0
The Best Of

VREMEPLOV: Fabijan Bartez je bio najveći ‘cirkuzant’ među golmanima (VIDEO)

Objavljeno: 27.12.16 u 23:59

Umeo je da odbrani nemoguće, ali i da nekoliko puta pokida apsolutno sve živce navijačima Mančester junajteda.

Francuski golman Fabijan Bartez ostaće upamćen kao legendaran golman Mančester junajteda i francuske reprezentacije i osvajač Svetskog prvenstva 1998. godine, kao i Evropskog šampionata dve godine kasnije.

Sa Olimpikom iz Marseja je osvojio Ligu šampiona 1993. godine, čime je postao najmlađi golman u osvajač “elitnog” takmičenja, sve do 2000. godine kada mu je to laskavo priznanje preuzeo Iker Kasiljas. Zbog svih tih uspeha dobio je nadimak ‘Super ćelavko’.

VREMEPLOV: Ronaldo, Bartez, Leman, Gece – magistri mokrenja na fudbalskom terenu (VIDEO)

Međutim, slavni Francuz imao je još jedan nadimak, a on je posprdno glasio – ‘klovn’. Jasno je i zašto. Zbog svih gluposti i neverovatnih grešaka koje je napravio. Ne jednom, ne ni u dva ili tri slučaja, već nebrojano mnogo puta, a mi ćemo se ovom prilikom prisetiti nekih od njih.

(Izvor: youtube / mohd264)

Godine 2001. godine Bartez je apsolutno dominirao u svojim katastrofalnim izdanjima na terenima, kako Premijer lige, tako i Lige šampiona, ali i FA Kupa. Upravo u tom takmičenju primio je jedan od čuvenih golova. Bio je to pravi ‘Bartez’ momenat.

Mančester junajted je igrao protiv Vest Hema u okviru FA kupa na Old trafordu i u tom meču promašio je nebrojano mnogo šansi, od čega najviše Rajan Gigs i Tedi Šeringem.

Kada nisu oni, jeste Paolo di Kanio i to samo zato što Fabijan Bartez nije želeo da brani pokušaj ‘oči u oči’ sa Italijanom, smatrajući da je bio ofsajd.

(Izvor: youtube / Classic Football TV)

Iste godine u oktobru, u okviru utakmice Lige šampiona protiv Deportiva iz La Korunje, Bartez je ponovo bio na ‘stubu srama’, ako se to može reći za bilo koji period iz njegove karijere, s obzirom da je bio specifičnog karaktera i ‘pet para’ nije davao na mišljenja drugih.

Ta utakmica je pokazala da je Francuz mogao sa svima da komunicira i sarađuje, osim sa Vesom Braunom, zbog čega su samo na ovom meču poklonili dva gola Špancima.

VREMEPLOV: Kako je Bartez ‘kumovao’ da Pedro Pauleta postigne jedan od najboljih golova francuskog fudbala? (FOTO) (VIDEO)

Prvi put u 37. minutu kada je Serđo iskoristio sudaranje Barteza i Brauna, a u drugom poluvremenu je trećim golom za goste ‘završni udarac’ Mančesteru zadao čuveni Dijego Tristan.

Muk na Old trafordu. Posle meča išle su šale da je Bartez svu svoju platu stavio u kladionici na pobedu Depora.

(Izvor: youtube / sp1873)

Nije to bilo sve, naravno. ‘Ćelavko’ ili ‘klovn’, kako vam volja, je uvek imao zanimljiv obred pred protivničko izvođenje jedanaesterca. Tako je u meču protiv Fulama zaseo na stativi i ‘kupovao’ vreme pokušavajući tako da dekoncentriše izvođača najstrože kazne.

Zbog tog odugovlačenja je zaradio žuti karton, ali je uspeo da omete protivničkog igrača i odbrani njegov pokušaj. Cilj kod njega nikada nije birao sredstva.

(Izvor: youtube / Black Viper Death Squad)

Verovatno najbolnije greške za navijače Mančester junajteda Fabijan Bartez napravio je u utakmici protiv Arsenala, kada je tim Arsena Vengera predvođen Tijerijem Anrijem bio na vrhuncu i harao je ‘ostrvom’.

Derbi Premijer lige dočekan je uz puno ‘vatre’ i predigre uoči utakmice, a jedini koji je poklekao pritisku na bivšem ‘Hajberiju’ bio je Fabijan Bartez.

FOTO: manutdpress.wordpress.com
FOTO: manutdpress.wordpress.com

Očajno je ispucao loptu, ona je stigla do njegovog reprezentativnog kolege Tijerija Anrija, a on takve poklone nikada nije odbijao.

U istom meču napravio je još jednu kardinalnu grešku, ponovo na sreću Anrija. Istrčao je po loptu, krenuo na nju sa obe ruke, ali ju je na neshvatljiv način ispustio i dozvolio napadaču Arsenala jedan od lakših golova u svojoj karijeri.

Arsenal je u ovom meču slavio sa 3:1.

(Izvor: youtube / koura For All)

Zbog toga je Fabijan Bartez bio i ostao jedinstven i do dana današnjeg, zaista, neponovljiv.

(Izvor: youtube / snordli)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter