3
The Best Of

FOTO:STARSPORT

VREMEPLOV: Kako je Moka Slavnić razbio Italijane u Montrealu (VIDEO)

Objavljeno: 03.06.16 u 00:05

Amerikanci su četiri godine živeli za košarkaški turnir u Montrealu, ne bi li se revanširali SSSR-u za poraz u kontroverznoj finalnoj utakmici na prethodnoj Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.’

Da do revanša ipak ne dođe pobrinuli su se Jugosloveni, koji su u polufinalu savladali Sovjete 89:84. Bila je to teška i neizvesna borba, iako su “plavi” u prvom poluvremenu vodili sa 19:4 i 31:18. “Zbornaja komanda” je prednost protivnika dostigla već u prvih 20 minuta i na odmor se otišlo u egalu – 42:42.

U nastavku su centarski par Rajko Žižić (10 poena) – Krešimir Ćosić (20), kao i Dragan Kićanović (27) i Zoran – Moka Slavnić (8) na bekovskim pozicijama slomili otpor sjajne sovjetske ekipe, koju su predvodili braća Belov – Sergej (16 poena) i Aleksandar (18 poena).

VREMEPLOV: Gol kakav se desi jednom u hiljadu pokušaja (VIDEO)

Međutim, ključnu utakmicu u Montrealu “plavi” su odigrali ranije u grupi “B” protiv selekcije Italije. Posle prvog poluvremena polufinale je Jugoslovenima bilo gotovo nedostižno, pošto su “azuri” vodili sa 15 poena prednosti.

U drugom poluvremenu uloge su se promenile – naši su zaigrali fantastično i polako smanjivali prednost zbunjenih protivnika. Lidersku poziciju preuzeo je Slavnić, koji je u jednoj od svojih najboljih igara za reprezentaciju praktično sam nadmašio Italijane. Slavnić je nepogrešivo asistirao i pogađao, a onda je poenima u poslednjim sekundama susreta doneo pobedu svojoj već prežaljenoj ekipi – 88:87.

U redovima našeg nacionalnog tima dvocifreni učinak imala su čak petorica: Dragan Kićanović (17), Dražen Dalipagić (16), Rajko Žižić (15), Moka Slavnić (14) i Damir Šolman (10).

VREMEPLOV: Kako je Đanluiđi Bufon ‘iskulirao’ svetsku porno zvezdu… (VIDEO)

Jugoslavija je osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu poražena od SAD – 74:95. Amerikanci su već u 13. minutu poveli sa 39:20 i tu se priča praktično završila. Prvo ime susreta sa 30 poena bio je Andrijan Delano Dentli, kasnije igrač Los Anđeles Lejkersa, Juta Džeza, Detroit Pistonsa, Dalas Maveriksa i Milvoki Baksa, najbolji debitant NBA lige 1977. godine i šestostruki učesnik NBA “ol-stars” meča.
U našem sastavu najefikasniji je bio Dražen Dalipagić sa 27 poena.

Rezultati Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Montrealu: Portoriko 84:63, Čehoslovačka 99:81, SAD 93:112, Italija 88:87, Egipat 2:0 (Egipćani su se posle prve utakmice povukli sa turnira). Polufinale: SSSR 89:84. Finale: 74:95.

Tekst je preuzet sa Sportske kupusare.

0
0

3 Komentara

  1. Moka je oduvek bio car, igrač koji je uvek znao kako treba odigrati i koji je znao biti i prgav ako je to trebalo! Pravi igrač za reprezentaciju.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter