0
Ostali sportovi

PRETE MU SMRĆU: Olimpijski vicešampion ne sme da se vrati u domovinu

Objavljeno: 22.08.16 u 22:56

Etiopljanin Lilesa Fejsa osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali to nije u prvom planu dan posle drugog mesta u maratonu.

Naime, Lilesa Fejsa, maratonac iz Etiopije, osvojio je drugo emsto u trci maratona poslednjeg dana Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Kroz cilj je prošao iza Eliota Kipčogea iz Kenije, ali je srećan svojim uspehom proslavio srebro pokazujući rukama znak ‘X’.

Posle meča novinari su ga pitali šta je značila ta proslava, a Fejsa je objasnio:

– U poslednjih devet meseci ubijeno je više od hiljadu ljudi iz mog naroda. Tako će biti i sa mnom. Ako se vratim kući, ubiće me. Ako me ne ubiju, poslaće me u zatvor, a ako me ne pošalju u zatvor zaustaviće me već u vazdušnoj luci.

– Želim da se preselim u neku drugu zemlju. Svaki put kad neko pokuca na vrata, pomislite da oni dolaze po vas – rekao je Lilesa i šokirao svet.

Narod Oromaca, kome pripada i Fejsa, bori se protiv namere vlasti u Etiopiji da glavni grad Adis Abebu prošire i na njihovu zemlju. Zbog toga Oromci trpe veliki teror, ubijaju ih i muče po zatvorima, pa je otuda proslava maratonca podrška svom narodu.

Lilesa Fejsa, stoga, ne sme da se vrati u Etiopiju već će ostati još neko vreme u Brazilu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter