U subotu 2. marta, prvi put na stazi Karaman Greben, održana je ski trka, Gorske službe spasavanja Srbije.

Spasioci su pokazali svoje umeće u Dual Slalom trci, u kojoj se po dva spasioca takmiče jedan protiv drugog i po sistemu, ‘ko prvi prođe kroz cilj’ od dva takmičara, ide u sledeće kolo.


Organizovanjem ove trke, Gorska služba spasavanja Srbije je želela da promoviše bezbednost, skrene pažnju na svoje prisustvo na skijaškim centrima. značaj nošenja zaštitne opreme i da ukaže na pravila ponašanja na skijaškim stazama, kako u skijaškom centru Kopaonik, tako i na ostalim skijalištima u zemlji.

Draž jedne ovakve trke je i u okupljanju svih generacija spasilaca GSS Srbije i zajedničkom druženju, razvoju saradnje i razmeni iskustava sa predstavnicima spasilačkih službi zemalja iz regiona, koji svake godine u velikom broju uzimaju aktivno učešće u ovoj trci. Ove godine su se sa nama takmičili spasioci iz Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, BiH, spasioci sa Jahorine i kolege sa Brezovice.

Pobednik GSS Trke 2019. je Vladan Komatović dok je drugo mesto odneo Ognjen Puzović, trece mesto Borko Miladinović, a četrvrti je bio Srđan Golubović.

FOTO: MARKO RISTIĆ

Veliku zahvalnost dugujemo JP Skijalištu Srbije bez kojih ne bi mogli da sprovedemo jedno ovakvu trku u delo dok su nagrade za takmičare obezbedili ‘Imlek’, ‘Salto’. ‘Red Bull’, ‘GoPro’, ‘Telenor’. ‘Renault Srbija’, ‘Outdoor sports’, ‘Eft’, ‘Skibus’, ‘Jegermeister’, ‘Airwaves’ i ‘Gora’ na podršci i pomoći u realizaciji ove tradicionalne manifestacije.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS-a.