0
Ostali sportovi

PRIČA DANA: Skijaš iz Venecuele prošao torturu na SP u Finskoj – od teroriste, preko migranta, do zatvora!

Objavljeno: 23.02.17 u 23:29

Skijaš iz Venecuele Adrijan Solano postao je glavna vest sa Svetskog prvenstva u Lahtiju, a danas je otkrio kroz šta je sve morao da prodje da bi uopšte stigao do Finske.

Optužili su ga za terorizam, potom da je ekonomski migrant, bio je u zatvoru nakon čega je deportovan. Medjutim, usprkos silnim problemima Solano je stigao do Lahtija kako bi nastupio na Svetskom prvenstvu u skijaškom trčanju gde je osvojio poslednje mesto u kvalifikacijama sprinta na 1,6 kilometara, dok na 10 kilometara nije izdržao do kraja trke, piše Hina.

Skijaški stručnjaci su njegove nastupe označili kao najgore u istoriji tog sporta, ali je 22-godišnji Solano pobrao simpatije navijača širom sveta.

Tokom svojih nastupa Solano se borio i sa snegom i sa skijama. Padao je, svako malo se odmarao i na kraju nekako stigao do cilja kvalifikacija trke na 1,6 kilometara sa više od 10 minuta zaostatka. Kroz cilj je prošao sa osmehom na licu, a njegov nastup odmah je postao hit na društvenim mrežama.

– Srećan sam jer sam došao do cilja, premda u Lahtiju uopšte nisam imao prilike da treniram – rekao je on nakon trke.

Mediji su ubrzo otkrili kakav je dramatičan put morao da prodje kako bi uopšte došao do Finske.

Kada je sredinom januara krenuo iz Venecuele na pripreme u Švedsku, na presedanju u Parizu zaustavila ga je francuska policija. Prvo su ga sumnjičili da je terorista, a potom da je ekonomski emigrant.

– Nisu mi verovali da sam skijaš trkač iz Venecuele. Diskriminisali su me samo zbog mog odevanja, boje kože i izgleda – rekao je Solano.

– Policija mu se smejala, svi su tvrdili kako u Venecueli nema snega – kazao je njegov trener Sesar Baena i dodao da je Adrijan naporno trenirao na skijama na točkovima.

Na kraju su ga deportovali u domovinu, a pošto potom nije imao dovoljno novca za novo putovanje bio je korak do odustajanja. Za njegovu priču čuli su u Finskoj i preko društvenih mreža su prikupili novac za kartu i put.

– U drugom pokušaju sam izbegao Francusku i stigao do Finske – rekao je Solano.

U Lahti je stigao samo nekoliko sati pre kvalifikacija na 10 kilometara. Nastupio je, ali je na polovini staze odustao. Nakon prvih 3,5 kilometara je imao više od pola sata zaostatka za vodećim.

U današnjim kvalifikacijama sprinta na 1,6 kilometara ipak je stigao do cilja.

– Mogao sam da budem bolji da nisam izgubio mesec dana treninga – rekao je on.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter