0
Ostali sportovi

FOTO: Snuker savez Srbije

SNUKER SRBIJA: Šok na startu nove sezone (FOTO)

Objavljeno: 21.09.17 u 15:11

Prethodnog vikenda održan je prvi rangirni turnir državnog prvenstva Srbije u snukeru čime je zvanično startovala takmičarska sezona 2017/18, inače sedma po redu u organizaciji Snuker saveza Srbije. 

Na prvom od osam ovosezonskih turnira u novom beogradskom snuker klubu „Mister S“  učestvovalo je trideset troje igrača uključujući tri devojke i tri juniora.

Šok terapija za favorite krenula je od samog starta i nije se zaustavila sve do završnice turnira. Dvostruki šampion Srbije i drugoplasirani na nacionalnoj rang listi, Saša Stojanović, poražen je već u prvom kolu sa 2:0 od trinaestogodišnjeg Jovana Todorovića. Najbolji junior Srbije nastavio je u istom ritmu pa je i u polufinalu iznenadio Vladana Niškića, srpskog broja tri. Todorović je gubio 2:0 ali je na kraju slavio sa 3:2. U drugom polufinalnom okršaju zaustavljen je i najbolji igrač Srbije, Marko Stoilković.

Četvorostrukog šampiona Srbije savladao je Marko Grbović rezultatom 3:0. Nisu se bolje proveli ni ostali nosioci sa vrha nacionalne rang liste. Stefana Ćalića je izbacio u prvom kolu rezultatom 2:1, komentator Eurosporta, Damir Ceronja koji je još jednom stigao do četvrtfinala dok je Mladen Petković poražen od Aleksandra Ranića istim rezultatom u drugom kolu. Ranić je tako stigao do svog prvog četvrtfinala ikada.

Serija zanimljivih i pre svega neočekivanih rezultata doprinela je da se na protokolu finalnog meča vide neka nova imena. Marko Grbović i Jovan Todorović. Možda su našem najboljem sudiji Goranu Steveliću, nedostajali u finalu večiti rivali, Stojanović i Stoilković ali to je samo dokaz da kvalitet srpskog snukera raste i da će našem najboljem dvojcu biti sve teže i teže da nastave sa svojom višegodišnjom dominacijom. Prvi finalista, Marko Grbović koji je letos predstavljao Srbiju na evropskog amaterskom prvenstvu u Albaniji u paru sa Zoranom Ćakićem, osetio je atmosferu igranja u finalu i prošle sezone dok je Jovanu Todoroviću plasman u meč za titulu najveći uspeh do sada. Međutim, ono što trinaestogodišnjaka čini najvećim talentom u Srbiji je činjenica da je pre nekoliko meseci odigrao i svoj prvi „century“ (trocifreni niz) od 101 poena i tako se pridružio Stoilkoviću i Stojanoviću.

FOTO: Snuker savez Srbije

Nažalost, u finalu bez vatrometa. Marko Grbović je dobio prve dve partije nakon čega je Todoroviću pozlilo i bio je prinuđen da preda meč  koji je registrovan službenim rezultatom 4:0 za Marka Grbovića kome je ovo prva titula u karijeri. Time je postao tek četvrti osvajač nacionalnih rangirnih turnira u sedmogodišnjoj istoriji srpskog takmičarskog snukera.

Marko je ovom pobedom napredovao na treću poziciju srpske rang liste pretekavši Vladana Niškića, dok je Jovan sa devete pozicije skočio na sedmu. Stoilković i Stojanović su i dalje na vrhu a vredan pohvale je ulazak Damira Ceronje po prvi put među najboljih šesnaest.

Drugi rangirni turnir sezone 2017/18 snuker prvenstva Srbije na programu je 14-15 oktobra a novost je da će se ove sezone zasebno igrati i prvenstvo veterana (igrači stariji od 40 godina). Cilj Snuker saveza Srbije je da se u što skorijem roku organizuju odvojena prvenstva kako za juniore tako i za dame.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter