1
Vremeplov

VREMEPLOV: ‘Božija ruka’ Maradone (VIDEO)

Objavljeno: 26.06.17 u 00:00

U duelu između Argentine i Engleske na Mundijalu 1986. godine postignut je gol koji je simbolično nazvan ‘Božija ruka’, a strelac je bio Dijego Maradona.

Utakmica spomenutih reprezentacija odigrala se 22. juna u sklopu četvrtfinala Svetskog prvenstva u Meksiku.

Meč je završen pobedom Argentine rezultatom 2:1.

Argentina je dospela do polufinala uz jedan sporni gol Dijega Maradone koji je skočio u kazneni prostor i sproveo loptu u mrežu za 1:0, ali niko ne zna da li se taj gol dogodio udarcem rukom ili glavom.

Smatralo se da je to uradio rukom, ali se ne vidi dobro na snimku, pa su prozvali taj pogodak ‘Božija ruka’.

– Argentina ima veći posed lopte i na ovom meču, ali kada će postići gol? Idemo, momci! Batista, Batista do Enrikea, pa Olartikoečea. Lopta dolazi do Maradone, mogao je da doda do Enrikea, ali on ide sam, ide, ide, prolazi pored trojice Engleza, neverovatno, Valdano…Visoka lopta… Ali Maradona ulazi u šesnaesterac, skače. Ruka! Ne! Gooooooooooooollllll! Gol, gol, gol, gol, gol! Englezi očajnički jure za sudijom Bin Naserom, ni pomoćnik ništa nije video. Po meni, bila je ruka. Ne znam šta će mi reći u Buenos Ajresu… Ali moram da kažem šta sam video. Slavimo ipak ovaj gol svom dušom! Argentina vodi sa 1:0! Neka mi oprosti Bog za ovo što ću reći: danas, protiv Engleza, čak i na ovakav način postići gol… Pa šta, bio je van sebe argentinski komentator Ugo Morales.

Zatim je usledio i drugi gol Maradone, a komentator je jedva došao do daha.

– Živeo fudbal! Hvala ti Bože za ovaj gol, za Maradonu, za ovaj rezultat! Argentina- Engleska 2:0, bile su Moralesove reči.

-Postigao sam gol malo pomoću Maradonine glave, malo pomoću ruke Boga, bio je Maradonin odgovor nakon utakmice.


(Izvor: YouTube/ ClassicEngland)

Trijumf nad Engleskom vratio je nacionalni ponos Argentincima. Ni pobeda nad Nemačkom u finalu nije se toliko slavila i nije imala takav značaj za kompletno društvo. O utakmici i ta dva Maradonina poteza govorili su mnogi psiholozi i sociolozi, a i danas ima onih koji se dive ovom kontoverznom golu, i  onih, čini se da ih je manje, koji ga osuđuju.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter