1
Ostali sportovi

BADMINTON: Istorijski uspeh Luke Milića

Objavljeno: 26.11.18 u 17:06

Naš reprezentativac Luka Milić na Victor Slovenia Future Series 2018 podario srpskom badmintonu prvu medalju u pojedinačnim konkurencijama.

Brežice, 25. novembar 2018. Ovo mesto i ovaj datum velikim slovima biće upisani u istoriju srpskog badmintona. U godini kada Badminton savez Srbije slavi dve i po decenije postojanja Luka Milić je podario ovom sportu prvu medalju u pojedinačnim konkurencijama na turnirima Svetskog seniorskog kupa, i to onu najsjajniju. Na VICTOR Slovenia Future Series 2018, koji je od 22. do 25. novembra održan u Sloveniji, uz učešće više od 150 takmičara i takmičarki sa više kontinenata, naš reprezentativac je u nezaboravnom finalu savladao Indonežanina Hermansaha s 2:1 (23:21, 11:21, 21:11).

Milić je posle gladijatorske borbe osvojio prvi set na razliku. Rival je žestoko uzvratio u drugom i kada se činilo da je u finalnom okršaju potpuno usmerio vodu na svoju vodenicu naš reprezentativac je pokazao da je sazdan od najkvalitetnih materijala. Gladak gubitak drugog seta nimalo ga nije demoralisao. Naprotiv. Od početka odlučujućeg seta zagospodario je situacijom na terenu, čvrsto usmerivši svoj kurs prema istorijskoj pobedi koja je na kraju pečatirana više nego ubedljivim rezultatom u poslednjem činu velikog finala. 

– U poslednjih deset dana, svako veče pred spavanje, zamišljao sam kako se penjem na vrh pobedničkog postolja i podižem pehar. U Sloveniji su moje misli pretočene u realnost. Ostvario sam ubedljivo najveći uspeh u karijeri, a ne postoji reč koja bi adekvatno opisala sreću i ushićenje koje trenutno osećam. Sve što mogu da kažem jeste da se trud uvek isplati ako dovoljno verujete u sebe. Siguran sam da je ovo tek početak mojih uspeha na seniorskoj internacionalnoj sceni. “Gladan” sam trofeja i čvrsto verujem da ću ih dogodine često osvajati, bio je presrećan Luka Milić. 

Već na samom startu turnira srpski reprezentativac je nagovestio bajku u Brežicama. U sjajnom uvodu priče, u prvom kolu glavnog žreba muškog singla, očitao je lekciju Poljaku Mateušu Danielaku (21:14, 21:18). Usledila je još efektnija Milićeva razrada. Prvo je u osmini finala uzeo meru Špancu Alehandru Alkaleu (21:9, 21:7), potom u četvrtfinalu Dancu Sebastijanu Bugtrupu (22:20, 21:18), a naposletku, u polufinalu, i Hrvatu Filipu Špoljarecu (21:19, 21:6). Sve je bilo spremno za zlatni nedeljni zaključak koji koji je i “ispisan“ u duelu sa Hermansahom, pripadnikom azijske škole badmintona, koja decenijama hara na svetskoj badminton sceni. 

– Ovo je verovatno najlepši poklon Badminton savezu Srbije za 25 godina postojanja. Milić je ove godine “eksplodirao“, a tek mu je 19 godina… Istovremeno ovo mu je tek prva godina seniorskog staža. Naravno, ima još mnogo stvari na kojima mora da radi i da unapređuje ali to nas samo dodatno raduje. Sledi malo odmora, nakon čega krećemo sa zimskim pripremnim periodom. Nadamo se nastavku ovakvih ili sličnih uspeha u 2019, istakao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir

 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter