0
Ostali sportovi

NA DANAŠNJI DAN: Osnovan MOK, rodili se Zidan i Vijera

Objavljeno: 23.06.16 u 23:00

Današnji dan 23. jun jedan je od važnijih u novijoj i starijoj istoriji sporta, evo šta se sve dogodilo na današnji dan.

23.jun 1894 – Na Međunarodnom kongresu na univerzitetu u Sorboni u Parizu,osnovan je Međunarodni Olimpijski Odbor (MOK) na inicijativu poznatog barona Pjera de Kubertena.Njegov olimpijski moto je bio: „važno je ucestvovati“.U duhu Stare Grčke,odlučeno je da prve Olimpijske Igre budu održane već 1896god. i to u Atini.

MOK

23.jun 1922 – Rođen je Ivica Kurtini,hrvatski vaterpolista.Najveci uspeh je postigao igrajuci za reprezentaciju Jugoslavije daleke 1952god. kada je tadašnja vaterpolo ekipa donela srebrnu medalju sa Olimpijade u Helsinkiju.

23.jun 1955 – Rođen Žan Tigana,francuski fudbaler i trener,malijskog porekla.Da svima ne sija sunce od rođenja,pokazuje i njegov život.Dok nije postao zapažen kao igrač,radio je uporedo kao poštar i u fabrici špageta.Specifično je da je u svih 52 utakmice,koje je odigrao za francusku fudbalsku reprezentaciju,uspeo da postigne SAMO 1 gol!To nije sprečilo sportske stručnjake da njega i jos trojicu vrsnih fudbalera veznog reda (medju kojima je bio i Mišel Platini) proglase „magičnim kvadratom“.

23.jun 1968 – Dan kada je popularni „Superklasiko“ izmedju Boke Juniors i River Plate prevazišao sportske granice i prešao u fanatični huliganizam.U okršaju i stampedu navijača poginulo je više od 70 a povredjeno više od 150 osoba.S’ pravom je taj datum označen kao najcrnji dan u duelima te dve ekipe.

23.jun 1972 – Rođen Zinedin Zidan,francuski fudbaler i reprezentativac a trenutno trener španskog Real Madrida.Sa francuskom reprezentacijom je osvojio Svetsko prvenstvo 1998.i Evropsko prvenstvo 2000.Popularni Zi Zu ce ostati upamćen po tome što je,pored Ronalda,jedini fudbaler koji je tri puta izabran za najboljeg igrača sveta po izboru FIFA ali i po udarcu glavom u prsa italijanskog beka u drugom produžetku finalne utakmice Svetskog prvenstva 2006. protiv Italije,zbog čega je i bio isključen iz igre.

Zidan vs Bajer

23.jun 1976 – Rođen Patrik Vijera,francuski fudbaler i reprezentativac.Svojevremeno je bio jedan od najboljih igrača sredine terena a trenutno radi kao trener MLS ligaša Njujorka.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter