0
The Best Of

FOTO: Tempofradi.hu

VREMEPLOV: Navijači Crvene zvezde su oborili rekord, ali se nisu radovali na kraju (FOTO)

Objavljeno: 30.04.16 u 23:20

Nakon senzacionalne eliminacije madridskog Reala u četvrtfinalu, porasli su apetiti mlade i neiskusne ekipe Crvene zvezde u Kupu pobednika kupova sezone 1974/75.

Žreb je odlučio da se “crveno-belima” na putu do finala suprostavi budimpeštanski Ferencvaroš, za koji su nastupali brojni reprezentativci Mađarske – golman Ištvan Geci, Laslo Balint, Ištvan Mađar, Laslo Branikovič, Ištvan Juhas …

Prvi meč odigran je 9. aprila 1975. godine na budimpeštanskom “Nep” stadionu pred oko 60 hiljada gledalaca. Domaćini su imali terensku inicijativu i vršili stalan pritisak na gol Zvezde, ali je na visini zadatka bio golman Ognjen-Olja Petrović.

Ipak, Mađari su poveli u pretposlednjem minutu prvog poluvremena nakon situacije koja je izazvala dosta kontroverzi. Prvo je Juhas kod prijema lopte verovatno igrao rukom, a zatim je prosledio loptu na levo krilo prema Mađaru u ofsajd-poziciji. Ovaj je centrirao do Branikoviča koji je iz neposredne blizine savladao Petrovića.

VREMEPLOV: Najbolnija fudbalska rana – tragedija koja je potresla svet (VIDEO)

Rumunski sudija Nikolae Rainea pokazao je na centar, kapiten Vladimir Petrović-Pižon je protestovao, ali je kao odgovor dobio samo – žuti karton.

Zvezda se konsolidovala u drugom delu i kao rezultat bolje igre došlo je izjednačenje u 54. minutu. Petar Baralić je u nazadrživom naletu levom stranom nanizao nekoliko prtivničkih igrača i zatim poslao centaršut ka daljoj stativi, gde je Dušan-Dule Savić u punom trku iz voleja sa osam metara bio neumoljiv.

FOTO: Tempofradi.hu
FOTO: Tempofradi.hu

Iako su u pojedinim periodima delovali ubedljivije i možda mogli i do potpunog preokreta, Beograđani su u finišu platili danak neiskustvu, dozvolivši Mađaru, nakon duplog-pasa sa Branikovičem, da u 78. minutu šutem sa 15-ak metara postavi konačnih 2:1 za Ferencvaroš.

Ispostaviće se dve nedelje kasnije da je taj pogodak praktično i odlučio finalistu pobednika Kupa pobednika kupova.

Revanš-meč, odigran 23. aprila 1975. godine, ušao je u istoriju jugoslovenskog fudbala po broju prodatih ulaznica za jedan meč – 96.670.

Mađari nisu unapred istakli belu zastavu u grotlu beogradske “Marakane”. Naprotiv! Juhas je već u sedmom minutu iz indirektnog udarca blizu korner-zastavice uputio oštru prizemnu loptu u središte Zvezdinog šesnaesterca, koju je sa pet metara Laslo Pustai sproveo u mrežu.

Domaćini su tada sve karte bacili na napad. Takvi napori ostali su bez rezultata u prvom poluvremenu, ali već u 49. minutu usledilo je izjednačenje. Slobodan-Cole Janković je izveo slobodan udarac sa oko 30 metara, lopta je doletela na šest metara od gola Gecija do Mihalja Kerija koji glavom, neometan, izaziva erupciju oduševljenja na stadionu.

VREMEPLOV: Kada u 120. minutu slaviš bez rukavica, onda ti ‘ušati’ pehar lako isklizne (VIDEO)

Potpuni preokret u 75. minutu, nakon što je sjajni Janković ponovo bio asistent. Cole je ovaj put “ukrao” loptu svom čuvaru na polovini gostiju i odmah centrirao prema Zoranu Filipoviću, koji je između zbunjenih Mađara šutem glavom izjednačio rezultat iz Budimpešte.

Kao u prvoj utakmici, i ovde je iskustvo Mađara presudilo. Zvezdini igrači nastavili su da napadaju u talasima, ali se nisu obezbedili od kontranaada. Iz jednog takvog Janoš Mate sjurio se ka šesnaestercu Zvezde i u trenutku kada je utrčao u šesnaesterac, startovao je Branko Radović i obojica su pala na travu. Zapadnonemački sudija Valter Ešvajler bio je neumoljiv i pokazao je na belu tačku.

Nade da će golman Petrović, kao u prošlom kolu protiv Reala, biti heroj meča i ponovo odbraniti penal, srušio je Ištvan Međeši, koji je najstrožu kaznu izveo smireno i rutinerski, poslavši loptu u suprotni ugao od onog u koji se bacio čuvar mreže “crveno-belih” …

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

CRVENA ZVEZDA: Ognjen Petrović, Bratislav Đorđević, Dragan Nikitović, Branko Radović, Mihalj Keri, Petar Baralić, Slobodan Janković, Zoran Antonijević (Zoran Filipović), Dušan Savić, Vladimir Petrović, Miloš Šestić. Trener: Miljenko Mihić.

FERENCVAROŠ: Geci, Međeši, Martoš (Kelemen), Balint, Rab, Onhaus (Takač), Muha, Juhas, Mate, Mađar, Pustai. Trener: Jeno Dalnoki.

[/stextbox]

U finalu Kupa pobednika kupova, odigranom 14. maja 1975. godine u švajcarskom Bazelu, kijevski Dinamo, predvođen legendom sovjetskog i ukrajinskog fudbala Olegom Blohinom, deklasirao je Ferencvaroš sa 3:0.

Tekst je preuzet sa portala „Sportska kupusara“.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter