Nakon serijala intervjua sa regionalnim MMA zvezdama, došao je red da vam predstavimo čoveka koji je stvorio MFC organizaciju.

Povezane vesti

Ova promocija organizuje svake godine barem jednu priredbu, a koliko je teško i kako je uopšte došao na ideju da to radi pitali smo Alena Džankića.

Kada imate zacrtan put kojim treba ići i kada ste nečemu posvećeni, vaš trud mora doći do izražaja. Kako ovo u praksi izgleda najbolje zna naš današnji sagovornik, momak koji je od lokalnog turnira na kultnom Zabjelu napravio moćnu organizaciju. Produkt njihovog rada je lepeza nadolazećih boraca koji stasavaju uz ovu organizaciju i MMA tim Zabjelo.

  Za početak predstavi se našim čitaocima i reci nam kako je nastala MFC organizacija?

– MFC organizacija postoji od 2012. godine, kada sam na ideju došao da promovišem crnogorske borce. Kako nisam mogao to uraditi kroz MMA klub Zabjelo, koji takođe postoji od 2010. godine, sledeća stepenica je bila promocija koja bi obuhvatila celokupnu državu Crnu Goru. Mukotrpan rad je bio sa početka kako bi se sve moglo postaviti na stabilne noge, pa zato želim da iskažem i zahvalnost mnogobrojnim ljudima kao i sponzorima koji su svo ovo vreme podržavali i prepoznali naše napore da izađemo na sportsku scenu kao respektabilna organizacija regiona, bez njih ovo ne bi ni bilo moguće. Ja kao organizator i promoter, ovom prilikom želeo bih da iskažem da nisam pokrenuo ovu ideju oko MMA u Crnoj Gori u ovom obimu, ne bi do sada ni bio, ili bi bili tek neki počeci, pa eto bez imalo skromnosti mogu da reći da sam ja začetnik pokreta MMA u Crnoj Gori.

  Koliko nas mečeva očekuje na ovoj, osmoj po redu priredbi?

– Na ovom MFC-u osam planirano je 12 borbi, sa tim da imamo i iznenađenja za publiku koja bude tu noć bila U SC Topolica u Baru.

  Da li bi posebno istakao neku borbu sa karda i da li će biti mečeva za pojas i ko će ih raditi?

– Istakao bih borbu Miloša Janičića i Vladimira Ivana, kao neku koja će bit atraktivna publici. Marka Nikolića i Nikole Glavičanina, povratak Dimitrija Džankića posle MFC-a šest, kao i borbu za pojas između Nikole Blečića i Voje Janićijevića. Publika voli tešku kategoriju, pa zato MMA tim Zabjelo želi da predstavi Mitra Delibašićaica koji je završni deo priprema odradio u našem klubu i radiće meč teške kategorije po prvi put u našoj organizaciji.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

  Da li je ovo prvi ‘crnogorski’ MFC, jer je ovo prvi put da je većina boraca domaćih?

– Sve ove godine i jeste bio cilj da se stvori crnogorska MMA scena, tako da to jeste tačno. Ovo je ujedno i test kako za organizaciju tako i za same borce, na kojem će biti nivou i koliko smo uspeli za sve ove godine treniranja i ulaganja.

  Koliko je teško i isplativo praviti MMA priredbu, s’ obzirom da su kod nas i popularni sportovi kao što je fudbal u teškom stanju, a kamoli borilački?

– Jako je teško, vrlo mali broj spoznora izađe u susret, ali na kraju se nekako narodski rečeno “skrpimo”. Mi u organizaciji podnesemo i najveći teret što se tiče finansijkog dela i ne toliko retko, dajemo i ulažemo svoj novec da održimo u životu ovaj sport. Napori i izdaci su veliki, ali je i borba sa naše strane neprestana, tako da se nadamo u skorijoj budućnosti da ćemo valorizovati sav napor i trud uložen sve ove godine.

   Kako ti se čini vaša priredba kada se vratiš u nazad i pogledaš gde ste bili kada ste krenuli, a gde ste sad?

– Dug je put je bio iza nas od amaterske organizacije i nas u njoj, koji nismo znali na početku sa čim se susrećemo, do onog momenta kada smo ga prvi put i ekranizovali u živom pronosu sa Top Hila 2015. godine. Bili smo mali, a i dalje smo sa naše take gledišta, ambicija je tu da svaki naredni bude bolji od predhodnog u bar jednoj stavci, pa je to i filizofija čitave organizacije. Sa početka neiskusni i ambiciozni, a sada bogatiji za šest godina rada i dalje ambiciozni i željni da ga penjemo na nivo koji to zaslužuje u skorijoj budućnosti.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

  Potencirao si Janičića kao velikog talenta i vaš produkt, međutim on je bio u drugom planu medija i nije na njega obraćana pažnja. Da li misliš da je sam sebe probio u prvi plan nakon Megdana i lansirao u epicentar pažnje?

– Kao i naša organizacija i klub, tako i naš takmičar Miloš Janičić, navikli smo da ulazimo na mala vrata, pa tako predanim radom i trudom dođemo do rezultata. Svakako stoji ozbiljan rad iza rezultata, a on je jedino merilo i rezultat govori sve. Naravno zadovoljni smo, ali samo prvim korakom urađenim u karijeri Janičića.

   Kako ti kao njegov trener gledaš na nedavno prozivanje sa Vasom i Ilićem?

– Što se tiče protivnika koji je poražen i ekipe koja stoji iza njega, uvek je očekivano da budu komentari i to je potpuno normalno i shvatljivo sa naše strane, da smo mi bili u toj poziciji možda bi i mi reagovali slično ili isto. Vaso Bakočević i Aleksandar Ilić su prijatelji dugogodišnji naše organizacije i uvek su dobrodošli kod nas, a prozivanje između samih boraca jeste i sastavni deo ovog sporta, pa je oktagon i jedino merilo i mesto rešavanja istih.

   Šta ima u tome da je jedan po svemu specifičan sport kao što je MMA nastao baš na Zabjelu, kultnom kraju Podgorice, ali i cele Crne Gore?

– Pa Zabjelo je samo po sebi bilo dugo vremena, kako i sami kažete nijansirano kao kultno mesto, sa kog su ozbiljni sportisti, ljudi od uticaja, umetnici nastali, pa je bilo po nekoj logici dešavanja normalno da to bude polazna tačka ovog sporta u Crnoj Gori.

  Kako vidiš rad ostalih konkurentskih organizacija?

– Region se podigao na noge što se tiče ovog sporta, uplovila je ozbiljna podrška sponzora u regionu tako da su se brzo podigli na nivo koji zadovoljava svetski standard što se ovog sporta tiče, tako da je za svaku pohvalu kako u produkcijskom tako i sportskom smislu napredak regionalnih organizacija.

  Kakvi su planovi za dalje što se tiče MFC-a?

– Planirano je da se do kraja godine održi još jedan događaj u našoj organizaciji, još uvek razmišljamo o mestu održavanja ali ćemo sve pravovremeno obavestiti o mestu i vremenu, za sada su misli isključivo fokusirane na ovaj predstojeci događaj.

  Šta imaš da poručiš našim čitaocima i regionalnim pratiocima MMA za kraj?

– Svim ljubiteljima MMA sport želim da poručim da će imati priliku da vide vrhunske borbe, pa ovim putem pozivamo sve da dođu u SC Topolica u subotu, 16. juna sa početkom od 20 sati, da zajedno uživamo u spektaklu, poentirao je mladi trener.

(VIDEO:YouTube/Knockout!)