0
The Best Of

VREMEPLOV: Jedno od najdramatičnijih finala EP i neverovatan preokret koji će se večno pamtiti (VIDEO)

Objavljeno: 02.07.16 u 23:49

U jeku aktuelnog Evropskog prvenstva u fudbalu prisećamo se finala šampionata pre 16 godina koje je na današnji dan igrano između selekcija Francuske i Italije.

Mnogi ljubitelji fudbala u Srbiji sećaju se EURA 2000 godine koje je igrano u Belgiji i Holandiji jer je to bio poslednji šampionat ‘starog kontinenta’ na kom je učestovao naš nacionalni tim. Prošlo je previše vremena od tada, a to prvenstvo ostalo je upamćeno i po izrazito neizvesnoj završnici.

Pamtimo ga po velikom uzbuđenju u finišu svake utakmice polufinala i na kraju dramatičnog finala.

Italijani su se probili do borbe za trofej preko Turske (2:1), Belgije (2:0) i Švedske (2:1) u grupnoj fazi, Rumunije u četvrtfinalu (2:0) i domaćina Holandije u polufinalu koju su izbacili posle boljeg izvođenja jedanaesteraca i još dva promašena penala Holanđana u regularnom delu.

VREMEPLOV: Rasprava Di Bjađija, Maldinija i Totija u polufinalu EP i čarolija ‘Princa Rima’ (VIDEO)

Francuzi su, sa druge strane, u grupnoj fazi prošli pored Danske (3:0), Češke (2:1) i Holandije (2:3), da bi u četvrtfinalu izbacili Španiju 2:1, a u polufinalu Portugaliju posle produžetaka sa 2:1 golom Zinedina Zidana u 117. minutu.

Došao je red i na finale. Pre tačno 16 godina, drugog dana jula te 2000. godine na stadionu Fejenorda u Roterdamu sastali su se Italija i Francuska.

Italija je bez ijednog poraza i sa svim pobedama došla do poslednjeg susreta, a sa namerom da postigne gol više od rivala je pristupila i duelu sa ‘trikolorima’. Takav pristup doneo im je vođstvo u 55. minutu posle sjajne ‘štikle’ Frančeska Totija, centaršuta Đanluke Pesota i pogotka Marka Delvekija.

VREMEPLOV: Jugoslavija je bila na korak od ponora, a onda je za šest minuta dala tri gola (VIDEO)

Posle tog pogotka priliku da sve reše imali su Alesandro Del Pjero i ponovo jedini strelac do tada Marko Delvekio, ali su obojica bili za malo neprecizni.

Francuzi za to vreme nisu uspevali bitnije da priprete Frančesku Toldu i gotovo da su bili ‘nemi posmatrači’ u ovom finalu.

Sve do 90. minuta i duge lopte Fabijana Barteza, i ‘otpatka’ koji je došao do tadašnjeg fudbalera Bordoa Silvana Viltora koji je postigao gol svoje karijere i ‘kupio’ sebi transfer u Arsenal.

Šok koji je usledio bio je preveliki čak i za ‘azure’, koji su uvek imali izlaz iz nezgodne situacije. Ovog puta nisu uspeli da se oporave, jer ih je posle 13 minuta igre u produžetku šokirao David Trezege i volejem koji je ušao na TV špice postigao ‘zlatni gol’ za titulu ‘galskih petlova’.

france-2–1-italy-2000-25128

Time su Francuzi tada kompletirali svetsku i evropsku titulu, jer su dve godine ranije osvojili i Svetsko prvenstvo, čiji su domaćini bili.

(Izvor: youtube / Calcio TV)

VREMEPLOV: Pobeda nad Norvežanima i rekordno brzo isključenje Kežmana (VIDEO)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter