2
Fudbal

FOTO: STARSPORT

ĆIRO NIKADA NIJE ZABORAVIO GEST SRPSKIH FUDBALERA: Sećanja na ‘Marakanu’ 1999. godine izmamila suze!

Objavljeno: 08.02.23 u 13:18

Težak udarac za fudbalsku planetu!

U ranim jutranjim časovima čitav region potresla je vest o smrti legendarnog fudbalskog trenera, Miroslava Ćira Blaževića. Popularni i voljeni Ćiro (88) nije mogao dalje u borbi protiv opake bolesti.

Blažević će ostati upamćen kao veliki prijatelj našeg naroda i čovek koji je uvek smirivao strasti i tenzije na obe strane.

Hrvatski stručnjak se često prisećao upečatljive scene sa Marakane, 1999. godine, na prvom međusobnom posleratnom duelu između Srbije i Hrvatske.

U jednom momentu nestala je struja na stadionu, a svi srpski fudbaleri su stali u zaštitu svojih kolega.

– Evocirao sam jednu uspomenu sada kada sam davao jedan veliki intervju, i tu uspomenu nikada neću zaboraviti. Setite se kada je na Marakani nestalo struje na Srbija – Hrvatska, i kada svaki srpski igrač uzima u zagrljaj mog igrača i štiti ga – istakao je Ćiro i dodao:

– Sada bih se rasplakao zbog toga. E, to je fudbal, to je nogomet, to je prijateljstvo i džentlmenstvo. Tako se sportisti ponašaju, a ne budalaši – poručio je tada Blažević u jednoj radio emisiji.

Ćiro Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini. Najveći uspeh je ostvario kao selektor nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu 1998. kada su „kockasti“ stigli do 3. mesta.

Trenersku karijeru, koja je trajala od 1968. do 2015. započeo je u Švajcarskoj, a prvi klub koji je trenirao bio je FK Veve. Vodio je najveće hrvatske klubove: Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Rijeku i Osjek. U inostranstvu se izdvajaju angažmani u: Sionu, PAOK-u, Grashoperu i Nantu.

Pored Hrvatske, Blažević je bio selektor još tri reprezentacije: Bosna i Hercegovina, Iran i Švajcarska.

 

 

 

 

1
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter