april, a zvanični sajt takmičenja je objavio neke od najzanimljivijih činjenica vezane za završne turnire tokom godina.

ABA F4

– Ovosezonski završni turnir će biti 10. u istoriji ABA lige. Do sada se samo dva puta nije igrao fajnal-for. Jednom se igrao fajnal-ejt, a jednom po sistemu plej-ofa.

– Klubovi iz šest različitih država su do sada igrali na završnom turniru ABA lige.

– Klubovi iz četiri različite države i pet različitih gradova su do sada igrali finale ABA lige.

– Četiri različite države su dale šampiona ABA lige do sada.

– ESPN je proglasio finalnu utakmicu ABA lige iz 2010. godine kao treći najuzbudljiviji momenat decenije u sportu.

– Šest različitih klubova je do sada osvajalo titulu ABA lige. Samo Partizan (6) i FMP (2) imaju više od jednog trofeja.

– Partizan će biti jedini učesnik ovosezonskog fajna-fora koji je do sada osvajao takmičenje.

– Cibona je u svojoj istoriji osvojila svako takmičenje u kojem je učestvovala, osim ABA ligu.

– Cedevita je do sada učestvovala samo jednom na fajnal-foru ABA lige (2012. u Tel Avivu) i odmah su se plasirali u finale. Tada su u polufinalu izbacili Patizan. Crno-belima je to prvi i jedini put da nisu igrali finale ABA lige. Isti rivali će se sastati i u ovosezonskom polufinalu.

– Crvena zvezda je do sada učestovala na šest završnih turnira ABA lige. Samo su jednom igrali finalnu utakmicu, prošle sezone.

– Cibona je takođe učestovala šest puta i tri puta su igrali finale.

– Dva puta je Cibona izgubila finale sa poenom razlike, a pamti se poraz od Partizana kada je Kecman ubacio trojku preko čitavog terena u poslednjoj sekundi produžetka u Zagrebu.

– Makabi iz Tel Aviva je jedina ekipa koja je igrala na fajnal-foru a da nije sa terotorije bivše Jugoslavije. Titulu su osvojili 2012. godine.

– Partizan, Union Olimpija i Makabi su jedini timovi koji su uspeli da osvoje trofeje na domaćem terenu.

– Ekipa Refleksa je ubacila najviše poena na jednoj utakmici završnog turnira regionalne lige – 113. Na utakmici između Refleksa i Crvene zvezde ubačeno je ukupno 223 poena, što je rekord finalnih utakmica ABA lige.

IGRAČI I TRENERI:

– Predrag Samardžiski je jedini igrač koji je igrao finale ABA lige sa tri različita kluba (Crvena zvezda Telekom, FMP, Partizan). Titulu je osvojio sa FMP-om 2006. godine.

 Petar Božić je igrač sa najviše ovojenih trofeja ABA lige – pet. Svih pet je osvojio kao kapiten Partizana.

– Vlada Jovanović je do sada jedini koji je osvajao ABA ligu kao pomoćni i glavni trener. Oba trofeja je osvojio sa Partizanom.

– Petar Božić je jedini osvajao ABA ligu kao pomoćni trener i kao igrač. Sve sa Partizanom.

 Duško Vujošević je najtrofejniji trener u istoriji ABA lige sa pet titula.

– Jure Zdovc je prvi kapiten koji je podigao titulu ABA lige. To je uradio 2002. godine sa Union Olimpiom. Potom je još dva puta kao trener vodio tim iz Ljubljane na završnim turnirima.

– Igor Rakočević drži rekord za najveći indeks korisnosti na finalnim utakmicama ABA lige. On je 2004. godine igrajući za Crvenu zvezdu imao indeks 49 protiv Refleksa.

– Igor Rakočević i Jaka Lakovič drze rekord po broju postignutih poena na finalnom turniru ABA lige – 38 poena.

– Todor Gečevski drži rekord po broju skokova na jednoj utakmici finalnog turnira – 16. To je uradio 2006. godine protiv Partizana.

 Vule Avdalović drži rekord po broju asistencija na jednoj utakmici finalnog turnira – osam. To je uradio 2005. godine protiv Crvene zvezde.

– Petar Božić ima najviše odigranih utakmica na finalnim turnirima ABA lige – 17. Takođe ima i najviše pobeda na fajnal-forovima – 14.

– Čedomir Vitkovac i Novica Veličković imaju najviše odigranih utakmica na finalnim turnirima regionalnog takmičenja od igrača koji su ove sezone igrali ABA ligu. Obojica po 12.

– Trener Partizana Duško Vujošević učestvovaće na svom sedmom fajnal-foru ABA lige. Za Dejana Radonjića će ovo biti četvrto učešće, za Jasmina Repešu drugo, a za Slavena Rimca prvo.

hotsport.rs/abaliga.com

Pomoć pri klađenju možete da pronađete na aplikaciji koju za vas zajednički predstavljaju naš portal i Autoselekt kladionica. 

0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter