0
Vremeplov

FOTO: Premier league

VREMEPLOV: Odbrana Dejvida Simana kao jedna od onih koje će večno izazivati poštovanje (VIDEO)

Objavljeno: 13.05.17 u 00:04

Sezona 2002/2003 nije bila preterano uspešna za Arsenal, pošto su „tobdžije“ ostale iza Mančester Junajteda, a u Ligi šampiona stigli su tek do drugog dela takmičenja po grupama (tada je, nakon prve grupne faze, 16 najboljih ekipa ponovo igralo mečeve u grupama, nakon čega je sledilo četvrtfinale). Ipak, kao pozitivna stvar ostao je FA kup, mada je pitanje da li bi i njega bilo, da nije na golu stajao Dejvid Siman.

Siman je u karijeri primio mnogo golova „na svoju dušu“. Od Ronaldinjovog loba na Svetskom prvenstvu 2002. godine, preko pogotka koji je Šaćiri postigao direktno iz kornera, mnogo puta je Siman naterao navijače da se hvataju za glavu.

Ipak, bilo je trenutaka kada je upravo on svojom intervencijom doveo ekipu na prag velikog trijumfa.

U okviru FA kupa Arsenal je 13. aprila 20003. godine u polufinalnom meču na Old Trafordu igrao protif Šefild Junajteda.

Bledu igru je malo „ublažio“ Ljunberg golom u 34. minutu. Sa druge strane, na papiru autsajderi, fudbaleri Šefilda su stisli Arsenal, pa je bilo praktično pitanje trenutka kada će lopta završiti iza Simana.

I ređali su se napadi, lopta nije htela u mrežu, kada je sat otkucao 84. minut meča. Korner za ekipu Šefilda izveo je Togne, čiji je centaršut odlično ispratio Pejdž i sa „penala“ je uputio ka golu. Lopta je bila nešto slabija, ali je došla do Asabe, koji nije uspeo da zahvati volej kako je želeo. Ipak, na sreću fudbalera Šefilda, krenula je ka Peščisolidu, koji se nalazio na oko dva metra od gola. Ostalo mu je samo da se pokloni i donese veliko poravnanje svojoj ekipi… 

Tada je na scenu stupio Siman. Fantastičnom reakcijom nije samo sačuvao svoju mrežu, već je golman, koji je tog dana igrao 1000. meč u karijeri, psihički slomio igrače Šefilda, a Arsenalu dao polet za finale, u kom je kasnije pao Sautempton, za drugi vezani trofej u FA kupu, koji je sa svim zaslugama na kraju podigao čovek možda i najzaslužniji jer su do njega došli – kapiten Dejvid Siman.

A koliko mu je ta odbrana značila, najbolje pokazuje komentar koji je dao po završetku karijere:

Branio sam mnogo velikih mečeva, i imao mnogo odbrana i u klubu i u reprezentaciji, ali je ova protiv Šefilda nešto posebno… Pogotovo zato što sam kao kapiten, zbog povrede Patrika Vijere, podigao trofej na kraju, rekao je Siman kroz osmeh.

(Youtube/FATV)

 

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter