0
Ostali sportovi

‘REEBOK SPARTAN RACE’: Jasmina Aleksandrov najbrža kod dama

Objavljeno: 14.11.16 u 19:23

Na nedavno održanoj trci sa preprekama, „Reebok Spartan race“ u Taranto na jugu Italije, Jasmina Aleksandrov je bila prva takmičarka među ženama koja je stigla na cilj.

Stazu od 27 km sa 40 prepreka istrčala je za 3 sata i 15 minuta čime se direktno plasirala na Evropsko prvenstvo u Belgiji, koje će se održati početkom juna 2017.

Spartanske trke su nedostižne za mnoge muškarce, posebno žene, i predstavljaju izazov u svakom pogledu. Ipak, ne i za Jasminu Aleksandrov. Osim činjenice da je žena koja učestvuje u ovim prilično teškim trkama sa nepredvidivim preprekama, malo je poznato da je Jasmina jedina sa Balkana koja već tri godine učestvuje na Spartanskim trkama. Samo tokom 2016. od 14 istrčanih terenskih trka savladala je čak 12 Spartanskih i tako postala jedina „trifekta” dama sa Balkana. Trifekta je skup tri različite medalje sa tri različite trke, a Jasmina je ponosna vlasnica čak tri trifekte u ovoj godini, a već se sprema da 18. novembra i 3. decembra učestvuje na novim Spartanskim trkama u Dubaiju i Valensiji.

– U Taranto sam otišla na poziv italijanskog „Spartan Race”-a. Mislila sam biće to još jedna uzbudljiva trka, mnogo nas koji smo spremni na borbu do kraju. Bilo je prijavljeno više od 4000 ljudi. Međutim, moje iznenađenje se desilo čim sam sletela i zakoračila na njihove ulice. Svuda po gradu su bili moji posteri. Ljudi su znali moje ime, skandirali su „Grand Jasmina”, tražili da se slikam sa njima. Navijali za mene. Nisam znala do tada da je Taranto jedini grad na jugu Italije čiji građani „žive” za Spartanske trke. Sve je bilo podređeno događaju, od dočeka, organizacije, gostoprimstva do trke i festivala. Zaista nisam ni u jednom mestu pre doživela toliku euforiju oko trke – iskrena je Jasmina koja je tokom 2016. godine istrčala čak 14 terenskih trka, a od toga 12 Spartanskih.

Jasmina Aleksandrov  (6)

Najveći izazov su joj bile 3 trke: Tirol 25 km u Austriji, Red Bull 400 uphill sprint u Sloveniji i Vechlec Ultra Beast 50 km u Slovačkoj. Svaka trka je bila izazov za sebe, a njena prednost njeno ogromno iskustvo.

– U Tirol dolaze najelitniji trkači svetske lige Spartanskih trka. Staza je fenomenalna, smenjuje se više vrsta terena i vode, a osim strmih Alpa, jedan deo se ide kroz šumu, kamenolom, potoke i pliva u jezeru. Druga trka je bila u Sloveniji. Za ski stazu Planice kažu da je najstrmija i najteža trka uzbrdo na svetu, ali ja sam istrčala i tih 10 minuta „pakla“. Od 400 m, mislim da sam samo 150 m trčala, a sve ostalo sam prešla hodanjem i četvoronoške do vrha. Treći veliki izazov za mene i ujedno najteži mi je bila trka u Slovačkoj, jer nikada nisam istrčala maraton, a ovde sam trčala 50 km. To je za moje telo bio pravi šok. Hvatali su me grčevi, a pošto sam 190 cm visoka, jednostavno se dešavalo da mi se „zaključaju“ kukovi i da ne mogu dalje. Stanem, istegnem se i nastavim. Ubedim sebe da mogu. Trebalo mi je nešto ispod 10 sati da je istrčim, a teren je bio neverovatan – opisuje Jasmina svoje izazove i na kakve je sve prepreke nailazila.

– Za poslednje tri godine imala sam priliku da iskusim svih 70 standardnih prepreka. A koje će biti na nekoj trci saznam tek pred sam početak. U suštini znaš da će biti trčanja, nizbrdica, uzbrdica, visokih prepreka, penjanja uz kanap, da će biti blata, da će biti plivanja u hladnoj vodi, puzanja ispod žice, da ćeš nositi jako teške i čudne terete, kao što su kamene kugle, džakovi, lanci, džakovi puni peska koji se konstantno prosipaju, kofe pune šljunka i još mnogo toga. Ja se uvek spremam za sve – od penjanja na zidove visine 10 metara do ledenog plivanja. U Taranto smo morali plivati u moru temperature svega 5 stepeni – priseća se Jasmina koja je poznata po tome da nikada ne odustaje. Ni kad joj je teško, hladno, kad je mokra, kad izvrne zglob ili trpi bolove.

Ona u svakom trenutku daje svoj maksimum. Trke kao što je „Spartan race” još uvek nisu zastupljene kod nas. Jasmina je dugo bila jedina sa ovih prostora koja je deo tog velikog talasa koji će jednog dana stići i u Srbiju. Sada ima i svoj Urban Fitness tim sa kojim ide na timske trke. Kako kaže volja je ključna karika u svemu. „Svako ko to zaista želi može da se spremi i prijavi za učešće. Najbolji su uvek najbolji, ali čak i kada niste pobednik svaki trenutak kada nateraš sebe da uradiš nešto što ne radiš svaki dan je trenutak velikog uspeha. Moraš naterati svoje telo da te sluša i dokazati sebi da ti to možeš, a ove trke te jačaju i fizički i psihički i spremaju na najteže trenutke u životu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter