0
The Best Of

VREMEPLOV: Dan kad je Jugoslavija ponizila Italiju (VIDEO)

Objavljeno: 13.05.16 u 00:00

Na današnji dan pre tačno 59 godina, reprezentacija Jugoslavije savladala je Italiju rezultatom 6:1 u meču koji je odigran u okviru Internacionalnog kupa centralne Evrope, poznatog i kao „Kup Dr Gerea“.

Ovo takmičenje, koje je naziv dobilo po Jozefu Gereu, sudiji i fudbalskom funkcioneru iz Austrije, predstavlja preteču Evropskog prvenstva. Takmičenje je trajalo nekoliko godina, a poslednje izdanje odigrano je između 27. marta 1955. utakmicom Čehoslovačka – Austrija i 6. juna 1960, kada su ga zatvorile reprezentacije Italije i Švajcarske.

Reprezentaciji Jugoslavije to je bilo prvo učešće, i na samom početku naš tim savladao je Italiju na gostovanju sa 4:0. Nakon toga, usledili su mečevi sa Švajcarskom (0:0), Austrijom (1:2), Mađarskom (2:2), zatim ponovo Austrijom (1:1), pa Mađarskom (1:3), Čehoslovačkom (1:2), da bi 12. maja usledio susret sa ekipom Italije u Zagrebu. Naša reprezentacija krenula je furiozno – već u 10. minutu Zebec postiže gol na centaršut Zdravka Rajkova.

U 26. minutu, Miloš Milutinović „složio“ je tri igrača Italije i povećao na 2:0, a u 40. bilo je 3:0, kada je Luka Lipošinović snažan šut smestio uza leđa italijanskog golmana. I drugo poluvreme nastavljeno je u istom ritmu. Prvo je Milutinović povećao na 4:0 nakon greške italijanske odbrane u 47, da bi Rajkov samo dva minuta kasnije povećao na 5:0 na centaršut Lipošinovića.

Italijani su počasni pogodak postigli preko Serđa Ćervata u 58. minutu, koji je iskoristio jedanaesterac dosuđen nakon što je Vladimir Beara nepropisno startovao na Gratona. A onda, deset minuta pre kraja susreta, remek delo – Rajkov je centrirao nakon kornera, a Bernard Vukas hvata volej za najlepši gol na meču i velikih 6:1.

Do kraja takmičenja, Jugoslavija je poražena od Čehoslovačke sa 1:0, dok je u poslednjem susretu savladana Švajcarska sa 5:1. Takmičenje, ujedno i poslednje ovog tipa, naša reprezentacija završila je na 4. mestu, sa skorom od tri pobede, tri nerešena susreta i četiri poraza, dok je titulu osvojila Čehoslovačka, sa bodom više od Mađarske.

VREMEPLOV: Pele je obišao celu Jugoslaviju, nije izgubio, ali nije ni pobedio (VIDEO)

[stextbox id=“hotsport_text_box“] JUGOSLAVIJA: Vladimir Beara (Crvena zvezda Beograd), Ljubiša Spajić (Crvena zvezda), Tomislav Crnković (Dinamo Zagreb), Rajko Mitić (Crvena zvezda), Dobrosav Krstić (Vojvodina Novi Sad), Vujadin Boškov (Vojvodina), Zdravko Rajkov (Vojvodina), Miloš Milutinović (Partizan Beograd), Branko Zebec (Partizan), Bernard Vukas (Hajduk Split), Luka Lipošinović (Dinamo). [/stextbox]

(Youtube/MrSljiva66)

(Youtube/sp1873)

Ujedno, ovaj poraz je najubedljiviji koji je reprezentacija Italije doživela nakon Drugog svetskog rata.

VREMEPLOV: Dan kada je umro Kup Maršala (VIDEO)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter