0
The Best Of

VREMEPLOV: Put ‘armejaca’ ka evropskom trofeju, na njemu je bio Partizan (VIDEO)

Objavljeno: 14.12.17 u 00:29

CSKA iz Moskve je 2005. godine uspeo nešto što je retko kom klubu uspelo iz istočne Evrope, da osvoji jedan od dva kontinentalna trofeja.

U armijski klub tada je uplovio novac Romana Abramoviča, ambicije su porasle, a sve se na kraju isplatilo – CSKA iz Moskve je u Lisabonu osvojio Kup UEFA. Taj tim činili su tada supertalentovani golman Igor Akinfeev, braća Berezutski, Danijel Karvaljo, Ivica Olić, Elvir Rahimić i fenomenalni napadač Vagner Lav.

‘Armejci’ su svoj put ka tituli krenuli iz kvalfikacija za Ligu šampiona gde su prvo eliminisali Nefči, a potom i Glazgov Rendžers. Grupa u ‘elitnom’ takmičenju bila je ona koju bismo nazvali ‘smrti’, igrali su Čelsi, Porto i PSŽ. CSKA se muški borio, zabeležio je dve pobede, remi i tri poraza, što je bilo dovoljno za treće mesto koje je vodilo u nokaut fazu UEFA kupa.

Žreb za šesnaestinu finala UEFA kupa nije bio naklonjen Rusima, jer je kuglica u Moskvu dovela Benfiku. Ruski tim je slavio sa 2:0 u Krasnodaru (igralo se u tom gradu zbog velike zime), a strelci su bili Berezutski i Lav. Prolaz ‘armejcima’ doneo je Ignjašević golom u Lisabonu, a remi ‘orlovima’ iz Lisabona doneo je Kardoso. Ni posle tog velikog uspeha niko nije sanjao da će CSKA u maju ponovo u Lisabon i to na finalni meč.

Posle Benfike usledio je dvomeč sa Partizanom, u ledenom Beogradu je bilo 1:1, a onda je u Krasnodaru CSKA slavio sa 2:0. Otpor crno-belih slomili su Karvaljo u 68. minutu i Vagner Lav iz penala u 84. minutu.

Četvrtfinale Kupa UEFA bilo je šetnja za CSKA iz Mosvke, Okser je u prvom meču savladan sa 4:0, te je poraz u Francuskoj 2:0 bio Pirov. Polufinale donelo je dvomeč sa Parmom, a posle 0:0 u Italiji, CSKA je u Moskvi srušio ‘mlekadžije’ 3:0 golovima Karvalja u 10. i 53. minutu i Vasilija Berezutskog u 60. minutu.

Finale je za ‘armejce’ trebalo da bude nemoguća misija. Rival Sporting, mesto bojišta, stadion lisabonskih ‘lavova’. Na kraju pobeda ‘armejaca’ 3:1. Poveli su ‘lavovi’ golom Rožerija u 29. minutu, ali su Aleksej Berezutski, Žirkov i Vagner Lav doneli CSKA veliki trofej.

CSKA iz Moskve će u šesnaestini finala Lige Evrope sledeće godine igrati protiv Crvene zvezde, a iz tog šampionskog tima koji je igrao pre 13 godina su Igor Akinfeev, Sergej Ignašević, Aleksej Berezutski i Vasili Berezutski.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter