0
Košarka

KKCZ: Zvezda nije privatizovana

Objavljeno: 07.08.13 u 15:15

kkczv

Pojašnjeni stav premijera u Vladi Republike Srbije Ivica Dačića, koji je najpre rekao da bi Zvezda i Partizan trebalo da budu privatizovani, a potom da će država podjednako pomagati oba kluba oglasio se Košarkaški klub Crvena zvezda novim saopštenjem u kojem izražava zadovoljstvo Dačićevom izjavom.

Košarkaški klub Crvena zvezda podržava stav premijera Srbije Ivice Dačića po kom će naša dva najpopularnija, najbolja i najtrofejnija kluba KK Crvena zvezda i KK Partizan imati ravnopravan tretman od strane države i državnih institucija. Za KK Crvena zvezda izjava predsednika Vlade Republike Srbije da će ravnopravno pomagati Zvezdu i Partizan je veliko ohrabrenje, jer se KK Crvena zvezda oduvek zalagala za takav odnos i princip.

Takođe, zbog ponovnog pokušaja da se dezavuiše i deziformiše javnost KK Crvena zvezda mora da naglasi da ona kao klub nije privatizovana. Nije istina i da je KK Crvena zvezda imala bilo kakvu pomoć u procesu reorganizacije i restruktuiranja, ni idejnu niti finansijsku. Rukovodstvo kluba je prema važećim zakonima ove zemlje pripremilo plan reorganizacije koji je potom usvojio sud, a to je bio jedini način da KK Crvena zvezda bude spašen od bankrota i gašenja.

Istina je da je KK Crvena zvezda tokom osmogodišnje blokade računa poslovao preko ćerka firmi. U finanansijskom izveštaju koji je pokrio poslovanje kluba od 2000. godine to je javnosti prezentovano i konstatovano da je takav način poslovanja bio iznuđen, ali u skladu sa Zakonom.

Još jednom ćemo istaći da je KK Crvena zvezda platila sve poreze i doprinose državi osim u periodu od 01.08.2008. do sredine 2009. godine, kada je Poreska uprava odmah pustila dodatnu blokadu. Taj dug je iznosio 10 miliona dinara i uredno se izimiruje u skladu sa Zakonom, odnosno prema unapred pripremljenom planu reorganizacije kojim, još jednom naglašavamo, nije predviđena privatizacija kluba. Takođe, KK Crvena zvezda nikada nije dugovala poreze i doprinose, a da nije odmah bila blokirana, kao što je to očigledno privilegija nekih koji godinama unazad ne plaćaju doprinose državi, a od države uporno traže pomoć.

KK Crvena zvezda podržava i stav premijera Dačića da su klubovi u Srbiji trenutno svačiji i ničiji. Privatizacija klubova u Srbiji će se verovatno dogoditi jednog dana, ali pre toga neophodno je da država u potpunosti sprovede Zakon o sportu i definiše titulare vlasništva u klubovima. Dok država u skladu sa Zakonom o sportu (član 190) ne definiše vlasničku strukturu klubova neophodno je postaviti organizaciju klubova zasnovanu na korporatizaciji, a to je transparentno i odgovorno poslovanje.

Međutim, vlasnička struktura nije niti potreban niti dovoljan uslov za odgovorno poslovanje. Proces usaglašavanja interesa svih učesnika u radu sportskih klubova (navijača, igrača, trenera, zaposlenih, uprave, sponzora, sportskih agenata) u potpunosti je komplementaran sa nečim što se u poslovnoj ekonomiji zove korporativno upravljanje.

KK Crvena zvezda od 12.08.2011. godine sprovodi proces korporativnog upravljanja i koroporativnih finansija. Preduslov za takav pristup u radu i organizaciji kluba je transparetnost u radu svih segmenata u klubu i javno izveštavanje i prezentovanje poslovnih, finansijskih i sportskih izveštaja. To je do sada u Srbiji jedino podneo KK Crvena zvezda i tim putem nastavlja i dalje.

Beograd, 07.08.2013.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter