3
The Best Of

FOTO: STARSPORT

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Oni su bili noćna mora Zvezde i Partizana poslednjih deceniju i po (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 21.09.17 u 00:00

Danas predstavljamo četiri kluba koja su u poslednjih deceniju i po bili dželati Partizana i Crvene zvezde u evropskim kupovima, a krećemo od najslavnijeg.

BAJERN MINHEN

Prvi je na megdan sada već davne 2002. godine u kvalfikacijama za Ligu šampiona Bajernu izašao Partizan. Bio je to lak put Bavaraca do grupne faze Lige šampiona. Tim iz Minhena slavio je u Beogradu sa 3:0 golovima Tarnata, Jeremisa i Pizara, da bi u revanšu na Olimpijskom stadionu Bavarci slavili sa 3:1 golovima Balaka, Elbera i Salihamidžića. Jedini strelac za crno-bele bio je Damir Čakar.

Crvena zvezda je 2007. godine u grupnoj fazi dočekala Bavarce na prepunoj, ali ruiniranoj Marakani, kada se lopta jedva kretala po vodom natopljenom terenu. Crveno-beli su poveli golom Koromana, ali je Klose gostima doneo izjednačenje. Milijaš je evrogolom u 74. minutu ponovo doveo Zvezdu u vođstvo, ali je Bajern do tri boda stigao golovima Klosea u 86. i Krosa u 94. minutu utakmice.

SLAVIJA PRAG

Iste godine kada je Partizan eliminisan od Bajerna u kvalfikacijama za Ligu šampiona usledio je meč tada UEFA kupa sa Slavijom iz Praga. U Beogradu je ‘parni valjak’ činilo se odradio posao i slavio sa 3:1 golovima Lazovića, Ilića i Vukića. Ipak, u revanšu na stadionu Evžena Rošičeho crveno-beli iz Praga su slavili sa 4:1. Golove za domaćina su postigli Vahušek (2) i Petruš, a produžetak crno-belima je done Ivić u 89. minutu. U produžetku Partizanu je presudio Gedeon  za 4:1.

Sedam godina kasnije Slavija je morala ponovo u Beograd, ovoga puta na noge Zvezdi. Ipak, prvi meč se igrao u Pragu i on je odlučio ko će u grupnu fazu Lige Evrope. Slavija je slavila sa 3:0 golovima Šenkerika (2) i Vičeka. Crvena zvezda je u revanšu vodila sa 2:0 pogocima Bogdanovića iz penala i Perovića u 45. minutu, ali je omču oko vrata Zvezdi stadio Viček u 63. minutu.

APOEL

Godinu dana pre Slavije, Crvena zvezda je u drugom kolu kvlafikacija za Ligu Evrope igrala protiv kiparskog APOEL-a. Na ‘rajskom ostrvu’ crveno-beli su poveli golom Edgara, ali su Broerse i Kosovski doneli preokret. Beograđani su do remija stigli u 62. minutu pogotkom Burzanovića. A, onda je usledio šokantan revanš. Kiprani su posle blickriga poveli sa 2:0 preko Kosovskog i Pinta. Ipak, Crvena zvezda je uspela da izjednači preko Subašića i Milijaša, a potom preko ‘haubice’ da povede u produžetku 3:2. Samo četiri minuta pre kraja utamice Mirosavljević je šokirao Marakanu i odveo APOEL dalje.

FOTO: STARSPORT

Samo godinu dana kasnije APOEL je sa Partizanom spoijo žreb za treće kolo kvalfikacija za Ligu šampiona. Prvi meč na Kipru završen je u korist APOEL-a sa 2:0. Strelci Mirosavljević i Zevlakov. Crno-beli su u revanšu bili mnogo bolji rival, ali su u prepunoj Humskoj slavili sa samo 1:0 pogotokom Moreire. Nedovoljno za prolaz dalje.

FOTO: STARSPORT

LUDOGOREC

Dve godine zaredom je ‘bugarski Obilić’ bio ‘dželat’ Partizana u kvalfikacijama za Ligu šampiona. Prvo je 2013. godine Ludogorec slavio sa 2:1 pogocima Marselinja i Aleksandrova, dok je Marković dao gol nade za naš tm. Šok u revanšu kada je Zlatinski iz penala utišao Humsku 1:0. Samo godinu dana kasnije 0:0 u Bugarskoj, a onda revanš u režiji Hičkoka. Bugari su poveli sa 2:0 golovima Marselinja, ali je Škuletić od 30. do 35. minuta doneo izjednačenje Partizanu. Međutim, glupost Trajkovića i crveni karton trasirali su put Bugarima kasnije i u Ligu šampiona.

Prošlog leta u kvalfikacija za Ligu šampiona na noge Ludogorecu je morala i Crvena zvezda. Sjajan rezultat u Razgradu 2:2. Bugari su poveli golom Kafua u 43. minutu, ali su Katai i Kanga doneli preokret. Spas za Bugare bio je gol Kešerua. A, onda revanš za plakanje. Crvena zvezda je povela golom Donalda, a onda se ekipa Miodraga Božovića povukla pred svojih 50 hiljada navijača. Kafu i Vanderson su prvo doneli preokret, a Ibanjez je sa ‘bele tačke’ utakmicu odveo u produžetak. Kanga pravi glupost i na poluvremenu utakmice dobija crveni karton, te Crvena zvezda kao i Ludogorec meč nastavlja sa deset igrača. Vanderson je u produžetku postigao još dva gola, a Ludogorec je ponovo igrao Ligu šampiona.

0
0

3 Komentara

  1. Sto se Evrope tice, vec godinama Partizan je puno bolje osvetlao lice Srbije u Evropi od Zvezde, koja verovatno ni sada to nece, pozdrav.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter