0
Boks

IN MEMORIAM: Svet je napustio još jedan veliki bokser (VIDEO)

Objavljeno: 09.10.16 u 23:38

Legendarni svetski šampion Aron Prajor preminuo je posle srčanih problema, saopštila je večeras Svetska bokserska asocijacija (WBA), u čijoj verziji je tokom osamdesetih godina bio prvak u superlakoj kategoriji (63,5) kilograma.

Prajor je umro desetak dana pre svog 61. rodjendana. Bio je poznat pod nadimkom „jastreb“. WBA šampion bio je od 1980. do 1983. godine, a onda je od 1983. do 1985. bio prvak u verziji Medjunarodne bokserske federacije (IBF).

Povukao se 1991. godine, sa učinkom od 39 pobeda i jednim porazom, uz 35 nokauta. Član Medjunarodne bokserske kuće slavnih postao je 1996. godine, a Svetske kuće slavnih boksa 2001. godine.

U bogatoj karijeri borio se sa mnogim poznatim bokserima, a najpoznatiji je po dva fantastična susreta sa Aleksisom Arguelom iz Nikaragve.

Arguelo, čiji je nadimak bio „eksplozivni mršavko“ (El Flaco Explosivo) počeo je profesionalnu karijeru u pero kategoriji, gde je postao šampion, a onda je osvajao pojaseve i u superpero i lakoj kategoriji, ali ga je Prajor dva puta nokautirao i sprečio da osvoji šampionski pojas i u četvrtoj težinskoj kategoriji. Arguelo se ubio 2009. godine.

(Izvor:youtube/uglybabashouse2)

Prajor je tokom osamdesetih imao velikih problema sa drogom, zbog čega je prekidao i nastavljao karijeru. Jedini poraz doživeo je 1987. godine, kada se vratio boksu posle dve godine pauze i izgubio od Bobija Džo Janga, nepoznatog boksera koji u karijeri nije imao zapažene rezultate.

Prajor se posle penzije posvetio aktivizmu i govorio je protiv droge.

- Aron je širom sveta bio poznat kao 'jastreb' i oduševljavao je milione navijača svojim agresivnim stilom. Ali, za našu porodicu uvek je bio voljeni suprug, otac, deda, brat, stric i prijatelj, rekla je njegova udovica Frenki Prajor za televiziju WCPO iz Sinsinatija, grada u kome je bokser rodjen i živeo.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter