BVK CRVENA ZVEZDA: Traže pomoć države, a Zvezdu su ugasili!

Vaterpolo klub Crvena zvezda regaovao je danas na saopštenje ili apel večitog rivala Partizana za pomoć jer je blizu odluke da se ugasi.

Saopštenje Crvene zvezde objavljeno na fejsbuk strani kluba prenosimo u celosti, bez lekture:

VK Crvena zvezda sa velikim interesovanjem vec više od mesec dana prati saopštenja koja se odvijaju u okviru VK Partizan, pa bismo i mi želeli da istaknemo neke činjenice koje su nepobitne, ako smemo, a da ne smetamo “lokomotivi” Srpskog vaterpola. Pa ako dopustite:

1. VK Partizan vec decenijama ima povlašćen status u okviru vaterpolo sporta. VK Partizan vec vise od tri decenije ima na respolaganju SC Banjica koji raspolaze sa dva zatvorena bazena,dva otvorena bazena i poslovne prostorije koje daju u zakup. SC Banjica je kao privatni bazen vaterpolo kluba bila renovirana više od dva puta u poslednjih desetak godina iz državnih sredstava. Za to vreme su naplapćivali zakupe svim vaterpolo klubovima koji su trenirali na bazenima, reprezentativnim selekcijama i dobijali organizacije mnogih takmičenja (domaćih i međunarodnih), za koje su uredno dobijali finansisku nadoknadu. Crvena zvezda je bila jedan od zakupaca, kad nije bila u mogucnosti da plati termine pustena joj je menica, tako je jedan klub na svom privatnom bazenu ugasio drugi klub 2007. godine. Vaterpolo klub Crvena zvezda nije postojala više od tri godine.

Od ponovnog pokretanja kluba u januara 2010. godine vaterpolo klub je sportskim centrima u Beogradu za minimalne termine treninga i utakmice uplatio vise od 65 miliona dinara ( 30% od tog iznosa bazenima je direktno uplaćivao Gradski sekreterijat za sport a sve po kriterijumu raspodele sredstava sekreterijata). Ko se ikad bavio vaterpolom razumeće sa kakvim problemom smo se mi susretali, a u istoj takvoj situaciji su i većina ostalih vaterpolo klubova u Beogradu, sem Partizana. Imali smo na raspolaganju pola olimpijskog bazena, dva sata ujutro za prvi tim i dva sata ceo olimpijski bazen za mlađe kategorije i prvi tim. Da bi svi dobili po malo mesta na bazenu za organizaciju je potreban iluzionista Dejvid Koperfild, napominjemo da Partizan na svom bazenu ima neograničeno sati i mesta na svoja dva zatvorena bazena. Spremali smo se, na primer, za igranje finalnog turnira Lige Šampiona na jednoj polovini bazena a na drugoj polovini su se kupala tri rekreativca a mi nismo smeli da koristimo više, da nas ne bi više koštalo. Zbog toga trenutno igramo na bazenu u Zrenjaninu, a gospoda iz Partizana su u drami što ne mogu da igraju i treniraju na svom bazenu. Tvrde da je to razlog zbog koga su izgubili nekoliko poslednjih utakmica. Mozda je neko od njih i shvatio kako se osećamo i sta radimo mi ostali “mali klubovi”.

2.Poslednje četiri decenije na internacijonalnoj sceni, i pored svi ulaganja u “lokomotivu”, VK Partizan je osvojio jednu Ligu Šampiona,jedan Kup Kupova,jedan Lena kup i dva Super kupa Evrope. Crvena zvezda je od ponovnog kretanja od nule, 2010. godine osvojila jednu Ligu Šampiona ( najmanji buđet u istoriji niti 600.000 eura za sezonu) i jedan Super kup Evrope, a sigurno i jos nešto da je imala adekvatne uslove za rad, svoj bazen na korišćenje ili da joj makar nisu fakturisani abnormalni troškovi termina i utakmica.

3.Godinama imaju generalnog sponzora koji im daje preko 120.000 eura godišnje. Imaju većinu igrača na stipendijama Ministarstva za spor i omladinu, a neki su na spisku za plaćanje i kad odu u inostranstvo da igraju, zato što Vaterpolo savez Srbije ne prijavi njihov odlazak. Većina trenera placena je od Vaterpolo saveza Srbije, i tako godinama, da ne kažemo decenijama. Predsednik skupštine Partizana je na platnom spisku u Vaterpolo savezu Srbije, posto je tamo direktor. Crvena zvezda za razliku od njih nema ništa od toga.

4. Godinama uzimaju (otimaju i ucenjuju) najbolje mlade igrače na teritoriji Srbije i Crne Gore da dodju da igraju za njih jer ako ne dodju nece igrati za reprezentaciju. Takodje ne plaćaju obeštećenja nikome ni za koga, a za većinu uzimaju obeštećenje kad odlaze iz kluba. Crvena zvezda je za svakog mladog igrača koga je dovela platila obeštećenje.

5.Sudije i suđenje je druga priča.Da bi napredovali i sudili na međunarodnoj sceni moraju da budu lojalni, a ko želi da ostane objektivan i realan suočavao se i suočava sa velikim problemom.

6.Na sve termine treninga i utakmice koje su fakturisane Crvenoj zvezdi a koje nije platila na vreme dodate su i kamate.Na primer, za reprogram koji smo potpisali sa SC 11.april decembra 2015. godine, na tri godine, a za koji smo u roku u šest meseci platili vise od 60% moramo i kamatu da platimo, jer kad smo tražili da nam se bar kamate ne obračunaju, dobili smo odgovor da oni nisu u mogućnosti da nam odobre ne plaćanje kamate jer oni nisu država da nekom nesto oprosti. Na bazenu Milan Gale Muškatirović na kome smo uz pomoc naših sponzora podigli balon i preuredili local u svlačionice, uloženo je blizu 250.000 eura, isterani smo posle pet meseci zato sto smo kasnili sa plaćanjem a imamo od opštine Stari Grad ugovor na 10 godina za postavljanje i upotrebu balona na letnjem bazenu Sportskog centra.Pored pomenutih 250.000 eura Crvena zvezda je platila jos preko 20 miliona dinara za troškove minimalnih zakupa termina bazena,struju,grejanje bazena a na pomenutom bazenu nismo proveli sve zajedno ni 18 meseci iz dva puta.

7.Dok smo bili pod osmomečecnom blokadom od strane SC 11.april nismo dobili ni finansiska sredstva u iznosu od 1.890.000 din. od strane Gradskog sekretarijata za sport koje smo zaslužili za rezultate koje smo ostvarili u 2014.godini i igranje u Regionalnoj ligi a sve po kriterijumu samog sekretarijata.Napominjem da je Crvena zvezda u ovih manje od sedam sezona od Gradskog sekretarijata za sport dobijala sredstva po kriterijumu samog sekretarijata, a van toga je dobila nesto vise od 1.000.000 dinara za sedam godina svog ponovnog rada.

Pored svih tih problema mi se i dalje borimo i dug nam je oko 150.000 eura za ovih manje od sedam sezona, od toga je oko 115.000 eura dug igracima a ostatak je SC 11.april. Koliki je dug Partizana? Nezvanično se čuje da je preko 2.000.000 eura? Pa kad bi se to podelilo na poslednjih 30 godina u proseku su se zaduživali oko 70.000 eura godisnje????? Da li bi Crvena zvezda to izdržala i preživela????

Želeli bi da se zahvalimo svim igračima koji čekaju svoja dugovanja na razumevanju i strpljenju i da se iskreno zahvalimo premijeru gos. Aleksandru Vučiću kao čoveku i Zvezdašu na pomoći, kao i našim prijateljima, jer da toga nije bilo već bi odavno stavili katanac na bravu, kako su mnogi i priželjkivali, i ostao bi opet samo Partizan i imao bi sve za sebe kao i ranije, kako je navikao. DA LI TAKO TREBA DA BUDE? DA LI JE TO SPORT?

Na kraju da našim sportskim prijateljima poželimo da im se ne desi ono sto se desilo Zvezdi, da počinju od nule, ugašeni, jer ne znaju kako je to teško. Da shvate da i mi ostali želimo dobro Srpskom vaterpolu i da bi osvojili Olimpijske igre u Riju zato što su neki posle Olimpijskih igara u Londonu doveli neke naše reprezentativce koji su ostali bez klub( Radnički i Crvena zvezda) i tako pomogli Srpski vaterpolo. Vaterpolo nije poceo sa njima, niti će da se završi ako oni nemaju u vlasništu sportski centar i budu u situaciji svi ostalih klubova u Beogradu.

BVK CRVENA ZVEZDA

Poslednji Komentari

 • vase bajke... 17. Feb 2017. 15:00
  nisu na trecem spratu... njih valjaju na kartonu na ulici
 • 052 12. Feb 2017. 14:31
  Biro za saopštenja samo menja naziv onoga ko se oglašava.Sa kim su oni hteli da se porede? Ko su oni ?Sa igračima Partizana i na kupljenom domaćem fajnal foru postali prvaci Evrope ,a zadnji put Partizan to uradio na Bazenu Pro Reka u Italiji.Kad Partizan ima više novca što se igrači nisu vratili u Partizan nego otišli u Zvezdu i Radnički (kad su tamo lošiji uslovi za rad). Vlaho Orlić utemeljio školu vaterpola na ovim prostorima i to se i danas eksploatiše.Bolesni umovi hoće na veštački način da naprave nešto,ali to ne uspeva ili na kratko daje rezultate.Setite se vaterpolo kluba Bečej ,prvaci Evrope kod kuće i sa afirmisanim igračima iz drugih klubova. Gde su danas?Ugasite Partizan,ali treba vam deset godina rada(kako se radi u Partizanu da bi dosegli nešto što bi ličilo na ozbiljan vaterpolo klub).Za tih deset godina gde će biti srpski vaterpolo? Ne,to nije važno ,važno je da se u Srbiji lepše živi,a to će biti onda kada ne bude Partizana i kada plate i penzije budu još manje.Ako neko ima pameti u ovoj državi mora doneti zakon o bezuslovnoj privatizaciji,a za to ne treba hrabrosti već zakon koji se mora ispoštovati.Šta nekoga briga da li će se Partizan ili Zvezda ugasiti.
 • Bato 12. Feb 2017. 14:07
  Jedan od tri najveca kluba na svijetu i nabroja uz vas klub i Pro Reko i Mladost a izostavi npr Nemacki Spandau 04 koji ima 35 titula prvaka,31 kup,13 superkupova i 6 Evropskih trofeja sve ukupno 85 trofeja imaju vise nego Partizan ili npr Spanska Barselona nije spomenuta a ima preko 70 trofeja od toga 3 Evropska e moji spineri ali ovo je jos dobro do nedavno ste na svim internet portalima i forumima pisali da ste najtrofejniji svetski klub i najbolji klub ikada u Ligi Sampiona a niste to ali spinovanja su cudo...
 • zubac 12. Feb 2017. 09:56
  Gdje su ovi igraci postali ono sto jesu nego u partizanu. Prvo generacija Ikodinovica,Udovicica, Savica,Petrovica itd. Oni su pobjedjivali i tada neprikosnoveni Posilipo. Posle toga Filipovic, Prlainovic,Cuk, Pijetlovici itd. Uvijek je bilo da igraci iz manjih klubova idu u veci. Priznali ili ne Partizanje jedan od tri najveca kluba na svijetu (Partizan, Pro reko i Mladost).
 • Podsetnik 11. Feb 2017. 19:58
  Da li ti to prisvajas igrace koji su ponikli u drugim klubovima,pa ih je partizan,po starom obicaju,preoteo,raznim ucenjivanjima,pa ih svojatas da su iz vase skole?Radjen i braca Pjetlovic su iz Novog Sada,Prlainovic iz Herceg Novog a sam je izjavio da mu ta titula mnogo vise znaci jer je osvojio sa klubom koji najvise voli.Znamo kako ste radili i sada se neko drznuo da otvori oci javnosti i kaze istinu a vama to nikad nije odgovaralo,ni u jednom sportu.

Pročitajte i ovo

KONAČNO DOBRE VESTI: Dvojica igrača Partizana sutra izlaze iz bolnice! (FOTO)

Najnovije

KONAČNO DOBRE VESTI: Dvojica igrača Partizana sutra izlaze iz bolnice! (FOTO)

Ovo su vesti koje bi trebalo da raduju sve prave ljubitelje sporta, jer se radi o zdravlju igrača usled vrlo ozbiljne bolesti.

VREMEPLOV: Čak i 20 godina kasnije svi se smeju ‘prelepom’ autogolu Batice Mirkovića (VIDEO)

Broj golova koje je Zoran Mirković postigao u svojoj karijeri mogu se nabrojati na prste dve ruke, a ubedljivo najefektniji je ‘spakovao’ u mrežu sopstvenog golmana.

PRIČA DANA: Skijaš iz Venecuele prošao torturu na SP u Finskoj – od teroriste, preko migranta, do zatvora!

Skijaš iz Venecuele Adrijan Solano postao je glavna vest sa Svetskog prvenstva u Lahtiju, a danas je otkrio kroz šta je sve morao da prodje da bi uopšte stigao do Finske.

LE: Banetov Zenit ispao u 90. minutu, Menhengladbah razbio ‘violu’ na ‘Frankiju’, Totenhem ispao! (VIDEO)

Vrlo zanimljivo i burno bilo je ove večeri u revanš utakmicama šesnaestine finala Lige Evrope.

PRŠTE ‘TREJDOVI’: Bivši kapiten Partizana u Čikagu, Jokić opet dobio ogromnu konkurenciju! (VIDEO)

Danas se završava rok za ‘trejdove’ u NBA ligi, pa mnoge ekipe to koriste da se dodatno pojačaju pred nastavak sezone i plej-of.

EVROLIGA: Barselona protiv Raduljice i Mačvana prekinula seriju od četiri poraza

U poslednjoj utakmici dana Barselona je ostvarila trijumf u Milanu protiv Olimpije rezultatom 83:78.

BAJKA JE ZAVRŠENA: Lester otpustio Klaudija Ranijerija!

Mnogo puta do sada je bilo prilika da se rastanu Lester i Ranijeri, ali je to učinjeno tek posle ne tako bolnog poraza u Sevilji.

OVO JE NEČUVENO: Sraman start Dele Alija kojim je umalo završio karijeru igraču Genta (VIDEO)

Nije bio ni blizu da startuje na loptu, već kao da mu je cilj jedino bila noga rivala, što je neverovatno.

DVE RAZLIČITE SLIKE: Radonjić žali zbog povreda, Ataman držao nikad kraću konferenciju

Treneri Crvene zvezde i Galatasaraja u različitim raspoloženjima održali su svoje konferencije posle utakmice koju su crveno-beli dobili sa 77:58.

BURA U HUMSKOJ: Leonardo odbio da trenira! Nije mu ispunjeno baš ‘veliko’ obećanje!

Navijači su se uželeli da vide Leonarda ponovo na utakmici u Humskoj, ali je baš pred meč sa Borcem izbio novi problem sa temperamentnim Brazilcem.