4
The Best Of

VREMEPLOV: Prvi evropski trofej Partizana i pobeda nad Bosnom u banjalučkom finalu (FOTO)

Objavljeno: 18.02.17 u 00:12

Partizan je u finalu odigranom u Banjaluci savladao svog velikog jugoslovenskog rivala Bosnu 117:110 posle produžetka.

Kup Radivoja Koraća je naziv nekadašnjeg međunarodnog klupskog košarkaškog takmičenja, po modelu sličnom Kupu UEFA u fudbalu. Drugim rečima, u njemu su učestvovale ekipe koje su u nacionalnim šampionatima osvajale druga, treća, četvrta mesta …

U premijernom izdanju ovog takmičenja, u sezoni 1971-72, pobednik je bila zagrebačka Lokomotiva (današnja Cibona).

U banjalučkoj dvorani Borik, pred oko sedam hiljada gledalaca, 21. marta 1978. godine odigrano je jugoslovensko finale Kupa Radivoja Koraća između beogradskog Partizana i sarajevske Bosne.

U dramatičnoj utakmici, posle 40 minuta igre bilo je nerešeno (101:101), da bi “crno-beli” slavili nad favorizovanim protivnikom posle produžetka – 117:110.

kkpartizan-koraccup031978b_F-300x173

Igrač utakmice bio je Dražen Dalipagić, koji je imao jedno od svojih poznatih šuterskih večeri i zaustavio se na broju od 48 poena, što je ostao apsolutni rekord u finalima ovog takmičenja. Uspešno su ga pratili Dragan Kićanović sa 33 i Miodrag Miško – Marić sa 21 poenom.

U poraženoj ekipi, Mirza Delibašić je ubacio 32, Žarko Varajić 22, a Ratko Radovanović 20 poena. Varajić i Radovanović su zbog pet ličnih grešaka morali ranije da napuste igru, što je košarkašima Partizana znatno olakšalo posao u produžetku.

Sledeće sezone Partizan je odbranio titulu najboljeg u ovom kupu, a treći, poslednji Kup Radivoja Koraća “crno-beli” su osvojili 1989. godine sa generacijom Divca, Paspalja, Danilovića, Ive Nakića, Đorđevića, Obradovića …

Tekst preuzet sa sajta Sportska kupusara

0
0

4 Komentara

  1. Архива каже да је црно-бела империја у СФРЈ освојила четири титуле. Много – није, мало сигурно јесте у односу на квалификације које се дају.
    Свако игра тамо гдје га је запало и докле може замахнути руком.
    Било што је било. Остале су успомене. Лијепе, вјерујем.

    0
    0
    Odgovori
  2. CRNO BELA KOSARKASKA IMPERIJA, „MALO“ JE RECI INSTITUCIJA !!!
    Dok je KKP SVE osvajao i osvojio, fmp-ovce se ni u testisima nisu ‘muckali’, a sada bi da ‘ONI’ „IGRAJU“ EL, ALI, NE MOZE SE SILOM PROTIV MAGIJE, shvatice to, kada bude KASNO i po ovaj drugi KK-FRANKENSTAJN PROJEKKKAT .!. XXAAXXAA .!.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter