0
Ostali sportovi

SPEKTAKL NA VODI: Beograd od petka epicentar svetskog veslanja

Objavljeno: 04.05.17 u 09:33

Beograd će u naredna tri dana biti epicentar svetskog veslanja. Od 5. do 7. maja 2017. Regatna staza na Savskom jezeru pretvoriće se u pozornicu na kojoj će se u glavnim ulogama naći neke od najvećih planetarnih zvezdi ovog sporta.

Svetski kup u Beogradu, takođe, biće prvo veliko okupljanje svetske veslačke elite u ovoj sezoni, prvoj u novom olimpijskom ciklusu koji se završava Igrama u Tokiju 2020. Pripreme za ovaj događaj počele su čim je naš glavni grad dobio organizaciju ovog takmičenja. Organizacioni komitet na čelu sa direktorom Nebojšom Jevremovićem, inače generalnim sekretarom Veslačkog saveza Srbije, odradio je ogroman posao, sve u želji da još jedno veliko takmičenje na Adi Ciganliji protekne na najvišem nivou i da svi učesnici Beograd napuste sa najlepšim utiscima.

– Veslački savez Srbije ima veliko iskustvo sa organizacijom velikih takmičenja na našoj prelepoj Regatnoj stazi na Savskom jezeru. I ovoga puta ništa nismo prepustili slučaju. Na vreme smo krenuli sa ispunjavanjem svih organizacionih zadataka i potpuno spremno dočekujemo start prvih trka. Ovu priliku koristim da se najsrdačnije zahvalim Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koje je snažno podržalo organizaciju ovog takmičenja. Takođe, zahvaljujem se na velikoj podršci Gradu Beogradu i Javno-komunalnom preduzeću „Ada Ciganlija“, zatim Svetskoj veslačkoj federaciji, koja nam je ukazala ogromno poverenje da organizujemo ovako veliki događaj, kao i svim članovima Organizacionog komiteta i volonterima koji su dali i daće nemerljiv doprinos da se i ovoga puta kao domaćini pokažemo u najlepšem svetlu – istakao je Jevremović.

Svetski kup se održava od 1997, a čine ga tri regate, posle čega se proglašavaju ukupni pobednici. Svetski kup u Beogradu je prvi ove godine, drugi će biti održan u Poznanju (Poljska) od 16. do 18. juna, a treći u Lucernu (Švajcarska) od 7. do 9. jula. Na regati u našem glavnom gradu za medalje će se boriti veslači i veslačice iz 26 zemalja – Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Belorusije, Brazila, Bugarske, Hrvatske, Kube, Češke, Španije, Estonije, Velike Britanije, Mađarske, Republike Irske, Litavnije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rusije, Slovenije, Švajcarske, Slovačke, Tunisa, Ukrajine, SAD i naravno Srbije.

– Posle Svetskog kupa 2012. i Evropskog prvenstva 2014. domaća publika imaće ponovo priliku da vidi neke od najboljih veslača i veslačica današnjice što bi trebalo da bude sasvim dovoljna pozivnica za sve ljubitelje veslanja i sporta uopšte da dođu na Adu Cigalniju u što većem broju. Ponosni smo na činjenicu da će se na Savskom jezeru ogledati mnogobrojni osvajači medalja i učesnici prošlogodišnjih Olimpijskih igara. Velika Britanija, najuspešnija veslačka nacija u Riju, došla je u Beograd sa čak 17 reprezentativaca, koliko će imati i Holandija. Britance predvode osvajači zlatne medalje u četvercu bez kormilara Muhamed Šihi, olimpijski pobednik u osmercu Vilijam Sač i olimpijska vicešamionka u dubl skulu Viktorija Tornlej. U Beogradu će veslati i braća O’Donovan iz Republike Irske, koji su u lakom dubl skulu u Riju osvojili srebro, zatim Hrvati Damir Martin, olimpijski viceprvak u skifu i Martin Sinković, olimpijski pobednik u dubl skulu, Litvanka Milda Valciukaite, osvajačica olimpijske bronze u dubl sklu, Austrijanka Magdalena Lobnig, olimpijska finaliskinja u skifu… Pored takmičara i takmičarki ugostićemo i najviše zvaničnike nacionalnih saveza i Svetske veslačke federacije – kazao je Jevremović.

Boje naše zemlje na prvom Svetskom kupu braniće desetorica reprezentativaca. U dvojcu bez kormilara veslaće Miloš Vasić i Nenad Beđik, u skifu Marko Marko Marjanović, u skifu za lake veslače Miloš Stanojević, u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić, a u četvercu bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić.

–Svi naši reprezentativci maksimalno su spremni da se u najboljem svetlu predstave pred domaćom publikom. Ovo takmičenje će stručnom štabu reprezentacije poslužiti i kao odličan skener pred Evropsko prvenstvo za seniore koje se kroz tri nedelje održava u Češkoj – zaključio je Jevremović.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 4. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 6. maja, a A i B finala u nedelju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter