0
The Best Of

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Legenda o tome kako je Boka juniors postala žuto-plava (VIDEO)

Objavljeno: 29.06.17 u 00:00

Boka juniors je jedan od najvećih svetskih klubova koji se voli na svim kontinentima, pa čak svoj fan klub ima i u Srbiji, a evo priče o žuto plavima koju mnogi ne znaju…

Boka juniors je osnovana davne 1905. godine, a prva boja dresa bila je crno-bela. Ipak, nedugo zatim je promenjena u plavu majicu i beli šorts. Ipak, 1906. godine Boka je igrala utakmicu sa lokalnim klubom Notingem de Almagro koji je imao identičnu garnituru dresova. Dva tima su se dogovorila da pobedniku ostaju iste boje, dok poraženi mora da ih promeni. Slavna Boka je izgubila, te su navijači kluba odlučili da odu u luku La Boka i boje kluba bude iste kao prvog broda koji doplovi. Reč je bila o švedskom brodu, te odatle danas Boki plavo-žuta kombinacija. Prvo je to bio plavi dres sa žutom dijagonalom, a danas je žuta traka po sred dresa.

Boka je danas jedan od najtrofejnijih ekipa na svetu sa 32 osvojene titule, šest Kopa Libertadores i dve Kopa Sudamerikane. Legende kluba su Pedro Kalomino sa 97 postignutih golova, Ramon Mutis, Ameriko Tesoriere, ali nama danas daleko poznatiji Hugo Gati, Dijego Armando Maradona, Roman Rikelme i Martin Loko Palermo.

Priču o bojama Boke juniors i tome kako je u Buenos Ajresu i koka-kola plvao-žuta pogledajte u sjajnom snimku komenatatora RTS-a Aleksandra Stojanovića.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter