0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO: Znate li o kom je klubu reč – Nooit opgeven altijd doorgan, Angenaam door vermaak en nuttig door onstapanning, Combinatie?

Objavljeno: 20.07.17 u 00:10

Nooit opgeven altijd doorgan, Angenaam door vermaak en nuttig door onstapanning, Combinatie je klub sa jednim od najdužih imena, a pored toga ova holandska ekipa je poznata po šampionskoj kruni, velikom broju promenjenih stadiona i čudnim nazivom navijačke grupe.


Nooit opgeven altijd doorgan, Angenaam door vermaak en nuttig door onstapanning, Combinatie je klub osnovan 1912. godine, a u Srbiji ga znamo skraćenim imenom NAC Breda. Nastao je spajanjem dva kluba ADEVENDO i NOAD, mada se još uvek ne zna otkud mu danas jedno od najdužih imena timova na svetu koje u prevodu znači ‘Nikad ne odustaje, uvek istrajni’, ‘Ugodan za zabavu i koristan za opuštanje’. Za 104 godine postojanja NAC Breda je osvojila dva domaća trofeja, davne 1921. godine šampionsku krunu i 1973. godine Kup.

Klub iz Brede je do sada tri puta menjao boje dresova, mada ne u mnogo različitih boja. Prve su bile crni dres sa žutom dijagonalnom štraftom, kasnije je majica bila bela, da bi se nedugo posle 1916. godine vratilo na tradicionalne boje, s tim da je dres postao žut, a dijagonalna linija crna. Tim je dva puta menjao i grb, ali čak šest puta stadion.

Prvi meč odigrao je na BLO Terajnu gde je proveo manje od godinu dana. Kasnije je usledio premeštaj na Ahter de Vatertoren na kome se zadržao tri godine do 1916. Narednih 15 godina NAC Breda je igrala na T-Plogske na kome je i osvojena jedina titula u istoriji žuto-crnih. Od 1931. godine do početka Drugog svetskog rata klub je igrao na Hojvelstratu. Tokom rata, pa sve do 1996. godine NAC je igrao na Betrikstratu, kada se preselio na novi stadion Rat Verle kapaciteta 19 hiljada mesta.

Tada su počeli i veliki problemi za klub, koji je krajem 90-ih i početkom 2000-ih želeo da bude stalni učensik evropskih takmičenja. Nažalost, usledili su finansijski problemi, 1998. godine osnovan je prvi navijački savet i fanovi su donacijama pomagali klub koji je potrošio veliki novac na čak 60 dovedenih fudbalera za tri godine. Kasnije je NAC igrao Kup UEFA protiv Njukasla, a tada je čak 4.300 stanovnika Brede otišlo na sever Engleske kako bi podržalo svoj tim. To nije spasalo žuto-crne koji su ponovo zapali u finansijske probleme, te je odlučeno da se proda stadion, a kupac je bio grad Breda.

NAC je 2009. godine ponovo igrao u Ligi Evrope, stigao je do plej-ofa, ali je neprelazna prepreka bio Viljareal u dva meča 9:2. Godine 2015. NAC se preselio u drugu ligu Holandije, gde je igrao dve godine. Ove sezone ponovo će igrati u ‘eliti’, a cilj za početak je opstanak u u društvu najboljih.

Od ljudi sa naših prostora, godine u Bredi obeležio je Nebojša Gudelj, vezista koji je karijeru počeo u Leotaru, a tri godine tokom građanskog rata u Jugoslaviji proveo je u Partizanu za koji je odigrao 98 utakmica i postigao je osam golova. Godine 1997. je stigao u Bredu, za NAC je odigrao 246 utakmica i postigao je 10 golova. Bio je trener NAC Brede od 2012. do 2014. godine. Njegovi sinovi Nemanja i Dragiša su takođe fudbal počeli da igraju u NAC Bredi. Nemanja je ostavio veliki trag i za četiri godine je odigrao 79 utakmica i postigao je osam golova. Kasnije je prešao u AZ Alkmar, kasnije u Ajaks, a sada je u Kini. Standardni je član reprezentacije Srbije. Mlađi Dragiša je karijeru počeo u mlađim kategorijama NAC Brede, a sada je član mladog tima Ajaksa.

Takođe, žuto-crni dres je nosio rođeni brat našeg reprezentativca Nemanje Matića, i takođe novopečeni član selekcije Srbije, Uroš.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter