0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Rođen prvi Evropljanin koji je postao šampion sveta u boksu.

Objavljeno: 28.09.16 u 08:45

Arijevska Nemačka ga je „svojatala“ ali je bio iznad njih – veliki čovek i sportista, Maks Šmeling. Oboren je svetski rekord u maratonu a rođen je dvostruki šampion Formule 1.

1905. – Rođen je Maks Šmeling, bivši nemački bokserski šampion. Gledajući film o boksu, zaljubio se u ovu plemenitu veštinu još kao mali. Karijeru je započeo sa 18 godina a već naredne, 1924. godine, postao je amaterski šampion u lakoteškoj kategoriji. U meču za naslov svetskog prvaka, 1930. godine, pobedivši Džekija Šarka, postao je prvi Nemac a ujedno i Evropljanin koji je osvojio ovu titulu. Doduše, američki bokser je bio diskvalifikovan nakon što je Šmelingu uputio niski udarac zbog kojeg se Maks našao na podu. Nakon ove pobede doživeo je dva uzastopna poraza ( od Maksa Bera i Stiva Hamasa) i činilo se da mu je karijera gotova. Ali Maks se vratio, poput Rokija u filmu, savladavši obojicu protivnika od kojih je izgubio mečeve na osnovu čega je stekao pravo da izazove kralja ringa – Džoa Luisa.

Šanse su mu, prema pričama, bile 10:1 ali je Maks napravio istorijsko iznenađenje nokautiravši Luisa u sred njegove otadžbine, Njujorka pred oko 60.000 gledalaca. Nemci su odmah krenuli da iskoriste Maksovu pobedu navodeći prednosti arijevske rase nad ostatkom sveta, ali ih je Šmeling ignorisao i čak odbio njihov poziv da se uključi u nacističku partiju kao i da otpusti svog trenera koji je bio Jevrejin pa čak i da se razvede od svoje žene koja je po nacionalnosti bila Čehinja. On je za vreme „Kristalne noći“, kada su Nacisti palili knjige i jevrejske sinagoge, sakrio u svojoj kući dvojicu jevrejskih dečaka.

Luis je uskoro, pobedom nad Bredokom, povratio titulu ali je izjavio da se nikada neće osećati šampionom sve dok ne pobedi Maksa. Ubrzo su ponovo ukrstili rukavice u ringu 1938. Godine ali je ovaj put Luis uspeo da nokautira Šmelinga već u prvoj rundi i time osvetla obraz sebi, Americi i čitavom svetu jer su mediji uveliko predstavljali taj meč kao borbu „dobra i zla“. Maks Šmeling je na kraju meča izjavio da mu je veoma drago što ovaj put nije pobedio navodeći koliko bi njegova pobeda imala političke konotacije u čitavom svetu a možda bi se kasnije negativno odrazila i po njega samoga. Činjenica je da je bio veliki borac kao i veliki čovek. Svoje prijateljstvo sa Luisom je nastavio u tišini decenijama nakon tog meča a čak se i govori da je Maks finansirao sahranu (1981. godine) svog prijatelja „Crnog Bombardera“ Luisa, koji je ostatak života proveo manje-više u siromaštvu. Šmeling je novac od borbi uložio u kupovinu licence firme „Koka Kola“ u Nemačkoj pa je uspeo da se obogati i zadnjih par decenija svog života provede u miru i bogatstvu.

(Youtube/Boxing Greatest)

1968. – Rođen je Mika Pauli Hekinen, finski vozač trkačkih automobila i dvostruki šampion Formule 1. Već od svoje 5. godine takmičio se u kartingu. U Formuli 3 je pobedio 1990. godine i ta pobeda mu je obezbedila mesto u Formuli 1. Dve godine kasnije potpisao je ugovor sa timom Lotus a već 1993. godine prelazi u Meklaren gde je dobio ulogu test-vozača. U svojoj prvoj trci uspeo je da pretekne Senu i time je napravio veliku senzaciju. Sledeće godine, po odlasku Sene, Hekinen je postao prvi vozač Meklarena. Ubrzo je doživeo tešku nesreću 1995. u trci u Adelaidi na kvalifikacijama za Veliku nagradu Australije, od koje se oporavljao što fizički što psihički nekoliko godina, pa je tek od 1997. godine počeo da niže neverovatne rezultate, prvenstveno zahvaljujući sjajnim Meklarenovim bolidima sa Mercedesovim berilijumskim motorima, pa je osvojio šampionske titule (1998. i 1999. godine). Tokom 2000. i 2001. godine se borio sa Šumaherom ali nije uspeo da pobedi pa je ubrzo najavio povlačenje iz trka. Vratio se 2004. godine trkama ali ovaj put u DTM šampionatu.

Dennis Kimetto 2014 pobednik maratona foto-reuters

2014. – Kenijski atletičar, Denis Kimeto, na takmičenju u Berlinu oborio je svetski rekord u maratonu koji je do tad iznosio 2:03:23 a postavio ga je takođe Kenijac Vilson Kipsanga. Denis je slavio u vremenu od 2:02:57. Četiri kilometra pre kraja Kenijac Denis se izdvojio od kenijskog trojca koji je duže vreme predvodio maraton, da bi sam otrčao završnicu i osvojivši prvo mesto ujedno postavio i novi svetski rekord i to samo godinu dana nakon prethodnog svetskog rekorda koji je postavio njegov sunarodnik. Denis je poznati atletičar koji je 2013. takođe pobeđivao u maratonu u Tokiju i Bostonu.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter