0
Ostali sportovi

FOTO: STARSPORT

NA DANAŠNJI DAN: Prvi put „pokoren“ kanal Lamanš i to iz inata, crni dani hrvatskog vaterpola

Objavljeno: 25.08.16 u 08:50

Svetsko prvenstvo kada su Dalipagić i Kićanović „cepali“ mrežice protivničkog koša.

1875. – Kapetan Metju Veb, bivši oficir britanske mornarice, prvi je čovek u istoriji plivanja koji je preplivao kanal Lamanš. Smatralo se da čovek ne može da izdrži jake struje kao i ledenu vodu Lamanša ali je Metju, nošen onim prepoznatljivim ljudskim inatom, rešio da sve „nevernike“ ubedi u suprotno. Namazao se delfinovim uljem radi smanjenja otpora vode i upustio u koštac sa nepredvidivim silama prirode i razuzdanim ledenim talasima. Nakon 22 sata iscrpljujuće borbe je preplivao tih, dotad nedostižnih 63 kilometara i isplivao na obalu u blizini Kalea. Od tada pa sve do danas, njegov podvig je ponovljen maltene više od hiljadu puta a vreme koje je njemu bilo potrebno je uveliko smanjeno, ali to sve ne umanjuje značaj onoga što je on uradio. Bio je pionir u tom smelom poduhvatu i to se ne sme zaboraviti. A ujedno je, da nije ni znao, postao začetnik posebne discipline – daljinsko tj. ultramaratonsko plivanje. Jedan od najpoznatijih plivača ultramaratonaca definitivno je Martin Strel čiji lični rekord je preplivavanje kineske reke Jangce (6.300 km) za 51 dan.

1982. – Održano je 9. Svetsko prvenstvo u košarci, u Kolumbiji. Učestvovalo je 13 ekipa podeljenih u tri grupe. Reprezentacija Kolumbije se automatski plasirala u polufinalnu rundu. Jugoslavija je bila u grupi C sa ekipama Kanade, Čehoslovačke i Urugvaja. Ostvarila je maksimalan učinak sa maksimalne tri pobede i bila prva u svojoj grupi. Nakon grupnog takmičenja je usledila polufinalna runda u kojoj je svako igrao sa svakim a shodno broju osvojenih bodova, birali su se finalni i polufinalni parovi. Na današnji dan sastale su se ekipe Španije i SSSR-a a utakmica je okončana pobedom SSSR-a 106:93 a u drugom meču su igrali naši momci protiv domaćina Kolumbije. Jugoslavija, koja je dotad u polufinalnoj rundi izgubila samo dva meča i to protiv Amerikanaca i Rusa, pobedila je Kolumbijce 97:88.

2004. – Na vaterpolo turniru, na OI u Atini, odigrane utakmice za 9. i 10. mesto. Susreli su se vaterpolisti Australije i Kazahstana koja je okončana rezultatom 10:5 pa su Australijanci bili deveti a na deseto mesto su dospeli Hrvati pobedivši Egipat sa 12:1. Naše komšije su možda bili i najveće „iznenađenje“ jer je ovo bilo takmičenje koje će poželeti da što pre zaborave. U grupnoj fazi takmičenja od pet utakmica, imali su samo jednu pobedu, protiv Kazahstana i to na jedvite jade, rezultatom 5:4.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter