0
Auto Moto

VN BELGIJE: Pobeda Luisa Hamiltona!

Objavljeno: 28.08.17 u 11:37

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije i na sedam bodova smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za Sebastijanom Fetelom iz Ferarija, koji je zauzeo drugo mesto.

Hamilton je ostvario 58. pobedu u karijeri, u 200. trci u šampionatu Formule 1. On je pobedio rezultatom sat, 24 minuta, 42,820 sekunde.

Drugo mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija sa 2,358 sekundi zaostatka, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula sa zaostatkom od 10,791 sekundi.

Vozač Mercedesa Kimi Raikonen zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a šesti Niko Hulkenberg iz Renoa. Bodove su još osvojili Roman Grožan iz Hasa, Felipe Mas iz Vilijamsa, Esteban Okon iz Fors Indije i vozač ekipe Toro Roso Karlos Sainc mladji.

Trostruki svetski šampion Hamilton sada ima 213 bodova na drugom mestu u generalnom plasmanu, sedam manje od Fetela.

Hamilton je dobro krenuo sa pol-pozicije i sačuvao prvo mesto, ispred Fetela, Botasa, Raikonena i dvojca Red Bula Verstapena i Rikarda. Fetel je odmah napao, ali se vozač Mercedesa dobro snašao, zadržao je liniju kretanja i zadržao vodjstvo.

Trku je dobro počeo Alonso, koji je popravio plasman za tri mesta, do sedmog, ali su ga ubrzo obišli pojedini vozači i pao je na 11. mesto. Hamilton je u medjuvremenu stekao 1,6 sekundi prednosti nad Fetelom. U devetom krugu zbog problema sa bolidom odustao je Maks Verstapen, što je njegovo šesto odustajanje u 12 trka ove sezone.

U 13. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu iza Fetela, Botasa i Raikonena. Posle njega u boks je otišao i Botas, a Ferariji su ostali na stazi. Hamilton je za to vreme stekao odlučujuću prednost, a u 16. krugu na zamenu guma otišao je Fetel.

Hamilton je bez problema obišao Raikonena, koji je dobio kaznu od 10 sekundi pošto nije dovoljno usporio kada su bile istaknute žute zastave, pa je sa četvrtog pao na sedmo mesto. Britanac je tada imao 1,7 sekundi prednosti nad Fetelom. U tim trenucima dobro je vozio Raikonen, koji se popeo na peto mesto, iza Rikarda, a brz je bio i Botas, koji je prišao Fetelu na pet sekundi.

U 30. krugu „sejfti kar“ je izašao na stazu posle sudara vozača Fors Indije Okona i Serhija Peresa. Peresu je otpala zadnja desna guma ali je on nastavio da vozi do boksa. Vozači su prisustvo bezbednosnog vozila iskoristili da odu na zamenu guma, Mercedesovim bolidima stavljene su meke gume, a Ferarijevim ultra meke, koje su brže.

Trka je nastavljena u 33. krugu, Fetel je odmah napao Hamiltona, ali se Britanac odlično odbranio. Rikardo i Raikonen su u isto vreme obišli Botasa i popeli se na treće i četvrto mesto, a vozač Mercedesa pao je na peto. Hamilton je stekao 1,4 sekunde prednosti do 35. kruga.

Do kraja trke četvorostruki svetski prvak Fetel je pokušavao da sustigne Hamiltona, ali je Britanac sigurnom vožnjom sačuvao prednost i ostvario 58. pobedu u karijeri, a petu u sezoni.

Naredna trka u šampionatu vozi se 3. septembra na čuvenoj stazi u Monci, za Veliku nagradu Italije.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter