0
The Best Of

VREMEPLOV: Na poslednjem F4 Evrolige u Berlinu, Partizanovci su potpuno pokorili Evropu (VIDEO)

Objavljeno: 12.05.16 u 00:22

U susret završnom turniru Evrolige koji se predstojećeg vikenda igra u Berlinu, prisećamo se, po mnogima, najboljeg fajnal-fora ovog takmičenja koji je održan 2009. godine, takođe u glavnom gradu Nemačke.

Ako je sudeći po tome gde se ove godine održava završni turnir Evrolige, onda se dobro piše Željku Obradoviću, jer ga odlične uspomene vežu za Berlin i 2009. godinu kada je, u možda najjačem turniru u ovom veku, sa svojim Panatinaikosom odneo pehar namenjen šampionu Evrope.

Pre sedam godina od 1. do 3. maja u prestonici Nemačke se igrala ubedljivo najbolja košarka. Učesnici fajnal-fora bili su CSKA Moskva, Barselona, Panatinaikos i Olimpijakos. I zaista, te sezone se nije znalo koja je od ove četiri ekipe bila bolja, jer je svaki tim imao nekoliko NBA igrača i kasnijih velikana evropske košarke.

VREMEPLOV: Isti golman je čak tri puta tresao mrežu Juventusa u Ligi šampiona (VIDEO)

U prvom polufinalu sastali su se Barselona i CSKA Moskva. Barsu su predvodili Dejvid Andersen, Danijel Santjago, Andre Beret, Huan Karlos Navaro, Đanluka Bazile… Udarne igre moskovskih ‘Armejcaca’ bili su Ramunas Šiškauskas, Trajan Lengdon, Terens Moris i Džej-Ar Holden.

Svaki duel na ovom turniru bio je interesantan i neizvestan, pa tako i ovaj uvodni, u kom je katalonski tim bolje otvorio meč, a onda Šiškauskas i Lengdon uzeli stvari u svoje ruke i preokrenuli za veliki trijumf od 82:78 i prvo rezervisano mesto u finalu.

VREMEPLOV: Najlepši gol u karijeri Vladimir Jugović je dao za Atletiko (VIDEO)

Šta tek reći za drugo polufinale u kom se tresao ne samo Berlin, već pola Evrope, jer su se u njemu, u punoj snazi, sastala dva grčka velikana i ljuta rivala – atinski Panatinaikos i Olimpijakos iz Pireja.

Svi se dobro sećamo, Miloš Teodosić je tada bio jedna od uzdanica crveno-belih iz Pireja, ali je glavni organizator igre ipak bio Teo Papalukas. Lin Grir je bio jedno od oružja spolja, a Nikola Vujčić unutar reketa, odakle je takođe vrebao još jedan srpski reprezentativac Zoran Erceg.

nikola-pekovic-panathinaikos-final-four-berlin-2009

Nasuprot njima, bila je četa Željka Obradovića, kaznena ekspedicija te sezone, savršeno ukomponovana pod vođstvom popularnog ‘Žoca’ i tadašnjeg pomoćnika Dimitrisa Itudisa, danas prvog trenera CSKA.

Dimitris Dijamantidis,  Vasilis Spanulis i Šarunas Jasikevičijus u svojim najboljim godinama kreirali su igru ‘zelenih’ i pravili akcije za nepogrešivog šutera sa Merilenda, Drua Nikolasa, ali i dvojac pod košem koji su činili Majk Batist i Nikola Peković.

VREMEPLOV: Prva čarolija Ronaldinja u Barseloni koja je najavila njegovu vladavinu fudbalom (VIDEO)

U tom polufinalu Dušan Kecman je zabeležio sedam sekundi na parketu, ali je bio prvi kada je trebalo podići ekipu i mahati peškirom sa klupe. A bilo je potrebno, još kako, PAO je trojkom Jasikevičijusa imao sedam poena prednosti na dva i po minuta pre kraja, ali je Teo Papalukas, asistencijom, oduzetom loptom i trojkom za samo dvadesetak sekundi vratio neizvesnost u ovo polufinale.

Tada je na scenu stupio Nikola Peković, koji je pogodio jedno slobodno bacanje, a onda pri rezultatu 82:82 poentirao posle pik-en rola sa Jasikevičijusom, što je ispostavilo se bio ključan pogodak za pobedu. U poslednjem napadu, Burusis nije uspeo da pogodi polaganje, a zatim ni da ga ‘ispravi’ Džoš Čildres. Panatinaikos je obezbedio finale sa CSKA.

(Izvor: youtube / jefgreen13)

Dva dana kasnije, Barselona je u meču koji se nikome ne igra, za treće mesto, deklasirala Olimpijakos sa 95:79, a iz tog meča ostao je upamćen potez Janisa Burusisa, koji je provocirao navijače Panatinaikosa u dvorani, pokazivajući deset prstiju, što je značilo: ‘vidimo se kroz deset dana’ (u finalu grčkog prvenstva).

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÌÉÊÑÏÓ ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ-ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / 3RD PLACE / OLYMPIAKOS-BARCELONA

Bila je to uvertira u veliko finale. Finale koje je u potpunosti opravdalo očekivanja.

Panatinaikos je u potpunosti zatrpao koš CSKA u prvom poluvremenu, pogađali su odakle su hteli: Dijamantidis, Spanulis, Focis, Nikolas, Jasikevičijus… Bili su nemilosrdni. Na ‘velikom odmoru’ 20 poena razlike u koristi Atinjana – 48:28.

Posao obavljen? Mora da se šalite.

Trajan Lengdon i Ramunas Šiškauskas su povukli Moskovljane, zatim im se priključio Džej-Ar Holden i sa svakim novim košem nervoza i strah su se uvlačili u redove grčke ekipe.

Pitanje je kako bi se utakmica završila da je potrajala još samo koji napad, posle poslednjeg u kom je Ramunas Šiškauskas imao šut za tri poena i pobedu protiv svog nekadašnjeg kluba, ali je lopta ostala na obruču i slavlje Pekovića, Kecmana i drugova je moglo da počne.

(Izvor: youtube / Panathinaikos BC)

Ne i za Željka Obradovića, koji je odmah po završetku meča poleteo ka zapisničkom stolu i da ga Itudis nije smirio, pitanje je šta bi onako u besu učinio. Čak ni Etoreu Mesini nije bilo jasno o čemu se radi, što se jasno može videti na snimku.

Tu nije bio kraj nervozi Žoca te večeri, već smo pisali o situaciji sa novinarom grčke televizije u kojoj je odbio da odgovori na pitanje kakve su se ‘čudne stvari’, kako je sam rekao, desile sa njegovim igračima u drugom poluvremenu.

KAD MU POSTAVE POGREŠNO PITANJE: Ne diraj Žoca dok slavi! (VIDEO)

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Interesantna je i priča vezana za tadašnjeg vlasnika Panatinaikosa, jednog od braće Janakopulos, Tanasisa, koji je, kao i uvek do tada, vrlo emotivno proživeo ovo finale i slavio pobedu sa igračima, a onda se neočekivano usmerio ka španskom arbitru tog meča Huanu Karlosu Arteagi.

Nezadovoljan njegovim delenjem pravde tokom celog meča, posebno u drugom poluvremenu, Tanasis Janakopulos je nasrnuo na Arteagu, ali ne fizički ili verbalno, već novcem!

Popularni ‘Tajfun‘ gađao je sudiju novčanicama, a nije moglo da ga obuzda ni sopstveno obezbeđenje.

– Da je Panatinaikos izgubio ovu utakmicu, govorili bismo o najvećoj krađi u istoriji košarke – rekao je Janakopulos posle toga.

[/stextbox]

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA

Uspešnu sezonu za Srbe, ali pre svega Partizanove ljubitelje košarke, zaokružili su Novica Veličković osvajanjem priznanja za ‘zvezdu u usponu’ i Duško Vujošević, koji je dobio nagradu za najboljeg trenera Evrolige.

(Izvor: youtube / charles2329)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter