0
Ostali sportovi

Veslanje

SP U VESLANJU ZA SENIORE: Iz tri od četiri trke direktno u četvrtfinale

Objavljeno: 25.08.19 u 23:25

Dvojac Mačković i Vasić, skifista Filipvić, koji je i pobedio, i Stanojević u skifu za lake veslače prebrinuli brigu u kvalifikacijama.

Počela su nadmetanja na 49. svetskom prvenstvu, koje se do sledeće nedelje održava u Otenshajmu kod Linca, a rekordno je i po broju zemalja (80) i po broju takmičara (1.171). Na stazu su izašla sva četiri naša čamca u muškoj konkurenciji. Tri su se direktno domogla četvrtfinala, koja su u sredu, a jedan će u utorak u repesaž za polufinale, što mu dođe na isto.

U trci dvojaca Martin Mačković i Miloš Vasić su i ostvarili cilj da se odmah probiju dalje (po četiri prvoplasirana iz svake grupe) i rasporedili snagu za značajnije izazove. U drugoj polovini staze su pretekli drugoplasirane Rumune Kozmijuka i Tudosu, evropske vicešampione iz Lucerna nedavno, a svetske viceprvake iz Plovdiva lane.

Sjajno je veslao skifista Aleksandar Filipović, koji je jedini ostao za popodnevni program. U njegovoj disciplini imalo je ubedljivo najviše čamaca (44), a on je vozio u četvrtoj od osam grupa. I pobedio je, vodeći od početka do kraja. U četvrtfinale je otišao i drugoplasirani Belorus.

Direktno je prošao i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. U svojoj grupi je među pet takmičara zauzeo treće mesto, taman koliko mu je i trebalo da izbegne repesaž. Iako ga je u drugom delu trke s drugog mesta potisnuo Amerikanac Nase, njegov plasaman dalje ni u jednom trenutku nije došao pod znak pitanja.

Već je bio odmakao Ircu Geriju O`Donovanu, koji se ove godine ogleda samostalno, a inače je s rođenim bratom Polom olimpijski i svetski viceprvak u dubl skulu za lake veslače. I Stanojević u četvrtfinalu vesla u sredu od 13.40 časova.

Četverac Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač je završio poslednji u svojoj kvalifikacionoj grupi među pet čamaca. Kvalifikacije u ovoj disciplini su bile izuzetno zahtevne jer tu nema četvrtfinala, a direktno u polufinale ide samo pobednik. Budući da su Poljaci, evropski viceprvaci nedavno u Lucernu, bili neprikosnoveni, našima je svakako sledovalo da poprave utisak u repesažu.

Ta trka je u utorak u 10 časova. Rivali za jedno od prva dva mesta koja vode u polufinale biće im Austrijanci, Nemci, Danci i Egipćani. U ovoj našoj posadi izvršena je jedna izmena u odnosu na Evropsko prvenstvo, kada je ostvarena pobeda u B finalu. Savić je u čamcu umesto Aleksandra Beđika.

U ponedeljak se nadmeću naše jedine predstavnice. U trećoj od četiri kvalifikacione grupe, u 11.10 časova, Milica Slijepčević i Jovana Arsić u dubl skulu pokušaće da se domognu jednog od prva dva mesta koja direktno vode u polufinale. Rivalke su im Kubanke, Švajcarkinje, Novozelanđanke i Čehinje.

REZULTATI

Dvojac (peta od pet grupa): Smit, Britejn (Južna Afrika) 6.36,03, Mačković, Vasić (Srbija) 6.39,08, Kozmijuk, Tudosa (Rumunija) 6.41,96, Dijaz, Hak (Argentina) 6.49,25, Ahete Hauregi, Alfonso Rodrigez (Kuba) 6.59,43.

Četverac (četvrta od četiri grupe): Poljska 6.01,52, Rumunija 6.06,59, Južna Afrika 6.10,73, Češka 6.12,49, Srbija 6.12,71.

Skif za lake veslače (četvrta od šest grupa): Šojble (Švajcarska) 7.19,19, Nase (SAD) 7.24,45, Stanojević (Srbija) 7.37,82, G. O`Donovan (Irska) 8.06,49, Vanko (Slovačka) 8.59,95.

Skif (četvrta od osam grupa): Filipović (Srbija) 7.04,15, Pavukou (Belorusija) 7.06,97, Ven (Finska) 7.08,90, Čiruta (Rumunija) 7.09,20, Kim (Južna Koreja) 7.23,61, Hinkati (Benin) 7.48,32.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter