0
Vremeplov

VREMEPLOV: Kako su bljesnuli Paolo Rosi i Toto Skilaći (VIDEO)

Objavljeno: 06.07.16 u 00:08

Jedan je na prvenstvo sveta došao u lošoj formi, drugi kao rezerva. Obojica su završila sa po šest postignutih golova, bili su ujedno i najbolji strelci i najbolji igrači turnira. I obojica su igrala za Juventus u tom periodu.

Na svetskom kupu 1982. godine Italija je bila u grupi 1 sa Poljskom, Kemerunom i Peruom. Selektor je bio legendarni Enco Bearcot, a u timu Dino Zof, Tardeli, Đentile, Antonjoli, Graciani i Paolo Rosi, koji na prva tri meča u grupi nije uspeo da se upiše u strelce. Italija je odigrala tri remija i postigla samo dva gola.

Usledila je druga faza takmičenja, a u grupi C, uz Italiju bili su tada zvanični šampion Argentina i najveći favorit turnira Brazil, za koji su igrali Ziko, Eder, Sokrates i Falkao.

Posle bledih izdanja u prvoj fazi Italijani su prvo dobili Argentinu sa 2:1, a zatim i Brazil.

Tek na petom meču na šampionatu Paolo Rosi je počeo da pokazuje zašto je i pored loše forme, na koju su ukazivali navijači i mediji, dobio šansu da zaigra. Italija je slavila sa 3:2, a Rosi postigao sva tri gola.

On je bio i član nacionalne selekcije na šampionatu 1978. kada je postigao tri gola. U međuvremenu je bio deo skandala oko nameštanja utakmica u šampionatu Italije, zbog čega je kažnjen sa tri godine zabrane igranja. Kazna mu je smanjena na dve, a na iznenađenje svih dobio je i mesto u stratnoj postavi Azura.

Italija je pobedom nad Brazilom prošla u polufinale, gde ju je čekala odlična Poljska, predvođena Žmudom i Smolarekom.

Italijani su dobili taj meč sa 2:0, oba gola postigao je Rosi.

U finalu ih je čekala Nemačka, koja je u fantastičnom meču polufinala, posle penala pobedila Francusku. Posle 120 minuta bilo je 3:3.

U finalu 11. jula 1982. godine postojala je samo jedna ekipa.

Rosi je prvi pogodio u 57. minutu, usledili su golovi Tardelija i Altobelija, Brajtner je pred kraj samo ublažio poraz i Italijani su osvojili treću titulu.

Posle tog šampionata Rosi je do 1985. godine igrao za Juventus, za koji je na 83 meča dao 24 gola. Prešao je u Milan, pa u Veronu, odigravši joj samo 40 mečeva i postigavši samo četiri gola.

Za reprezentaciju je igrao do 1986. Na 48 mečeva u strelce se upisivao 20 puta, ali ostaće upamćeni onih šest iz Španije.

(Izvor: youtube/Barbosa Fútbol Videos)

Salvatore Toto Skilaći je za selekciju Italije počeo da igra 1990. godine, kada je šampionat sveta održan u toj zemlji.

Nametnuo se učinkom u Mesini za koju je, pre prelaska u Juventus 1989. godine odigrao 219 utakmica i dao 61 gol.

Italija je na šampionatu bila u grupi A, sa Češkom, Austrijom i  Sjedinjenim Američkim Državama.

Skilaći je ušao s klupe u 76. minutu, a dva minuta kasnije postavio konačnih 1:0 u duelu sa Austrijom.

Bio je na klupi i u meču sa SAD. Italija je golom Đaninija u 11. minutu pobedila, a Toto je ušao u 51.

Selektor Vićini mu je konačno dao priliku da bude starter u meču sa Čekom. Italija je slavila sa 2:0, a prvi se u strelce već u devetom minutu upisao Skilaći.

U osmini finala Azuri su igrali sa Urugvajem. Skilaći je prvi načeo protivnika u 65. minutu, a konačnih 2:0 postavio je Serena u 83.

I na tom meču Skilaći je bio starter.

Usledilo je četvrtfinale sa Irskom. Italija je dobila sa 1:0 golom startera Skilaćija u 38. minutu.

U polufinalu su igrale Argentina i Italija. Skilaći je bio u prvih 11 i odmah se u 17, minutu upisao u strelce. Kaniđa je izjednačio 50 minuta kasnije. Gaučosi su, kao i na meču sa Jugoslavijom, prošli posle boljeg izvođenja penala, Skilaći nije bio među izvođačima.

U meču za treće mesto Italija je sa 2:1 pobedila Englesku. Bađo je pogodio prvi u 71, izjednačio je Plat 10 minuta kasnije, da bi pobedu Azurima doneo Skilaći u 86. minutu sa penal.

(Izvor:youtube/Fran Alfonso)

Za Juventus je igrao do 1992. Na 90 mečeva dao je 26 golova.

Prešao je u Inter, za koji je igrao dve godine. Na 30 mečeva dao je 11 golova.

Karijeru je završio u Japanu u ekipi Žubilo Ivate. Tu je ostavio dubok trag, jer je na 78 mečeva dao čak 56 golova.

Zanimljivo je da je za reprezentaciju odigrao samo 16 mečeva i dao sedam golova, ali će ostati upamćen po onih šest sa svetskog kupa.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter