0
The Best Of

VREMEPLOV: Kako je srpski sudija ‘oborio’ sprinterski rekord bežeći od kiše kamenica (VIDEO)

Objavljeno: 01.09.16 u 00:01

Najogorčeniji navijači Hajduka, Dinama i Zvezde nazivali su ga arbitrom na platnom spisku Partizana. Međutim, ovde se nije radilo o prvenstvu Jugoslavije, već međunarodnoj utakmici u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Mesto dešavanja: Malta, Carski stadion u Gziri. Vreme: 7. decembar 1980. godine. Gledalaca: oko šest hiljada. Utakmica: Sedme grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1982. godine u Španiji između Malte i Poljske. Sudija, što je i najvažnije za ovu priču: jugoslovenski internacionalac Dušan-Duca Maksimović.

Podsetimo, Maksimović je bio jedan od najpriznatijih jugoslovenskih fudbalskih sudija 70-ih i 80-tih godina prošlog veka, čovek koji je sudio na Svetskom kupu u Argentini 1978. godine, ali čije su odluke često izazivale burne reakcije.

Najogorčeniji navijači Hajduka, Dinama i Zvezde nazivali su ga arbitrom na platnom spisku Partizana. “Proslavio” se i prekidom utakmice Intertoto kupa između domaće novosadske Vojvodine i Makabija Jafe iz Tel Aviva, kada je izgubio strpljenje sa tvrdoglavim fudbalerom izraelske ekipe, koji nije želeo da izađe nakon crvenog kartona.

Malta je tih godina protivnike dočekivala na kamenito-zemljano-peščanom terenu bez vlati trave. Na takvom igralištu ugostila je i Poljsku, trećeplasiranu reprezentaciju sa šampionata sveta 1974. i 1978. godine, šestu fudbalsku selekciju sveta u tom trenutku. Bio je to premijerni meč u Sedmoj kvalifikacionoj grupi, čiji je učesnik bio i nacionalni tim Istočne Nemačke.

Iako oslabljeni unutrašnjim sukobima zbog čega su pred put iz reprezentacije izbačeni standardni golman Jožef Mlinarčik, Zbignjev Bonjek, Vladislav Žmuda i Stanislav Tecki, Poljaci su važili za apsolutne favorite.

Tako su i ušli u meč – od prvog zvižduka novosadskog sudije Maksimovića nagrnuli su na gol domaćina. U prvih 20 minuta propustili su dve kolosalne prilike, što je dodatno ohrabrilo skromne, ali borbene domaćine.

Umela je Malta da iznenadi velikane, pa je tako 25. februara 1979. godine odigrala bez golova sa SR Nemačkom, koja je samo godinu i po dana kasnije osvojila evropsku šampionsku titulu. Sećanje na taj podvig podgrejao je nade domaćih navijača.

Bunker Malte ipak je popustio u 55. minutu, kada je Vlodžimirž Smolarek doveo Poljake u očekivano vođstvo.

Maltežani su se posle primljenog gola smelo otvorili. Leonard Faruđa uputio je izuzetno upotrebljiv centaršut, ali nije bilo pravovremene reakcije njegovih saigrača. Bila je to najava fantastične prilike Lelija Fabrija, koji je iz idealne pozicije glavom loptu poslao preko prečke.

Kazna za promašaje stigla je u 75. minutu kada je Lešek Lipka pogodio drugi put mrežu golmana Džona Bonela. Sudija Maksimović je pokazao na centar, iako je linijski sudija u toku akcije mahao ofsajd-poziciju.

Igrači Malte okružili su našeg sudiju, a domaći navijači glasno su negodovali i počeli da bacaju kamenice prema ni krivom ni dužnom linijskom sudiji.

maksa-malta-poland071280

Utakmica je nekako nastavljena. Ali trajala je samo do 77. minuta. Kada je Maksimović zbog prigovora pokazao žuti karton Maltežaninu Denisu Fenehu, sa tribina je počela da leti kiša kamenica prema svakome ko se našao na dometu.

U teren je ušao predsednik Fudbalskog saveza Malte Mifsud Bonići u nameri da smiri strasti, ali bezuspešno. Kamenice su probile krov nastrešnice iznad klupe za rezervne igrače Poljske, pa su svi morali da pobegnu prema sredini terena gde su bili koliko-toliko sigurni od dalekometne paljbe.

Pored lenjih i nespremnih pripadnika policije, samo je bodljikava žica oko tribina spašavala Poljake i sudije od linča.

Kako se nezadovoljstvo nije stišavalo, a teren i dalje zasipan kamenjem, Maksimović je odlučio da meč definitivno ne nastavi.

E, sad je trebalo napustiti igralište. Prvi se odvažio Smolarek koji je u žestokom sprintu na putu do spasonosnog tunela izbegao par kamenica. Za njim su potrčali i drugi njegovi saigrači, da bi na centru igrališta ostale samo sudije i selektor Poljske Rišard Kuleša.

A Maksimović, čovek koji je izazvao najveći gnev prisutnih, verovatno je tada trčao brže nego ikada u svojoj sudijskoj karijeri ne bi li pobegao sa terena. Poslednji je izašao Kuleša, u trenucima kada je pljusak tvrdih predmeta već skoro utihnuo.

(Izvor: youtube / SportowoTV)

Meč je registrovan postignutim rezultatom. FIFA je pozitivno ocenila Maksimovićevo deljenje pravde. Uprkos težini incidenta i najavama oštrih sankcija, “svetska kuća fudbala” na kraju je odlučila da Fudbalski savez Malte kazni samo jednim mečom zabrane igranja na ovom stadionu. Malta je narednu domaću utakmicu odigrala u “komšiluku” – na Siciliji.

Meč Malta – Poljska bio je poslednji održan na Carskom stadionu u Gziri. Maltežani su nakon toga protivnike dočekivali na novom stadionu u Valeti.

Tekst je preuzet sa portala ‘Sportska kupusara’.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter