0
The Best Of

VREMEPLOV: Kako je ‘komandant’ Tomić vodio Partizan do najvećeg uspeha u 21. veku (VIDEO)

Objavljeno: 15.07.16 u 00:26

Sadašnji trener crno-belih pre 12 godina bio je jedan od vođa tima koji je ostavio najdublji evropski trag još od ‘Partizanovih beba’ pre tačno pola veka.

Najveći evropski uspeh u istoriji Partizana, slažemo se, ostvaren je davne 1966. godine, a to briselsko finale Kupa šampiona protiv Real Madrida najbolniji poraz u sedamdeset godina dugoj istoriji. No, ako bismo govorili o 21. veku, ni tu dileme nema – sezona 2004/2005 ostaće upamćena kao cilj koji je teško ponovo dostići.

Sećaju se te sezone mnogi, i stariji i mlađi navijači Partizana, a mi vas podsećamo na nju u noći u kojoj je Partizan počeo svoju novu evro-odiseju protiv poljskog Zaglembja. Svake godine želja je ista, a to je da se takav uspeh, ponovi, pa zašto ne i postavi novi ‘rekord’. Ove sezone, predvođeni trenerom koji je pre 12 godina bio ‘komandant’ na terenu i jedan od glavnih kreatora tog uspeha.

ivan tomic 04-05

Ivan Tomić kroz karijeru pokazao se kao igrač izuzetno privržen timu, sa liderskim sposobnostima i kao glavni ‘komunikator’ među linijama tima. Takav je bio u Španiji, Italiji, pa i Partizanu. Stigao je u klub te 2004. godine, samo par meseci posle velikog uspeha i učešća u Ligi šampiona. Mišljenja su bila oprečna, da li može bolje? Naravno.

VREMEPLOV: Golčina Radomira Antića kojom je izbacio Mančester siti iz lige i upisao se u istoriju (VIDEO)

Iako je krenulo traljavo, prvo je na megdan stigao rumunski Ocelul i već na prvom stepeniku bilo je problema. Dugo su crno-beli se mučili protiv osrednjeg rivala, sve dok Srđan Radonjić nije probio bravu i otključao dalji put Partizanu. Akcija je krenula od Ivana Tomića, pasom prema Saši Iliću, a ovaj dalje ka asistentu Pjeru Boji.

(Izvor: youtube / Nebitan88)

Ivan Tomić bio je veliki deo nove Partizanove pobede u sledećem kolu kvalifikacija za UEFA ligu, u Humskoj je pao Dinamo iz Bukurešta, i to posle velikog preokreta. Rumuni su poveli, zatim je upravo Ivan Tomić promašio jedanaesterac, ali je u drugom poluvremenu baš on pokrenuo preokret.

Posle 15-ak minuta našao se u šansi posle duplog pasa sa Bojom, pokušao jednom, pa drugi put, oba puta je bio izblokiran i ipak je sačuvao prisebnost i smirenost za treći šut koji je napokon odseo u mreži.

Samo par sekundi kasnije Pjer Boja je kompletirao preokret, a tačku na trijumf stavio je Nenad Brnović evrogolom sa preko 30 metara.

(Izvor: youtube / Nebitan88)

Ušao je tako Partizan u grupnu fazu gde se našao sa Viljarealom, Lacijom, Midlzbrom i Egaleom. Upravo je grčki tim bio prvi gost u Humskoj i nije se dobro proveo. Eksplodirao je tim Vladimira Vermezovića i sa četiri pogotka ispratio simpatične goste kući.

(Izvor: youtube / Nebitan88)

Zatim je usledilo veliko gostovanje u Rimu, gde je Partizan posle 30-ak minuta poveo sa 2:0 golovima Pjera Boje, a lucidna asistencija za prvi gol kojom je spojio Kamerunca sa golom bila je delo Ivana Tomića.

Da li mentalitet ili kvalitet Lacija, tek, domaći su do kraja uspeli da izjednače, ali je Partizan uspeo da za Beograd odnese bod.

(Izvor: youtube / Nebitan88)

Bod, koji je kroz tri nedelje narastao kao kvasac, jer je još jednim remijem protiv Viljareala u Humskoj, Partizan obezbedio zimovanje u Evropi.

Ivan Tomic

Strelac izjednačujućeg gola, posle vodećeg Santija Kazorle, bio je Ivan Tomić, i to iz jedanaesterca. Teškom mukom, lopta je jedva odsela u mreži Pepea Reine, a oduševljenje na stadionu izazvano tim golom nije prestajalo do kraja tog susreta.

(Izvor: youtube / Nebitan88)

Poraz od Midlzbroa u Engleskoj nije imao nikakvog uticaja na plasman u grupi.

Ivan Tomic mboro1

Zatim je usledio dvomeč sa Dnjeprom u kom su se proslavili novajlija Obiore Odita, kao i ovosezonski povratnik u redove Partizana, Miroslav Radović. Ali, ko se seća utakmice u Dnjepropetrovsku, seća se na koji način je Ivan Tomić držao sredinu terena na ukrajinskih gotovo ‘minus 10’.

Došlo se do osmine finala najmasovnijeg evropskog takmičenja, gde je crno-bele sačekao kasniji osvajač CSKA Moskva. Prvi meč, ponovo u Humskoj i strelac ponovo – Ivan Tomić.

Jedanaesterac koji je u 82. minutu izborio Simon Vukčević, ovog puta izuzetno sigurno realizovao je Partizanov ‘komandant’.

(Izvor: youtube / Nebitan88)

Na sve to, Partizan je kasnije osvojio i prvenstvo Srbije čime je kompletirao jednu od najuspešnijih sezona u dugoj istoriji kluba.

Može li Ivan Tomić još jednom da povede ‘parni valjak’ do zime i dugog puta u Evropi, pokazaće vreme. Za sada su tu ove uspomene, koje uvek iznova bude maštu navijačima…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter