0
Vremeplov

FOTO: STARSPORT

VREMEPLOV: Sve najbolje legendo, zato što je ’sve ovo normalno’ (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 08.01.17 u 00:05

Na današnji dan pre 61 godinu rođen je košarkaški trener Miroslav Nikolić.
Kada je igrao beka u Radničkom, Goši, IMT-u i Mariboru verovatno nije ni sanjao da ga po tome niko neće pamtiti, već po trenerskim uspesima koje će ostvariti nakon što završi sa igračkim delom ovog sporta.

Na domaću trenersku scenu se probio kada je od hrpe košarkaških anonimusa u ekipi BFC iz Beočina napravio jedan od najjačih timova u srpskoj košarci.

FOTO: Screenshot / Instagram
FOTO: Screenshot / Instagram

Mogao se pohvaliti da je otkrio jednog Milenka Topića, svetskog i evropskog šampiona, Vladimira Kuzmanovića, Željka Topalovića… Te godine je njegova ekipa prokockala prednost od 2-0 u finalnoj seriji protiv Partizana, da bi ga beogradski klub kasnije doveo u svoje redove.

Sa crno-belima se okitio dvaput prvenstvom SR Jugoslavije, takođe i jednom sa Budućnošću.

Do krova sveta je došao 2007. godine kada je sa juniorskom reprezentacijom pokorio planetu u Novom Sadu, a bio je i pomoćnik Željku Obradoviću kao selektoru Jugoslavije.

Od 2005. godine do marta 2008. je vodio ekipu Hemofarma, da bi posle debakla od Zadra napustio „farmaceute“ i seo na klupu Radničkog.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Muta Nikolić je ovaj klub digao na viši nivo uvevši ga u Jadransku ligu, a na predstavljanju ekipe koja će nastupati u regionalnom takmičenju rekao je:

– Ovo je poklon gradu, da Kragujevac konačno krene napred jer smo uvek bili u senci nekih drugih. Borićemo se sa ovom mladom ekipom, da napravimo dobar tim i da forsiramo mlade igrače. Trudiću se da niko ne ode iz ovog grada i da ovde imaju sve uslove za dobar razvojni put, rekao je Nikolić.

Za ovog stratega važi da je najveći motivator među svojim kolegama, pa je zato poželjan u svakom stručnom štabu. Bio je pomoćnik Obradoviću i Ivkoviću, a sada je to Saši Đorđeviću.

Miroslav Nikolić trenutno vodi ekipu Dinamika, on je talija srpske košarke, ili je ipak to sve normalno. Legendo, srećan rođendan!

(Izvor: YouTube/Malvesatium )

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Uspesi Miroslava Nikolića:

1996. – Srebro na Olimpijskim igrama u Atlanti

1997. – Zlato na Evropskom prvenstvu u Španiji

1998. – Zlato na Svetskom prvenstvu u Atini

1996/97 – Prvak Jugoslavije (Partizan)

1998/99 – Prvak Jugoslavije (Budućnost)

1999/00 – Prvak Jugoslavije (Budućnost)

2005/06 – Zlato na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina

2007. – Zlato na juniorskom Svetskom prvenstvu

2008/09 – Prvak Druge ruske lige sa Avtodorom

2014. – Srebro na Svetskom prvenstvu u Španiji

2016. – Srebro na Olimpijskim igrama u Riju

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter