0
Ostali sportovi

HONDE POTVRDILE PRIČU IZ KVALIFIKACIJA: Markez opet pronašao lek za ‘Doktora’ i kompaniju (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 06.08.17 u 16:31

Završena je i 10. trka u ovogodišnjem kalendaru Moto Dži-Pija koja se vozila na „Masarikovoj stazi“, Brno, Češka.

Dok ‘Lucifer’ ‘teroriše’ Srbiju, ljubitelji Moto Dži-Pija su imali priliku makar da gledaju oblake i mokru stazu na ‘Češkoj fabrici adrenalina’, koja je prevarila sve vozače.

Najbolju taktiku za promenljivo stanje piste izabrao je vozač Repsol ‘honde’, Mark Markez, upisavši tako pobedu na Velikoj nagradi Češke! On je posle 44:15.976 prošao kroz cilj, dok je sledeći vozač prošao tek 12.438 sekundi kasnije. To je bio njegov timski kolega, Dani Pedrosa, dok je mesto na podijumu popunio vozač ‘jamahe’, Maverik Vinjales, koji je posle očajnih kvalifikacija, uspeo da spase vikend.

Početak trke obeležio je odličan start Markeza, odbranio je prvu poziciju, ali ne zadugo. Pneumatici za kišu najbolje su suližili Horheu Lorencu na ‘dukatiju’, te se on našao na prvom mestu. Na 20 krugova pre kraja trke Markez je odlučio da prvi povuče potez, otišavši u boks na zamenu motocikla, odnosno guma. Odmah po izlasku na stazu, on je vozio apsolutno najbrže krugove na stazi na gumama za suvo. Uvidevši njegovu brzinu i ostali timovi su pozvali svoje vozače na menjanje guma, osim ‘jamaha’ i ‘dukatija’. Oni su, očigledno, imali drugačiji plan na umu, koji im je doneo totalni debakl u nastavku. Kada su se svi vozači konačno odlučili za promenu pneumatika, poslednji od vodećih je to uradio Žoan Zarko, Markez je izbio na prvo mesto, prvi pratilac je imao oko dvadesetak sekundi zaostatka. On je rutinski odvozao ostatak trike, slavivši tako drugu pobedu za redom, trećoj u ovoj sezoni.

Valentino Rosi se mora zadovoljiti četvrtim mestom, dok je povređeni Kal Kračlou završio kao peti. Slede ih dva ‘dukatija’, Andrea Doviciozo i Danilo Petrući, a braća Espargaro su završila kao osmi i deveti, s tim što je mlađi brat, Pol, gledao u leđa starijem. Bodove su još osvojili Jonas Folger, Aleks Rins, Žoan Zarko, onda domaći vozač (buvaklno domaći, obzirom na to da mu je otac vlasnik staze), Karel Abraham, Džek Miler i samo bodom se mora zadovoljiti Lorenco na ‘dukatiju’, koji bi bolje završio da je otišao na zamenu guma kada je bio lider trke.

Markez i njegov tim opet su imali bolju taktiku od svih rivala, opet su pogodili tajming odlazka u boks, što im je donelo poprilično laganu pobedu.

Ovu pobedu Markez je posvetio nedavno preminuloj legendi motociklizma, Anhelu Nijetu, vozaču koji je pobedio na 90 trka (samo dvojica su ispred njega u večnoj listi) i vlasnika 12+1 titule, kako je to voleo sam Nijeto da ističe zbog svog sujeverja.

U generalnom plasmanu trenutno je prvi Markez sa 154 poena, sledi Vinjales sa 14 manje, dok su Italijani, ‘Dovi‘ i ‘Rosifumi‘, u zaostatku 21, odnosno 22 poena. U plasmanu proizvođača ‘jamaha’ drži prvo mesto sa tačno 200 poena, ‘honda’ ima devet poena manje, dok sledeći pratilac, ‘dukati’, zaostaje 38 poena za vodećim. Što se tiče timova, „Movistar ‘jamaha’ Moto Dži-Pi“ je prva osvojivši 243 poena, dok 11 poena manje ima Repsol ‘honda’. Slede ih „Monster ‘jamaha’ Tek 3 i ‘Okto Parmak rejsing.

Sledeća trka na programu je već za sedam dana na ‘Red bul ringu’ u Austriji.

Pripremio: Luka Totaj

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter