0
The Best Of

VREMEPLOV: Kako je Džaja jednim potezom zasenio sovjetske generale, a potom doživeo nepravdu koju će pamtiti celog života (VIDEO)

Objavljeno: 07.06.16 u 00:00

Vremeplov nas vraća u 1971. godinu i četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, kada je Crvena zvezda u prvom meču poražena od Karl Cajs Jene iz Istočne Nemačke 3:2.

Bila je to jedna od najvećih nepravdi u istoriji jugoslovesnkog i srpskog fudbala. Crvena zvezda je te godine imala tim koji je mogao do zvezda, mnogo ranije nego što je to učinila generacija predvođena Savićevićem, Jugovićem, Prosinečkim, Pančevom i drugima.

Crvena zvezda je kroz Kup evropskih šampiona gazila, u prvom kolu je prošla Ujpešt Dožu, pošto je u prvom meču poražena sa 2:0, ali je na Marakani slavila sa 4:0. Sledeća prepreka bio je UTA Arad, a crveno-beli su salvili sa 6:1 u ukupnom rezultatu. Mnogi su tada mislili da Dujkoviću, Đoriću, Krivokući, Dojčinovskom, Jankoviću, Aćimoviću, Filipoviću i Džajiću niko neće moći da se ispreči na putu ka evropskoj kruni. A, onda je došao meč u Istočnoj Nemačkoj.

Četvrtfinale je Zvezdi donelo Karl Cajs Jenu, tim sastavljen od reprezentativaca Istočne Nemačke. Utakmica na teritoriji pod kontrolom Sovjetskog saveza igrana je po veoma hladnom vremenu. Navijačima raspoređenim oko „travnatog tepiha“ i sovjetskim generalima na centralnoj tribini. Karl Cajs je poveo golom Stempela u 16. minutu, na 2:0 povisio je Duke u 21. minutu. Mnogi su tada pomislili da četi Miljana Miljanića preti katastrofa.

Ipak, Slobodan Janković je u 42. minutu smanjio na 2:1, a onda je u 58. minutu usledio najlepši detalj utakmice. Tada su sovejtski generali na delu videli majstora fudbala – Dragana Džajića. Levo krilo Crvene zvezde je izašlo samo na golmana Uriha, a onda ga na velemajstorski način lobovalo za 2:2.

Karl Cajs je u 86. minutu iz penala stigao do pobede golom Irmšera za 3:2. Posle gola došlo je do koškanja igrača dva tima, a iako u incidentu nije učestvovao crveni karton i suspenziju je dobio Dragan Džajić, kao i Zoran Antonijević. Treća Zvezdina zvezda je kasnije kažnjena sa četiri utakmice suspenzije, što je i bio jedan od uzroka zbog kojih momci Miljana Miljanića nisu mogli do krova Evrope. Evo i zbog čega…

Crvena zvezda je u revašnu pred 100 hiljada gledalaca pregazila Karl Cajs 4:0 i plasirala se u polufinale. Tamo ih je čekao šampion Grčke – Panatinaikos. Crvena zvezda je u tom dvomeču bila lišena usluga najboljeg evropskog levog krila Dragana Džajića. U prvom meču se to nije osetilo, crveno-beli su slavili sa 4:1.

Usledio je revanš na Karaiskakiju i neverovatan rasplet. Crvena zvezda je gubila već u 1. minutu na terenu koji je više ličio na livadu nego na fudbalski teren. Do kraja meča Grci su postigli dva gola i pobedom od 3:0 se plasirali u fianle sa Ajakosm. Danas dan se priča o raznim teorijama zavere po kojima je Crvena zvezda na nesportski način izbačena iz daljeg takmičenja u Kupu evropskih šampiona.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

KARL CAJS – CRVENA ZVEZDA 3:2 (2:1)

Jena, 10.III 1971, Stadion: Ernst-Abbe-Sportfeld . Gledalaca: 13.028. Sudija: John Carpenter (R: Irska). Crveni karton: Džajić (72. Minut)
Strelci: 1:0 Michael Strempel (16′), 2:0 Peter Ducke (21′), 2:1 Slobodan Janković (42′), 2:2 Dragan Džajić (58′), 3:2 Harald Irmscher (86′).

CARL ZEISS JENA: Hans-Ulrich Grapenthin, Michael Strempel, Lothar Kurbjuweit (57′ Konrad Weise), Peter Rock, Jürgen Werner, Rainer Schlutter, Roland Ducke, Harald Irmscher, Eberhard Vogel, Peter Ducke, Dieter Scheitler.
Trener: Georg Buschner

CRVENA ZVEZDA: Ratomir Dujković, Milovan Đorić, Branko Klenkovski, Zoran Antonijević, Miroslav Pavlović, VladislavBogićević, Slobodan Janković, Stanislav Karasi, Zoran Filipović, Jovan Aćimović (od 67. minuta Mihalj Keri), Dragan Džajić.
Trener: Miljan Miljanić

[/stextbox]

(Izvor: YouTube/CrniGuja)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter