0
Ostali sportovi

DOČEK SRPSKIH ŠAMPIONA: Vučić i Udovičić ugostili atletičare (FOTO)

Objavljeno: 12.07.16 u 16:02

U prostorijama novoizgrađene Atletske dvorane, danas je održana Konferencija za medije Atletskog saveza Srbije, pored sjajnih uspeha srpskih atletičara na Prvenstvu Evrope u Amsterdamu.

Boje naše zemlje branilo je 11 atletičara, koji su dali svoj maksimum što je rezultiralo osvojenom zlatnom medaljom u skoku udalj i bronzanom u desetoboju. Takođe Srbija je imala ukupno osam finala, dok se nažalost Vedran Samac povredio i nije izašao na bacalište koplja, a Marija Vučenović nije uspela da baci dovoljno za finale.

Prva dva dana imali smo priliku da pratimo našeg bronzanog kralja, Mihaila Dudaša, koji se takmičio u čak deset disciplina i osvojio ukupno 8153 boda, što je bilo dovoljno za bronzanu medalju, i treće mesto u Evropi.

Ivana Španović je prvim skokom u kvalifikacijama otišla do finala Prvenstva Evrope, i u petak obradovala celu naciju kada je posle 26.godina osvojila zlato skokom od 6.94 metara. Ona danas nije mogla da prisustvuje Konferenciji za medije zbog završnih priprema pred Olimpijske igre u Riju:

– Po povratku iz Amsterdama samo smo promenili kofere i uputili se u Španiju gde ćemo realizovati završne pripreme. Što se tiče mog nastupa na evropskom šampionatu, želela bih da istaknem da sam zaista srećna što sam osvojila još jednu istorijsku medalju za Srbiju. Trenuci kada čujem intoniranje naše himne su najponosniji trenuci moga života, a pobeda u Amsterdamu uvrstila me je u retke sportiste koji su uspeli da osvoje titule šampiona Evrope na otvorenom i u dvorani. Još jedan cilj je uspešno ispunjen.

Spanovic

Iako je Amela Terzić u kvalifikacijama bila daleko ispred svih, nažalost finalnu trku završila je na poslednjem mestu, odnosno 12. mesto sa rezultatom 4:37,70.

Dvoranski nacionalni rekorder u bacanju kugle Asmir Kolašinac za dlaku je izgubio bronzanu medalju, ali je bacio 20.43 metara, i zauzeo peto mesto. Lazar Anić skočio je udalj 7.63 metara, što je bilo dovoljno za deseto mesto u finalu.

Dragana Tomašević bila je 11.  u bacanju diska sa daljinom od 56.83 metara. Olivera Jevtić je polumaratonsku trku završila na 28. mestu sa rezultatom 1:13,38. Marija Vučenović nije uspela da se domogne finala, ona je svoje takmičenje završila u kvalifikacijama za rezultatom 49.18 metara.

Još jedno istorijsko finale za našu zemlju bila je trka na 400m, kada je Tamara Salaški zauzela sedmo mesto sa rezultatom 52.23s.

Milan Ristić nije uspeo da se domogne finala, te je svoje takmičenje završio na devetom mestu u kvalifikacijama sa rezultatom 13.45s, iako je njegov rezultat bio osmi, ali nažalost u finale su išla prva dva takmičara iz grupe i dva najbrža po rezultatu.

Vedran Samac nije startovao zbog povrede.

index 2

Povodom osvojene zlatne i bronzane medalje na Prvenstvu Evrope u Holandiji, Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas su ugostili srpske atletičare koji su predstavljali našu zemlju u Amsterdamu.

Prijemu su prisustvovali: Mihail Dudaš sa svojim trenerom Feđom Kamasi, Asmir Kolašinac i Nikola Tomasović, Amela Terzić i Rifat Zilkić, Dragana Tomašević i Danilo Krtinić, Lazar Anić i Željko Obradović, predvođeni predsednikom Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i generalnim sekretarom Slobodanom Branković.

index

Tom prilikom su se Premijer i Ministar zahvalili Mihailu i Ivani (koja zbog priprema nije mogla da prisustvuje, na medaljama koje su osvojili za Srbiju) kao i ostalim atletičarima koji su dali svoj maksimum i na najbolji način prezentovali zemlju.

– Ponosni smo na vas i znamo da možete i više od ovoga. Čestitam na rezultatima, a država Srbija će obezbediti sve što vam treba za Olimpijske igre.  Potrudićemo se da pomognemo organizaciju EP 2017 u Beogradu, oko dobijanja kandidature za Svetsko dvoransko prvenstvo 2020. godine, kao i u investiranje u nacionalni atletski stadion, kako bismo 2022. mogli da budemo domaćini i Evropskog prvenstva na otvorenom. Mi smo zemlja koja ulaže više novca u sport od država iz regiona. Takođe, Srbija je među 5 zemalja u svetu po izdvajanju novca za osvajače medalja – rekao je Aleksandar Vučić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter