0
Vremeplov

VREMEPLOV: Dan kada je Zokora šutnuo Emrea u međunožje i isterao rasizam iz fudbala (VIDEO)

Objavljeno: 01.07.17 u 00:08

Didije Zokora je igrama u Totenhemu, Sevilji i reprezentaciji Obale Slonovače postao jedan od najboljih zadnjih veznih fudbalera sveta, ali će, uprkos mirnom temperamentu, ostati upamćen kao jedan od vinovnika jednog od najvećih skandala u istoriji fudbala, kada je u pitanju rasizam.

Zokora je po odlasku iz Sevilje igrao u Trabzonu, a 15. aprila 2012. godine njegov tim je, u okviru plej-ofa za šampiona Turske, igrao protiv Fenerbahčea.

Emre Belozoglu, nekadašnji fudbaler Intera i Njukasla, koji je u to vreme nosio dres Fenera, u 52. minutu napravio je faul nad Halilom Altintopom. Kada mu je Zokora prigovorio zbog faula, usledio je odgovor turskog reprezentativca, koji je Zokoru nazvao „je**nim crncem“.

Ovo je prvi put da mi se dogodilo nešto slično. On ima saigrače iz Afrike, poput Joboa i Soua, i ne razumem zašto bi rekao tako nešto. Samo pokušavamo da radimo svoj posao, kakve veze boja kože ima sa bilo čim? Navijači, FIFA, mediji, svi su protiv rasizma. Nadam se da ovo neće proći nekažnjeno, rekao je Zokora posle meča.

Turski fudbalski savez je pokrenuo istragu, ali prava kazna usledila je dvadesetak dana kasnije. Tačnije, 6. maja.

Sve je počelo još pri izlasku igrača na teren. Dok su se ekipe pozdravljale pred početak meča, Zokora je odbio da Emreu pruži ruku.

Kada je utakmcia krenula, igrači Trabzona nisu štedeli Belozoglua, pa je u više navrata ležao na travi, a konačan „udarac“ zadao je upravo Zokora.

U poslednjim momentima prvog dela meča, prilikom jednog duela, iz sve snage je šutnuo Turčina u međunožje, nakon čega je Belozoglu ostao da leži na travi, a Zokora prošao sa žutim kartonom.

Kasnije, Emre je kažnjen i kaznom zatvora od dva i po meseca uslovno, ukoliko ponovi sličan incident.

A toj odluci dosta je kumovao i veliki broj optužbi iz vremena kada je nosio dres Njukasla, pošto se čak tri puta susreo sa istragama povodom rasizma.

Podsetite se ovog incidenta:

(Youtube/Liarhack Official)

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter