0
U pripremi

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

NOVI USPEH: Srbija ima svetskog prvaka u još jednom sportu

Objavljeno: 16.04.17 u 14:27

Ekipa sela Orlovata u Banatu, osvojila je titulu „svetskog prvaka u banatskim šorama“, pošto je u finalu danas pobedila ekipu Čoke iz Tomaševca sa 20:19.
Time su banatske šore tek sada dobile svetskog prvaka za prošlu 2016. godinu, jer je finalna utakmica 3. jula prošle godine, prekinuta zbog neslaganja publike sa sudijskim odlukama.

Današnja utakmica prošla je bez indcidenata, u fer i sportskoj atmosferi.

Ove godine će se finalni turnir 17. svetskog prvenstva igrati u Tomaševcu 24. i 25. juna, kada će banatske šore dobiti novog šampiona.

Banatske šore su sport koji pomalo podseća na bejzbol.

„Svetsko prvenstvo u banatskim šorama“ održava se u Tomaševcu, u organizaciji tamošnjeg Društva za očuvanje banatskih šora i zahvaljujući podršci lokalne mesne zajednice.

U Sportskom savezu Srbije banatske šore su klasifikovane kao tradicionalni sport.

Veliki ljubitelj banatskih šora je Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je poreklom iz Tomaševca. Kostreš je i sudija u banatskim šorama.

Šore su stari čobanski sport, za koji Banaćani kroz legendu tvrde da ga je naučnik Mihajlo Pupin preneo sa domaćih livada u SAD i da je od njega nastao i bejzbol, medjutim istorija bejzbola je vekovima starija.

Šore zaista podsećaju na bejzbol, ali su pravila autentična. Ekipa koja napada udara loptu palicom, a da bi se ponovo udaralo, mora da napravi poen.

Poen se pravi tako što igrači istrčavaju od prve do druge baze i nazad, a ekipa koja se brani pokušava da pogodi loptom igrača koji pretrčava. Ako ga pogode, ekipe menjaju mesta.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter