Damir Mikec, najuspešniji srpski strelac 2016. godine, osvojio je zlatnu medalju vazdušnim pištoljem na 48. mitingu „Velika nagrada oslobođenja Plzena“, postigavši pritom rezultat bolji od važećeg svetskog rekorda finala.

Povezane vesti

Prvog dana tradicionalnog mitinga u gradu na zapadu Češke, Mikec, aktuelni evropski vicešampion vazdušnim pištoljem, je u kvalifikacijama pogodio odličnih 588 krugova. Zauzeo je prvo mesto u konkurenciji 106 strelaca iz 22 zemlje.

U finalu nije sjajno krenuo, posle prvih nekoliko hitaca bio je bliži začelju nego čelnoj poziciji, ali ubrzo je uhvatio dobar ritam i preuzeo vođstvo, koje nije ispuštao do kraja.

Zlato je osvojio pogodivši 244,1 krug, što je znatno bolje od svetskog rekorda finala (241,6 krugova), koji je u martu, na Evropskom prvenstvu u Mariboru postigao Nemac Kristijan Rajc, osvojivši zlato ispred Mikeca.  Međutim, na mitinzima se svetski rekordi ne priznaju, već samo na svetskim, kontinentalnim šampionatima, u Svetskom kupu i naravno na Olimpijskim igrama.
Drugoplasirani u Plzenu, Bugarin Samuil Donkov, koji je u finale ušao kao četvrti, je takođe ostvario bolji rezultat od Rajcovog – 241,9 krugova.

Naš reprezentativac je za jedan deseti deo kruga nadmašio vlastiti nacionalni rekord finala, postignut na finalu Kupa Srbije u martu, a miting u Plzenu ispunjava uslove za priznavanje državnih rekorda.

Ocenjujući rezultat u kvalifikacijama Mikec je kazao:

– Odlično sam vodio kvalifikacije, iako sam se za njih pripremao na papirnim metama. Na takmičenju u Plzenu je do sada bilo  uobičajeno da se u disciplinama vazdušnim oružjem kvalifikacije održavaju na papirnim metama, ali organizatori su se potrudili, pa je ove godine streljana opremljena najnovijim laserskim metama „Siusa“. Lošija peta serija kvalifikacija, u kojoj sam pogodio 95 krugova, me je zaustavila da oborim ili izjednačim državni rekord koji delim sa Andrijom Zlatićem – 590 krugova.

Sjajno izdanje u finalu je još jedan pokazatelj da Mikec u ovom trenutku može mnogo.