0
Ostali sportovi

VELIKI USPEH BADMINTONACA: Pet zlatnih i jedno bronzano odličje u Dubrovniku

Objavljeno: 09.10.16 u 15:59

Marija Sudimac, Sergej Lukić i Matija Cupara pokorili su Dubrovnik.

Naši reprezentativci na impresivan način, bez ijednog izgubljenog seta, osvojili su svih pet trofeja u uzrasnoj konkurenciji do 15 godina na Yonex Youth International 2016, koji je u prelepom gradu na obali Jadranskog mora od 7. do 9. oktobra 2016. okupio oko 150 takmičara iz 20-tak zemalja. Lukić je do zlata u muškom singlu stigao ubedljivom pobedom u okršaju za trofej nad Hrvatom Bornom Vadljom (2:0).

Naš reprezentativac je do finala stigao maksimalnim učinkom od tri pobeda u A grupi posle čega je u polufinalu savladao Slovenca Mihu Mastena (2:0). U finalu ženskog singla Sudimčeva je bez po muke savladala domaću takmičarku Iru Misir (2:0). Prethodno naša reprezentativka je sa dve pobede zauzela prvo mesto B grupi, potom je u četvrtfinalu bila bolja od Slovenke Nike Brajković (2:0), a u polufinalu od Mađarice Pane Pitel (2:0). Rivalke u finalu singla okitile su se najsjajnijim odličjem u ženskom dublu.

U meču za zlato, do kojeg su došle sa tri pobede u B grupi i uspehom u polufinalu u duelu sa Nikom Brajković iz Slovenije i Sunčicom Sertić iz Hrvatske (2:0), naša i hrvatska igračica lako su savladale slovenačku kombinaciju Taja Pipan, Maruša Vračar (2:0). U finalu mešovitih parova Lukić i Sudimčeva bili su ubedljivi protiv Slovenaca Mihe Mastena i Nike Brajković (2:0). Naš miks je u polufinalu bio bolji od Slovenaca Gala Bizjaka i Maruše Vračar (2:0), prethodno zauzevši prvo mesto u A grupi sa tri pobede.

– Osvojila sam tri zlatne medalje, a u takav skor sam, iskrena na budem, verovala pred početak turnira. Iako mečevi nisu bili previše teški predstavljaju veoma dobro iskustvo. Dubrovnik je mnogo lep grad i drago mi je što sam ovaj vikend provela ovde. Takođe bih se zahvalila i mojoj dubl partnerki Iri Misir iz Hrvatske – kazala je Marija Sudimac koja je proglašena za najboljeg igrača Yonex Youth International 2016.

unnamed 1

Peti trofej u Dubrovniku izlio je muški dubl Lukić, Cupara. Naš par je sa četiri pobede zauzeo prvo mesto ispred slovenačko-hrvatske kombinacije Miho Masten, Borna Vadlja, koje su savladali u odlučujućem okršaju za najsjajnije odličje (2:0). Sjajnom učinku u Duborvniku treba dodati i bronzu Cupare u muškom singlu koji je u polufinalu poražen od osvajača srebra Vadlje.

Do najboljih četiri Cupara je stigao osvojivši prvo mesto u B grupi sa maksimalne četiri pobede. Inače, Cupara je nastupio i u mešovitim parovima gde mu je partnerka bila Hrvatica Andrea Vlašić. Na žalost, njih dvoje nisu uspeli da stignu do najboljih četiri pošto su takmičenje u grupi, s pobedom i dva poraza, završili na trećem mestu. I Lukić, koji je poput Sudimčeve, stigao do tri trofeja bio je prezadovoljan nastupom u Dubrovniku:

– Utisci sa ovog takmičenja su fantastični, kako zbog samog turnira tako i zbog boravka u jednom od nalepših svetskih turističkih centara. Organizacija je bila na veoma visokom nivou. Turnir sam završio bez izgubljenog seta, sa tri zlatne medalje. Bolje nije moglo. Finale u singlu igrao sam sa domaćim takmičarem Bornom Vadljom koji je pružio dobar otpor ali sam na kraju ipak izašao kao pobednik – istakao je Sergej Lukić.

Istovremeno sa Yonex Youth International 2016 u Dubrovniku je održan i turnir Evropskog kupa, Valamar Junior Open 2016, za igrače do 19 godina, na kojem su boje Srbije branila petorica reprezentativaca. Najdalje su stigli Mateja Manić i Nenad Milošević koji su stali na korak od odličja u muškom dublu. Naš par je na startu takmičenja pobedio Hrvate Luku Bana i Josipa Meglića (2:1), u osmini finala bio je bolji od hrvatske kombinacije Luka Grubić, Marin Šućur (2:0), ali je u četvrfinalu izgubio od Švajcaraca Davida Orteua i Džulijena Šveivilera (2:0).

Drugi naš dubl Andrija Doder, Luka Milić poražen je u osmini finala, posle velike borbe, od Slovenaca Mihe Ivančnića i Roka Jerčinovića (2:1). Prethodno je u prvom kolu bio bolji od poljske kombinacije Patrik Kopec, Bartoš Markijevič (2:0). U muškom singlu Milić i Milošević su stigli do osmine finala gde su poraženi od Slovenca Mihe Ivančića, odnosno Poljaka Mihala Kikosickog. Odluka u oba meča pala je u trećem setu koji je, na žalost, pripao rivalima naših reprezentativaca.

unnamed

Milić je do najbolji 16 stigao pobedom u drugom kolu (2:1) protiv Džulijena Šveivilera iz Švajcarske (u prvom bio slobodan kao sedmi nosilac), dok je Milošević na putu ka osmini finala savladao Slovenca Teja Kolara (2:0) i Hrvata Filipa Bela (2:0). Ostali naši reprezentativci nisu uspeli da predborde prvo kolo ove konkurencije. Bolji od Dodera bio je Italijan Fabio Kaponio (2:0), od Manića Belgijanac Elias Brake (2:0), a od Alekse Lutovca Hrvat Luka Ban (2:0).

– Prvi Youth international u Dubrovniku je za naše reprezentativce do 15 godina protekao kako se samo poželeti može. Svoj kvalitet potvrdili su veoma sigurnom igrom i ubedljivim trijumfima u svih pet konkurencija. I naši juniori do 19 godina bili su veoma dobri na Valamar Junior Open. Odigrali su sa mnogo energije i sa ogromnom željom, prikazavši vidan napredak, naročito u igri parova. Ravnopravno su igrali sa osvajačima medalja i nedostajalo je malo sreće u odlučujućim poenima da se dođe do medalje.

Još jednom smo se uverili da je na ovom uzrastu badminton na visokom nivou i da je potrebno ozbiljno se posvetiti i uložiti mnogo rada i energije i konstantno napredovati da bi se postizali još bolji rezultati.  Turnir je protekao u odličnoj organizaciji, domaćini su bili veoma ljubazni i potrudili su se da se osećamo veoma ugodno”, kazao je trener Dragan Antić koji je uz igrače, trenera Nikolu Mijačića i tim menaždera Radomira Jovovića činio ekspediciju Srbije u Dubrovniku.

Na međunarodnom ispitu bili su i seniori Milica Simić, Igor Bjelan i braća Petrovići, Borko i Dragoslav. Oni su od 6. do 9. oktobra, predvođeni glavnim trenerom badminton reprezentacija Srbije Milanom Barbirom, učestvovali na Babolat Bulgarian International 2016, koji je okupio oko 100 takmičara iz 15-tak zemalja. Simićeva i Bjelan su u meču za plasman u polufinale mešovitih dublova izgubili od turske kombinacije Melih Turgut, Fatma Nur Javuz (2:0).

U prvom kolu glavnog žreba muškog singla Dragoslav Petrović, četvrti nosilac, poražen je od Engleza Džorža Pritsmana (2:1), dok je od Borka Petrovića bio bolji Škotlanđanin Ben Torens (2:0). Inače, na ovom turniru svoj debi na međunarodnoj sceni van granica Srbije imala je Kristina Jovin. Ona je bila jedan od sudija u Sofiji, a po mišljenju mnogih svoj posao je odradila na najvišem nivou.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter