Šampion Evrope iz 1976. godine i osvajač EHF kupa iz 1991. godine Borac iz Banjaluke prestao je sa radom.

[yuzo_related]

Rukomet je danas izgubio nekada giganta i ponos velike Jugoslavije. Borac iz Banjaluke od danas je prestao sa radom, a razlog je očajno finansijsko stanje kao i nedostatak infrastrukture za trening i utakmice. Borac iz Banjaluke se javnosti obratio saopštenjem koje smo mi preuzeli sa portala ‘Mondo’.

– Najveći domaći sportski brend, Rukometi klub Borac m:tel, od četvrtka, 13. 9. 2018. godine, prestaje sa pripremama za početak naredne sezone, odnosno obustavlja trenažni proces svih selekcija, od prvog tima do najmlađe generacije.

Razlozi za ovaj radikalan potez, na koji smo primorani, su nedostatak ne samo finansijskih sredstava, nego i infrastrukturnih objekata za treniranje.

Poslednje dve nedelje, zbog zauzetosti SD Borik, prvi tim, aktuelni osvajač Kupa BiH, trenirao je u dvorani u Čelincu, što iziskuje nove značajne troškove, a mlađe kategorije, koje redovno osvajaju najsjajnija odličja i u BiH i u regionu, bile su primorane da treninge održavaju u parku Mladen Stojanović, što je nedopustivo!

Podsećamo da je ova uprava, na čelu sa Milanom Radovićem i Marinkom Umičevićem, u prethodnom periodu, uložila ogroman trud, energiju, vreme i novac da bi vratila nasleđene dugove. Prethodnih pet godina, na godišnjem nivou, izdvajana je trećina ukupnog budžeta kluba za vraćanje tih nasleđenih dugova, uz servisiranje tekućih troškova, a u tom periodu osvojili smo četiri titule šampiona BiH i četiri Kupa BiH.

Ističemo da, kao odgovoran kolektiv, trudimo se maksimalno izmiriti poreske obaveze, a ove godine po osnovu poreza uplatili smo više od 70.000 KM (porezi, doprinosi i PDV), od čega više od 60.000 KM samo u poslednjih 15-ak dana. Osim sportskih rezultata, ovo je još jedan od razloga da dobijemo daleko veću podršku svih aktera našeg društva nego što je imamo.

Zbog svega navedenog, nismo u mogućnosti da obezbijedimo dodatna sredstva kako bismo i u narednom periodu trenažni proces svih selekcija održavali van Banjaluke, ali i obezbedili normalno funkcionisanje kluba. Nažalost, zbog toga primorani smo da, kao jedan od retkih klubova iz Banjaluke i Republike Srpske, koji je izborio nastup u nekom od evropskih takmičenja, obustavimo rad do daljnjeg – navedeno je u klupskom saopštenju.