0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO: Pre 91 godinu su tukli Flamengo 5:1, a 20. veku stvorili najboleg napadača svih vremena (FOTO)

Objavljeno: 05.10.17 u 00:00

Predstavljamo klub u kome je pre tačno 27 godina karijeru započeo Ronaldo Luis Nazario da Lima, jedan od najboljih napadača u istoriji fudbala.

Kažu da su najbolji fudbaleri iz Rio de Žaneira prve fudbalske korake napravili na čuvenoj plaži Kopakabani. Ipak, čuveni ‘Zuba’ se odlučio za jednu malo manju – Sao Kristovao.

Upravo se tako zove klub u kom je karijeru počeo danas jedan od najboljih napadača svih vremena Ronaldo Luis Nazario da Lima. Nije poznato koliko je golova ‘Zuba’ dao kao omladinac, ali je kasnije igrajući za Kruzeiro, PSV, Barselonu, Inter, Real Madrid, Milan i Korintijans na 343 utakmice postigao čak 247 golova. Ipak, mi se okrećemo Sao Kristovau.

Klub je nastao još davne 1898. godine kod istoimene plaže u Rio de Žaneiru. Osnovali su ga Žoze Galvao, Žoze Kiroš, Luis Korea, Sa Luis Pariso, Antonio Mauriti i Vordine Moura. Najveći uspeh klub je doživeo davne 1926. godine kada je u prvenstvu Karioka u finalu savladao slavni Flamengo sa 5:1. Te godine najbolji strelac lige bio Visente sa 25 postignutih golova. Neki bi rekli preteča Ronalda.

Kasnije je Sao Kristovao u dva navrata bio član državnog prvenstva Rio de Žaneira i Kupa Brazila, ali nije ostavio većeg traga. Danas ga svi pominju kao klub u kome je prve korake napravio slavni Ronaldo. Nažalost, danas je reč o klubu koji se takmiči u najnižim brazilskim ligama.

Ono po čemu je Sao Kristovao specifičan jeste to da je jedan od retkih klubova koji ima dozvolu FIFA da nema rezervnu garnituru dresova. Tu je samo jedna, skroz beli dres sa crno-belim grbom.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter