0
Ostali sportovi

FOTO: Badmington savez Srbije

BADMINTON: Trenutak istine za supertaletovanu generaciju srpski tim

Objavljeno: 28.08.19 u 15:45

Iako do kraja 2019. ima još mnogo vrhunac ovogodišnje sezone za naš badminton dogodiće se u narednih 10-tak dana.

Supertalentovanu generaciju, koja je svoj vanserijski kvalitet već nebrojano puta dokazala na međunarodnoj sceni, očekuje najteži, najzahtevniji i najbitniji izazov u dosadašnjoj karijeri. Dve godine uzastopno balkanski ekipni prvaci, Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Aleksandar Jovičić, Sara Lončar, Anđela Vitman i Nina Bogdanović, imaće priliku da u poljskom gradiću Gniezno još dublje uklešu svoja imena na tablu najvećih dostignuća srpskog badmintona.

FOTO: Badmington savez Srbije

– Pošto smo od strane Evropske badminton konfederacije postavljeni za nosioce, kako u ekipnom tako i pojedinačnom delu takmičenja, nema razloga da ne verujemo da smo ozbiljni kandidati da osvojimo odličja na ovom prestižnom takmičenju. Iako ne mogu da obećam medalje, mislim da naši mladi igrači idu da predstavljaju Srbiju u izuzetno dobroj formi i svako ko naiđe u naš deo žreba imaće velikih problema da nas nadigra. Tu mislim i na danske reprezentativce koji važe za svetsku i evropsku velesilu, a voljom žreba ukrštaju se sa nama u većini konkurencija. Mislim da ova generacija voli izazove i da će neko od njih sigurno iskočiti već na ovom takmičenju, a kako god da se završi, imaćemo za koju godinu sjajne seniore. Mislim da je ovo takmičenje gde smo svi na jako velikom dobitku – kazao je pred put u Poljsku glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir koji će sa pomoćnim trenerima reprezentacije, Draganom Antićem i Nikolom Mijačićem, činiti Stručni štab Srbije na ovom takmičenju.

Kristina Jovin, najbolji ženski badminton sudija iz Srbije, kao finalnu pripremu za sticanje međunarodne licence Evropske badminton konfederacije, sudiće mečeve ekipnog i pojedinačnog takmičenja u okviru Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina.

Naši reprezentativci prvo će od 30. avgusta do 3. septembra 2019, na Evropskom prevsntvu za igrače do 17 godina, vojevati bitke u ekipnoj konkurenciji gde će naša zemlja prvi put posle čitave decenije imati predstavnika kada je reč o šampionatima Starog kontinenta. Ukupno 35 reprezentacija je voljom žreba podeljeno u osam grupa iz kojih će se samo pobednici plasirati u četvrtfinale. Srbija je u grupi 5 gde će joj rivali za proboj među osam najboljih selekcija biti Finska, Italija i Republika Irska. U prvom kolu, 30. avgusta, rivali će nam biti Finci, dan kasnije ukrstićemo rekete sa Italijanima, dok ćemo u poslednjem kolu, prvog dana septembra, odmeriti snage sa Ircima. Četvrtfinale i polufinale su na programu 2. septembra, a veliko finale 3. septembra.

Istog dana počinju i borbe u pojedinačnoj konkurenciji koje će trajati do 7. septembra. Prvog dana pojedinačnog šampionata na terenu će se prvo naći Jovičić i Bogdanovićeva koji će se od 14,30 č boriti protiv Francuza Gregoara Dešama i Tanine Mameri za plasman u drugo kolo mešovitog dubla. Sat i 10 minuta kasnije Vitmanova će u prvom kolu ženskog singla igrati sa Jermenkom Gajanom Mamjanjan. Od 17,10 č Jovičiću će protivnik na putu ka drugom kolu muškog singla biti Slovenac Nik Zupančić, dok će se od 20,25 č Tomić i Lončareva, drugi nosioci u mešovitom dublu, ogledati sa Velšanima Danielom Klarkom i Maimi Vajtmen u meču koji vodi u treće kolo ove konkurencije. U sredu, 4. septembra, prvo ćemo navijati sa Lončarevu, koja će u drugom kolu ženskog singla, u kojem je postavljena za 12. nosioca, od 11,10 č igrati sa Litvankom Monikom Sukacaite. Deset minuta posle podneva Lukić, četvrti nosilac u muškom singlu, boriće se sa Dancem Kristoferom Vitrainom za plasman u treće kolo ove konkurencije.

FOTO: Badmington savez Srbije

Od 14,45 č Bogdanovićeva i Vitmanova sastaće se sa letonskom kombinacijom Arina Babre, Arta Priednece u prvom kolu ženskog dubla, dok će Lukić i Tomić, prvi nosioci u muškom dublu, od 17,30 č ukrstiti rekete sa Letoncima Gustavsom Davidsom Brecsom i Paulsom Elias Rozenvaldsom na startu takmičenja u muškom dublu.

– Nakon dugih i napornih letnjih priprema kucnuo je čas da pokažemo svoj kvalitet na Evropskom prvenstvu koje će za mene predstavljati najbitnije takmičenje na kojem sam učestvovao do sada. Očekivanja su prilično visoka, kako na ekipnom tako i na pojedinačom šampionatu, a verujem da smo svi ponaosob spremni da odigramo naše najbolje mečeve u karijerama”, kazao je jedan od predvodnika ove generacije srpskog badmintona Mihajlo Tomić i dodao – “Kada je u pitanju ekipno prvenstvo favoriti smo u grupi ali to ne sme da nas zavara. Naprotiv. U svaki meč ulazimo sa maksimalnom koncentracijom. Jedan od favorita na ekipnom šampionatu, ali i u pojedinačnim konkurencijama je Danska koja godinama unazad osvaja evropska odliča. U pojedinacnom delu nastupam u muškom i mešovitom dublu. U muškom dublu Lukić i ja smo prvi nosioci, a u meštovitom dublu Lončareva i ja smo drugi nosioci. Samim tim očekujem da u obe ove konkurencije zabeležimo visok plasman.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na Evropskom prvenstvu za igače do 17 godina u Poljskoj.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter