0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Šampion Evrope koji je krenuo u zaborav, sada mu Kinezi daju veštačko disanje (VIDEO)

Objavljeno: 14.09.17 u 00:00

HotSport vam danas predstavlja tim koji je sedam puta bio šampion Engleske i ekipu za koju su nastupala dva bivša fudbalera Partizana, zbog kojih smo i zavoleli ‘vilenjake’.

Aston Vila je osnovana 1874.godine i jedan je od najpopularnijih klubova na ‘ostrvu’. Tim iz Birmingema je sedam puta bio šampion Engleske, ruku na srce više puta u 19. veku, a poslednji put 1981. godine. Godinu dana kasnije napravljen je najveći uspeh u istoriji kluba, osvojen je Kup pobednika Kupova. Pred toga Aston Vila je sedam puta bila osvajač FA kupa i pet puta Liga kipa.

Tim iz Birmingema osnovan je davne 1874. godine od strane Džeka Hjuza, Federika Metzjuza, VolteraPrajsa i Viliama Sketeguda. Prvi trofej osvojen je već tri godine kasnije, reč je bila o FA kupu, a pehar je podigao tadašnji kapiten Arči Hanter. Najuspešniji period kluba bio je od početka 1890 – ih do 1900.godine kada je Britanijom vladala kraljica Vikroija. U Viktorijino vreme Aston Vila je osvojila pet titula šampiona 1894, 1896, 1897, 1899 i 1900.godine. Na sledeću se čekalo do 1910. godine.

Ipak, doba koje se pamti na Vila Parku (stadionu Aston Vile kapaciteta danas 42.660 mesta) je 1980, 1981 i 1982. godina. Naime, tada su ‘vilenjaci’ osvojili poslednju titulu prvaka. Godinu dana kasnije tim iz Birmingema se popeo na krov Evrope. Padali su redom Valur 5:0 i 2:0, Dinamo Berlin na gol u gostima, Dinamo Kijev 0:0 i 2:0, u polufinalu Anderleht, koji je izbacio Crvenu zvezdu, 1:0 i 1:0 golovima Morlija i Vajta i na kraju u finalu Bajern Minhen golom Vajta u 67. minutu na stadionu De Kuip u Roterdamu.

Na godinu osnivanja Premijer lige 1992. godine, Aston Vila je završila kao drugoplasirani tim iza Mančester junajteda. Ipak, do trofeja u prvenstvu nije mogla. Imala je dva izgubljena finala Kupa protiv Čelsija i Mančester junateda, ali jedan osvojen Liga kup. Nama, je Aston Vila bila najinteresantnija u periodu od 1995. do 1998. godine kada su za crveno-plave nastupali bivši fudbaleri Partizana Savo Milošević i Saša Ćurčić. Savo je za ‘vilenjake’ odigrao 90 utakmica i postigao je 29 golova. dok je popularni Đani odigrao 29 utakmica, nije se ‘upisao’ u listu strelaca, ali jeste u gradsko veće kada je zajedno sa Stenlijem Kolimorom kupio tramvaj kojim se vozio na treninge. Godine 1996. Aston Vila je sa Savom Miloševićem i Dvajtom Jorkom u napadu osvojila Liga Kup.

Aston Vila je stalni član Premijer lige bila do 2016. godine kada se preselila u Čempionšip gde je i danas. Sada je klub kupio kineski biznismen Toni Ksi za 76 miliona funti. Cilje je da se ekipa sa trenerom Stivom Brusom vrati na staze stare slave.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter