0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: ‘Delfini’ osvojli svetsku ligu

Objavljeno: 18.07.16 u 09:05

Evo šta se sve dogodilo u istoriji sporta na današnji dan, 18. jula.

1930. – Na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, domaćin Urugvaj je odigrao prvu utakmicu tek pet dana nakon početka prvenstva. Protivnik im je bio reprezentacija Perua koju su pobedili rezultatom 1:0. Uprkos pobedi, našli su se na udaru oštrih kritika urugvajske štampe koja ih je kritikovala zbog loše igre. Nasuprot njima, novinari su hvalili reprezentaciju Perua zbog hrabre i odvažne igre.

Urugvaj

2010. – U Nišu odigran finalni turnir devetog najmlađeg vaterpolo takmičenja pod okriljem Svetske plivačke federacije FINA – Svetske lige. Na ovom takmičenju je učestvovalo 25 reprezentacija koje su bile podeljene u šest grupa po kontinentima: Evropa A, Evropa B, Evropa C, Azija-Okeanija, Amerika i Afrika. Svaka ekipa je po grupama igrala sa svakom po dve utakmice pa su se prvoplasirane ekipe iz svake grupe i drugoplasirana ekipa po uspehu iz vanevropskih kvalifikacija kvalifikovale na finalni turnir koji je bio održan u Nišu od 13. do 18. jula. Osam kvalifikovanih ekipa su bile podeljene u dve grupe i svako je igrao sa svakim. Na kraju su se u borbi za 3. mesto borile ekipe Hrvatske i Australije pri čemu je Hrvatska izborila pobedu rezultatom 9:7 i okitila se bronzom a u finalu su se sreli stari znanci: vaterpolo reprezentacija Srbije nasuprot reprezentaciji Crne gore, koja je bila branilac titule. Nakon izjednačene borbe po četvrtinama i rezultatu 10:10 otišlo se na izvođenje peteraca u čemu su „delfini“ bili bolji i pobedili 4:2. Tako su naši vaterpolisti osvojili petu zlatnu titulu na ovom takmičenju i pokazali apsolutnu dominaciju, barem kada je Svetska liga u pitanju.

2011. – Počelo 14. Svetsko prvenstvo u vaterpolu u Šangaju, u Kini. Branilac titule je bila reprezentacija Srbije. Učestvovalo je 16 reprezentacija podeljenih u četiri grupe: A, B, C, i D. Naša reprezentacija je bila u grupi B sa Australijom, Rumunijom i domaćinom turnira Kinom. Već prvog dana je odigrano po dve utakmice iz svake grupe. Grupa A: Mađarska – Crna Gora 11:10, Kazahstan – Španija 5:18. Grupa B: Srbija – Kina 17:5, Rumunija – Australija 8:9. Grupa C: Brazil – Hrvatska 5:14, Japan – Kanada 5:11. Grupa D: SAD – Nemačka 7:9 i Italija – Južnoafrička Republika 17:1.

Pripremio Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter