0
Vremeplov

VREMEPLOV: Prečka koja je odredila sudbinu srpskog fudbala proslavila je punoletstvo (VIDEO)

Objavljeno: 29.06.16 u 23:44

Prošlo je tačno 18 godina od utakmice koja je, u dobroj meri, odredila sudbinu srpskog fudbala, a posledice osećamo i danas.

Ekipa Slobodana Santrača je kvalifikacije završia kao druga u grupi sa Špancima i Česima, a onda je, kroz baraž, impresivno došla do plasmana na SP pobedivši Mađarsku u dva meča sa 7-1 u Budimpešti i 5-0 u Beogradu, 

Jugoslovenska reprezentacija je na SP u Francuskoj 1998. važila za jednog od favorita iz senke. A kako i ne bi, ako uzmemo u obzir da su plavi dres nosila takva imena kao što su Piksi Stojković, Dejan Savićević, Siniša Mihajlovic, Predrag MIjatović, Vladimir Jugović

VREMEPLOV: Pobeda nad Norvežanima i rekordno brzo isključenje Kežmana (VIDEO)

Traljavo je počelo prvenstvo za izabranike Slobodana Santrača. U prvoj utakmici u Sent Etjenu protiv Irana Jugosloveni nisu pokazali puno toga. Kuriozitet je da tokom celog prvog poluvremena nije upućen ni jedan udarac prema golu borbenih ali ne previše kvalitetnih Iranaca. Pobeda je osigurana tek u 73. minutu, pogotkom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca.

Usledila je prava poslastica i derbi grupe. 21. juna u Lansu se se susrele Jugolavija i Nemačka, a plavi su posle 70. minuta vodili sa 2-0 golovima Stankovića i Stojkovića. Međutim, tradicionalno uporni Nemci su uspeli, prvo da smanje rezultat autogolom Mihajlovića, a potom i da izjednače preko Olivera Birofa.

25. juna u Nantu Jugoslaviju je čekala selekcija SAD. Bleda igra kao protiv Irana, a jedino vredno pomena je bio gol glavom Slobodana Komljenovića na centaršut Mihajlovića.

29. juna, u Tuluzu, dolazi trenutak istine. Meč osmine finala sa Holandijom koji je mogao da se završi drugačije da je…

Ali, krenimo redom.

Plavi su u utakmicu ušli bojažljivo,  sa pojačanom zadnjom linijom. Ipak, Holanđani su na poluvremenu vodili sa 1-0 pogotkom Denisa Bergkampa. 

Drugo poluvreme je počelo odlično za ekipu Slobodana Santrača. Uigrana kombinacija, centaršut Stojkovića i tadašnji fudbaler Duizburga, Slobodan Komljenović, glavom za 1-1 u 48. minutu.

Prelomni trenutak se desio samo 3 minuta kasnije. u 51. minutu Vladimira Jugovića je u šesnaestercu Holandije faulirao Jap Stam, a španski sudija Garsija Aranda je bez razmišljanja pokazao na belu tačku.

I onda se desila stvar koja je značajno odredila budućnost srpskog i jugoslovenskog fudbala. 

Loptu je uzeo Predrag Mijatović, u tom trenutku, verovatno, jedan od najboljih špiceva u Evropi. Šutirao je snažno i faktički savladao Van Der Sara, ali je pogodio prečku.

 

(izvor: fighter1926/youtube)

Promašeni penal je vratio Plave na početak prvog poluvremena.. Od tog trenutka, na terenu je postojao samo tim Holandije.

U 80. minutu se povredio i najbolji odbrambeni igrač Jugoslavije Siniša Mihajlović, pa je morao da napusti igru. 

VREMEPLOV: Golčina Radomira Antića kojom je izbacio Mančester siti iz lige i upisao se u istoriju (VIDEO)

Kada se činilo da će utakmica otići u produžetke, sevnula je bomba Edgara Davidsa sa dvadesetak metara, i Ivica Kralj je savladan.

Holandija je otišla dalje, a Jugosloveni su mogli da se spremaju za put kući. 

Iako smo na kraju završili kao deseti, može se reći da su Mijatovićev promašeni penal i strašan poraz od 6-1, opet protiv Holandije, na EP samo dve godine kasnije, u dobroj meri odredili kasniji put jugoslovenskog  i srpskog fudbala kojim naša reprezentacija i sada korača.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter