0
Vremeplov

(FOTO: Twitter)

VREMEPLOV: Majstor za ‘trivele’ i savršen gol Kvarežme protiv Belgije (VIDEO)

Objavljeno: 07.09.16 u 23:55

Rikardo Kvarežma spada među fudbalere ogromnog talenta koji nikada nisu taj potencijal iskazali do kraja. Uvek je nešto nedostajalo, i uvek je postojala misao da je ovaj sjajni Portugalac mogao u karijeri mnogo više. A kako i ne bi?

U martu 2007. godine, tačnije 24. marta, Portugal je dočekao reprezentaciju Belgije u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje je godinu dana kasnije bilo održano u Austriji i Švajcarskoj. Portugalu je to bio peti, a Belgiji šesti susret u grupi A tog kvalifikacionog ciklusa. Inače, u istoj grupi se nalazila i naša reprezentacija.

Prva četiri meča Portugalci su odigrali po sistemu toplo – hladno. Na samom početku su odigrali 1:1 sa Finskom na gostovanju, da bi potom savladali Azerbejdžan sa 3:0, pa izgubili od Poljske sa 2:1. Ipak, pred meč sa Belgijom, Portugal je ušao osokoljen trijumfom nad Kazahstanom od 3:0.

Belgijanci su, sa druge strane, odigrali bez golova sa Kazahstanom, pa savladali Jermeniju 1:0, potom izgubili od Srbije golom Žigića sa 1:0, preslišali Azere sa 3:0, a onda na domaćem terenu izgubili od Poljske 1:0.

VREMEPLOV: Okočin ples sa loptom od kog se Oliveru Kanu i danas vrti u glavi (VIDEO)

Na red je došao susret sa Portugalom. I prvih 45 minuta, Belgijanci su odolevali, ali su Nunjo Gomeš u 53. i Kristijano Ronaldo u 55. minutu doveli domaćina u vođstvo od 2:0. Nada je postojala za Belgiju, sve dok lopta u jednom napadu u 68. minutu, u naizgled nemogućoj poziciji, nije došla do Rikarda Kvarežme. A ovaj loši dečko reprezentacije Portugala ju je poslao u mrežu na način koji mu je tokom karijere postao zaštitni znak – „trivelom“. Ako ne znate šta je trivela, u pitanju je šut spoljnim delom stopala koji lopti daje takav efe da je, ukoliko je pravilno izvedena, najvećem broju golmana neodbranjiva. 

(Youtube/bladehomer63)

Susret je završen rezultatom 4:0, a na kraju kvalifikacija Portugal je zauzeo drugo mesto, iza Belgije. Ipak, 2008. godine im nije pošlo za rukom da se okite titulom šampiona Evrope, ali jeste osam godina kasnije. Pogađate – sa Kvarežmom u ekipi.

Kvarežma možda nije napravio karijeru kakvu su mnogi očekivali, mada se karijera koja u svom sadržaju ima imena klubova poput Čelsija, Barselone, Porta, Sportinga, Intera iz Milana teško može nazvati lošom. Ali, ovaj momak nezadrživog duha i neverovatnog osećaja za fudbal je trivelu doveo do savršenstva, i postala je njegov zaštitni znak.

(Youtube/AkaySports)

NOVI MAJSTOR ZA ‘TRIVELU’: Ako ste zaboravili Kvarežmu, ovaj momak nas podseća na pravu magiju (VIDEO)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter