Prava gungula stvorila se oko kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo rukometašica u juniorskoj konkurenciji, zbog čega je sportski aspekat pao u potpuno drugi plan.

Povezane vesti

Sve je krenulo od odluke Međunarodne rukometne federacije (EHF), da se turnir koji je trebalo da se održi u Kragujevcu odigra bez nacionalnih obeležja zemalja učesnica, kako bi se izbegle tenzije zbog učešća reprezentacije takozvanog Kosova.

Ovo je samo po sebi bilo veliki šok, a novi su usledili nakon odluke RSS da se turnir premesti iz Kragujevca u Kovilovo i odigra bez prisustva kako publike tako i medija.

Ovakvi potezi rukovodećih ljudi srpskog rukometa razumljivo je izazvalo revolt domaće javnosti, a nakon svega RSS je odlučio da se obrati zvaničnim saoštenjem u kojem navode da je odluka o premeštanju lokacije turnira potekla od EHF-a.

Saopštenje RSS prenosimo u celosti:

 -Rukometni savez Srbije želi da upozna javnost sa stvarima vezanim za odigravanje kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo juniorki koji će od petka do nedelje biti održan u SC “Kovilovo”.

Evropska rukometna Federacija poslala je dokument organizatoru turnira Rukometnom savezu Srbije, kao i svim učesnicima kvalifikacija, sa jasnim i striktnim uputstvima koji će pomoći da celokupan događaj protekne u duhu sporta.

Sagledavajući bezbedonosnu situaciju, kao i celokupan publicitet koji prevazilazi granice sporta, Evropska rukometna Federacija dostavila je Rukometnom savezu Srbije odluku po kojoj će turnir u Kovilovu biti odigran bez prisustva gledalaca i predstavnika medija.

Ulaz u sportski kompleks Kovilovo biće dozvoljen samo zvaničnim članovima Federacija, predstavnicima RSS i ljudima zaduženim za organizaciju kvalifikacionog turnira.

Rukometni savez Srbije shvata naglašene emocije u javnosti kada je u pitanju južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija. Sa druge strane, kao organizacija smatramo da smo učinili najviše u izuzetno teškim okolnostima, kako bi sačuvali budućnost našeg sporta, sprečili drakonske kazne i višegodišnju suspenziju naših reprezentativnih selekcija na međunarodnoj sceni-, stoji u saopštenju Rukometnog saveza Srbije.

Posle svega ovoga ne možemo a da se ne zapitamo zbog čega EHF jdenostavno još u žrebu nije razdvojio reprezentacije Srbije i takozvanog Kosova, kako to rade federacije u mnogim sportovima, ako su već bili svesni da susret ova dva tima ne može proći bez tenzija.